• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.08.2023

06:45

Sve o uhapšenom šverceru kokaina na Atlantiku! Kole bio pobratim sa Arkanom, drugovao sa Bombonom i Makom

Društvene mreže

Vesti

Sve o uhapšenom šverceru kokaina na Atlantiku! Kole bio pobratim sa Arkanom, drugovao sa Bombonom i Makom

Podeli vest

Slobodan Kostovski (70), poznatiji kao Kole, uhapšen je 24. avgusta u Srbiji sa trojicom saradnika zbog sumnje da je organizovao šverc dve tone kokaina, koji je tog dana zaplenjen u jedrilici na Atlanskom okeanu, na putu iz Južne Amerike ka Evropi!

Kostovski je bio blizak prijatelj i pobratim sa pokojnim Željkom Ražnatovićem Arkanom i zajedno su u mladosti pljačkali u Švedskoj i Holandiji.

Bio u bekstvu od 2018.

Kako saznajemo, za Kostovskim je Brazil raspisao crvenu Interpolovu poternicu nakon što je 2018. pobegao iz tamošnjeg zatvora, gde je bio osuđen na 19 godina za prekookeanskog krijumčarenje kokaina, kao član zloglasnog "Balkanskog kartela".

Tek pet godina kasnije lociran je i priveden u Beogradu.

Ovaj rođeni Novopazarac je, osim sa Arkanom, drugovao i sa njegovim kumom Milanom Đorđevićem Bombonom, kao i sa odbeglim Željkom Maksimovićem Makom, čijoj je grupi, navodno, pripadao.

Foto: facebook.com/Legende devedesetih/Informer

Slobodan Kostovski

Iz arhiva švedske policije 2019. su procurele fotografije sa video-nadzora jedne banke na kojima se vidi pljačka iz 1979., u kojoj su učestvovali Kole i Arkan.

Glumio humanitarca, a švercovao drogu

Koletov prijatelj, Beograđanin Nebojša Subin (43), takođe je stari znanac policije. Reč je o čoveku koji je svojevremeno osnovao NVO "Svrha brda zaliva", a hapšen je u Beogradu još u oktobru 2009. kada mu je kurirskom službom iz Bolivije stigla pošiljka sa dva i po kilograma kokaina. Narko-paket je, naime, dostavljen u poštanski pregradak jedne beogradske pošte, a po njega je došao Nebojšin otac Živojin i preuzeo ga. Ubrzo posle toga, Živojin je uhapšen u svom stanu na Čukarici, a Nebojša u bakinom u centru grada. Stariji Subin je, posle policijskog zadržavanja od 48 sati pušten na slobodu i protiv njega je obustavljen postupak, dok je Nebojši određen pritvor i protiv njega je pokrenuta istraga. Ispostavilo se da je kokain naručen u bolivijskom gradu Santa Kruz, a kao pošiljalac je bio označen izvesni Omar M. Romero. Kao krajnje odredište paketa napisana je adresa NVO "Svrha brda zaliva", koja je bila registrovana za humanitarni rad sa decom sa posebnim potrebama. Svojevremeno su radili i kampanju protiv droge!?! 

Ista ekipa je u to vreme počinila dve uzastopne pljačke u Stokholmu i Geteborgu, posle kojih su pobegli u Holandiju.

Tamo su uhapšeni u oktobru iste godine, ali su pobegli iz zatvora. Švedska policija saopštila je tada da su u sastavu bande, osim Arkana, bili i Karlo Fabijani i Slobodan Kostovski.

Za Fabijanija mnogi tvrde da je zapravo reč o Đovaniju di Stefanu, koji se ranih devedesetih godina prošlog veka pojavio u Arkanovom društvu u Beogradu kao biznismen sumnjive reputacije, navodni vlasnik studija "Metro Goldvin Majer" i tada popularnog "Radija Pingvin".

Foto: Zoran Sinko

 

Kostovski je u Srbiji povezivan i sa "Makinom grupom", koja je bila optužena za ubistvo policijskog generala Boška Buhe 10. juna 2002. Maka i još petorica optuženih za ovaj zločin su u bekstvu i taj predmet još miruje u Specijalnom sudu u Beogradu.

Branili se ćutanjem

Podsetimo, osim Kostovskog, 24. avgusta su uhapšeni i Nebojša Subin, Bojan Kopitović i Nikola Stojadinović. Svi se terete da su, kao pripadnici "Balkanskog kartela" od marta 2022. do hapšenja učestvovali u prodaji narkotika, kao i u švercu dve tone kokaina, koji je zaplenjen u međunarodnim vodama na Atlantiku.

Tovar droge je nađen na jedrilici kojom su upravljali jedan ukrajinski i jedan češki državljanin. Njih je, kako se sumnja, organizovao Kostovski.

Kole i trojica saradnika koji su uhapšeni u Srbiji branili su se ćutanjem na saslušanju, nakon čega im je određen pritvor do 30 dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Srbin mozak opreracije šverca dve tone kokaina danas pred tužiocem!
alfa i omega

Srbin mozak opreracije šverca dve tone kokaina danas pred tužiocem!

Zajedničkom akcijom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, policijske uprave za Grad Beograd MUP Republike Srbije, BIA, a u koordinciji sa Europolom i nadležnim policijskim organima više država, u internacionalnim vodama na Atlantskom okeanu u jedrilici "Oceania dos", dužine 22 metra, zaplenjeno je oko dve tone kokaina.

26.08.2023

08:44

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija