• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S.

14.08.2023

13:27

Osuđenici iz "Zabele" izašli na crtu velemajstorima šaha! Održan prvi šahovski turnir u zatvoru!

UIKS

Vesti

Osuđenici iz "Zabele" izašli na crtu velemajstorima šaha! Održan prvi šahovski turnir u zatvoru!

Podeli vest

Osuđenici iz KPZ Požarevac (Zabela) igrali su brzopotezni šah na Prvom šahovskom turniru "Chess Open 23" otvorenog prvenstva grada Požarevca, uz učešće šahovskih velemajstora iz Srbije, Poljske, Bugarske, Rusije, Indije, Austrije i Trinidada i Tobaga.

- Po prvi put su jedni na spram drugih bili osuđenici koji su u u svet šaha ušli relativno skoro i iskusni velemajstori brilijantnog znanja- rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

Foto: UIKS

Učestvovalo sedam osuđenika i jedna osuđenica

On je dodao da je na turniru učestvovalo šest osuđenika i tri zaposlena iz "Zabele", kao i jedna osuđenica iz KPZ za žene u Požarevcu, zavodu koji je prošle godine osvojio visoko drugo mesto na Svetskom onlajn prvenstvu u šahu za lica lišena slobode.

- Šah je disciplina u kojoj, kao i u životu, svaka osoba bira poteze koje će da povuče i preuzme odgovornost za učinjeno- istakao je Carević i pohvalio spremnost osuđenih lica da učestvuju na turniru međunarodnog karaktera. 

Foto: UIKS

Nagrade odneli najbolji

Turnir je osvojio ruski velemajstor Mihail Brjakin, dok je višestruki prvak Srbije Ivan Ivanišević osvojio drugo mesto, a treće mesto majstor Svetske šahovske federacije (FIDE) Ivan Martić.

Na turniru su učestvovali i srpski velemajstori Branko Tadić i Borko Lajthajm, kao i bugarski prvak u šahu Milko Popčev i ženski FIDE majstor Radmila Kovačević.

Sve veće kazneno-popravne ustanove imaju šahovske sekcije, a zavod sa najdužom tradicijom organizovanja turnira je "Zabela" koja je ove godine na tradicionalnom godišnjem takmičenju okupila 130 učesnika.

Prvi šahovski turnir "Chess Open 23" organizovali su Sportsko udruženje zaposlenih u KPZ Zabela, Turistička organizacija grada Požarevca i Šahovski savez Braničevskog okruga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku
Društvo

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku

Crkvena opština Vračevska u Lešku je nakon Vaskršnje Liturgije u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, organizovala Vaskršnju Olimpijadu gde su se deca takmičila u više kategorija najjače i najlepše jaje, najlepši crtež, a takmičili su se i u trčanju u kome su učestvovali osnovci, ali i bebe, puzeći do cilja.

05.05.2024

17:27

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija