• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.07.2023

16:05

Život u ringu, smrt na pločniku: Krvavi sukob braće Matović sa  bokserom Žoržom i njegovim sinom!

facebook.com/Legende devedesetih

Vesti

Život u ringu, smrt na pločniku: Krvavi sukob braće Matović sa bokserom Žoržom i njegovim sinom!

Podeli vest

Milomir Matović (35), rođeni brat biznismena iz Australije Milivoja Matovića zvanog Miša Kobra, ubijen je na današnji dan pre tačno 30 godina ispred kafića "Magnum" u ulici Mite Ružića na Zvezdari.

Ubica nikada nije pronađen, mada su velike sumnje za ovo ubistvo padale na Božidara Baticu Stankovića (27) koji je bio u sukobu sa Mišom Kobrom.

Božidarov otac je bio Žorž Stanković, poznati bokser koji je bio čuven po tučama kako u ringu, tako i van njega, ali i po tome da je jedini u ringu uspeo da pobedi gorostasa kakav je bio Giška! Nekoliko meseci kasnije, 1. oktobra, likvidiran je i Žorž na stepenicama tržnog centra "Stari Merkator".

Ovo ubistvo smatralo se osvetom. Stanković mlađi takođe je likvidiran tri godine kasnije na Novom Beogradu, u ulici Narodnih heroja. Miša Kobra (47) je izrešetan poslednji u ovom lancu, 26. januara 2003. godine u predgrađu Sidneja...

Čuveni Žorž bio je pripadnik stare garde žestokih momaka i jedan od prvih koji je okupio svoju ekipu koja je kasnije operisala u inostranstvu. Kada su došle devedeste već je stekao bogatstvo sa automatima za igru.

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Žorž izrešetan na stepenicama Starog Merkatora

Njegov sin Božidar odrastao je u Paviljonima na Novom Beogradu, a kako se pričalo, uvek se izdvajao iz društva zbog "tatinih para". Već sa 17 godina dobio je luksuzni auto sa četvorocifrenim brojevima, što je tada bio ozbiljan luksuz.

Žorž je vremenom sve više prepuštao sinu deo poslova sa kioscima brze hrane, poker aparatima i džek potovima. Ubrzo je mladi Batica bio optužen za pokušaj ubistva i to jednog od braće Matovića.

Sumnjalo se da je hteo da ubije Mišu Kobru, 10. novembra 1992., na uglu Đure Đakovića i Cvijićeve ulice. Ipak, sud ga je oslobodio optužbi, što je samo podgrejalo sukob sa opakom braćom.

Batica 1992. odlazi u Sidnej kako bi, navodno, okrenuo novi list, ali se pričalo da se tamo bavio reketiranjem. Preko izvesnog biznismena Petrovića, upoznao je Milivoja Matovića koji je trgovao nekretninama i bio vlasnik prodavnice video opreme i kaseta. Ispostaviće se da je Baticu zapravo poslao njegov otac.

Majstor za poker

Naime, Miša Kobra je početkom 90-ih imao sukob sa Žoržom zbog toga što je ovaj maltretirao Mišinog mlađeg brata Bracu. Kada je Miša upozorio Žorža da mu ne dira brata zbog kockarskih dugova, Stanković je u Australiju poslao svog sina Baticu da preti.

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Stankovićev mural u Paviljonima

Matović je u Australiju otišao još 1986. godine, gde je u početku zarađivao novac radeći kao taksista. Zahvaljujući pokerskim sposobnostima, ubrzo se uzdigao prilično visoko, zbog čega je i dobio nadimak Kobra.

Mišin drug i vicešampion u boksu, Boža Cvetić, ispričao je tada za Baticu: "Vadio je pištolj na nas. Ja sam ga bacio preko stola na ulicu i posle toga je deportovan u Srbiju."

Pričalo se i da se Batica vrlo brzo sukobio sa Matovićem, tako što su se potukli u jednoj kafani. Božidar je kasnije tvrdio da je njemu Matović "namestio" policiju koja mu je upala u stan i tu pronašla pištolj, zbog čega je Stanković odmah deportovan u Jugoslaviju.

Fajter nežnog srca

Iako fizički snažan, Žorž Stanković je imao nežno srce. Umeo je da se zaljubi, ali i razočara u voljenu osobu. Uhapšen je dok je bio ozbiljno zaljubljen u jednu Ljubicu. Kad je u zatvoru čuo da je ona našla novog frajera, tražio je slobodan vikend, došao kod Ljubice, i, kad su svi očekivali da smrvi i nju i njenog novog dečka, on joj je prišao i rekao: "Sećaš se Skarlet O'Hare i Reta Batlera? E, to smo bili ti i ja, a sad je kraj filma". 
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija