• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ć.

31.07.2023

23:02

"Zajedno smo uspeli"! Grčka zahvalna srpskim vatrogascima za pomoć u gašenju požara!

MUP Srbije

Vesti

"Zajedno smo uspeli"! Grčka zahvalna srpskim vatrogascima za pomoć u gašenju požara!

Podeli vest

"Spremni smo da pomognemo svim ugroženim ljudima. Ponuditi našu pomoć drugoj zemlji je velika čast i ako je ta država Grčka, onda je to stvar ponosa".

Ovim rečima srpski pukovnik Davor Vidović opisuje svoja osećanja i svoju misiju koja, kako objašnjava, do Katimerinija, sastoji se od 38 vatrogasaca i lekara kao i 14 vozila za gašenje šumskih požara. Reč je o ekipi Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije koja se od 26. jula uveče do danas nalazi u Grčkoj.

Kako objašnjava Piragos Georgios Anagnostakos, koji je i oficir za vezu Misije Srbije, "Grčka je podnela zahtev Evropskom mehanizmu civilne zaštite za pomoć i podršku".

- Tako su kolege iz mnogih zemalja stali uz nas, pošto smo zabeležili više od 600 požara od 13. jula, pod neverovatno nepovoljnim uslovima, borba je postala neravnopravna - rekao je Georgios za grči sajt kathmerini.gr.

Foto: facebook

Damir Vidović i Georgios

Srpska misija je delovala u planinama Zlatne plaže Panagija, a kako kaže gospodin Anagnostakos, potom su se preselili na ivicu naselja u Nea Anhialosu, gde je nekoliko metara pre dvorišta stanovnika postavljena jaka odbrana od izuzetno opasnog požara.

- Tamo su grčki i srpski vatrogasci vodili veliku bitku uz pomoć dobrovoljaca i meštana, uspeli, i to sa ponosom ali i olakšanjem kažem, da spasu naselje. "Zajedno smo uspeli". 

Na njegovom Fejsbuk profilu ljudi ostavljaju emotivne poruke. Jedna od njih glasi:

- Video sam vas u času dežurstva. Vi ste zajedno sa ostalim grčkim i srpskim vatrogascima spasili najmanje 40 kuća u Nea Anhialosu zajedno sa našim. Svima vam se od srca zahvaljujemo." Gospodin Anagostakos odgovara komentarom da smo "svi zajedno uspeli".

Za nas ne postoje barijere

Slična su osećanja i Davora Vidovića, koji naglašava:

- Situacija je bila veoma ozbiljna. Visoke temperature, suvo rastinje, jak vetar, sve to doprinosi riziku od potencijalnog požara. U Nea Anhialosu na prvoj liniji fronta sreli smo obične građane, koji imali nas, grčke i srpske vatrogasce pored sebe. Posao vatrogasca je da spasava živote i pomaže svim ljudima u opasnosti. Ne brinemo o njihovoj boji kože i veroispovesti. Za nas ne postoje političke ili druge barijere. Svi brinemo o tome da budemo bliski ljudima kojima je potrebna pomoć."

Osim u Grčkoj, njegov tim je boravio u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Turskoj u raznim misijama, kako u borbi protiv šumskih požara, tako i protiv poplava i zemljotresa. U njegovoj zemlji, kako nam ovih dana kaže, vlada zatišje, jer su prethodni period karakterisali olujni vetrovi i obilne padavine koje su izazvale poplave. "Iz tog razloga je vegetacija veoma gusta i još uvek zelena, tako da su šumski požari za sada retki. Ali problemi za nas tek počinju".

Njihova vrednost je dokazana

General-potpukovnik Vasilios Bikas, sa svoje strane, objašnjava ulogu koordinatora za vezu sa oficirima inostranih misija:

- Asocijacija je ta koja će preneti uputstva svojih pretpostavljenih i šefa incidenta, u početku šefu evropske misije i suštinski na polju operacija. Svojim prisustvom uz svoje evropske kolege uliće im samopouzdanje, ukazaće im na osobenosti grčkog reljefa i šumskih požara mediteranskog tipa i, pre svega, odlučno doprineti uspešnom ishodu njihove misije, što je i krajnji cilj - kaže Bikas za kathmerini.gr.

Ističe da srpski vatrogasci nisu prvi put u Grčkoj, ali da su bili uz njih bili i 2021. godine, u razornim požarima Evije. "Njihova vrednost je dokazana", sa zahvalnošću komentariše.

Međutim, saradnja grčkih i evropskih vatrogasaca nije nešto strano ili bez presedana, objašnjava Georgios Anagnostakos, Grčka je pionir u kreiranju programa "pre-instalacije vatrogasaca" koji je počeo 2022. godine.

- Vatrogasci dolaze u naše zemlje iz predostrožnosti za period jul – avgust. Ove godine u Grčkoj ima 205 vatrogasaca iz 6 zemalja: Bugarske, Francuske, Nemačke, Malte, Rumunije i Slovačke. Za mene je predraspoređivanje evropskih vatrogasaca dokaz evropske solidarnosti na terenu. Zajedno smo trenirali, razmenjivali iskustva i znanja kako bismo svake godine bili još bolji protiv zajedničkog neprijatelja, a to je niko drugi do vatra - kaže Georgios Anagnostakos.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija