• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.09.2023

15:46

Na listi EUROPOL-a samo dvojica Srba! U bekstvu član "kavačkog klana" i učesnik najveće pljačke!

printscreen europol

Vesti

Na listi EUROPOL-a samo dvojica Srba! U bekstvu član "kavačkog klana" i učesnik najveće pljačke!

Podeli vest

Kriminalistička obaveštajna agencija Evropske unije (EUROPOL) ažurirala je pre nepunih desetak dana listu najtraženijih evropskih begunaca. Spisku postojećih imena, dodato je 45 novih, a ono što je uočljivo jeste da među njima nema srpskih državljana, ali ima Srba.

Obojica, Radomir Rale Cvijanović i Mladen Maki Samardžija, imaju po dva državljanstva - slovenačko i BiH, i potražuju se zbog krivičnih dela koja su izvršili na teritoriji Slovenije.

Samardžija, koga je EUROPOL označio kao veoma opasnog, na poternici se nalazi od 9. avgusta 2022., Slovenci ga potražuju zbog sumnje da je kao pripadnik "kavačkog klana" preko kriptovane aplikacije "Skaj" rukovodio isporukama narkotika i transportom novca.

Zadatak mu je bio i da regrutuje nove članove kriminalne grupe. Na taj način, navodi EUROPOL, stekao je veliku imovinsku korist.

Svojevremeno su o Samardžiji izveštavali i crnogorski mediji, navodeći da ga istražni organi ove zemlje sumnjiče za trgovinu narkoticima. U dokumentu crnogorske policije  navodilo se da se sumnja da među kriminalnim svetom važi za jednog od najznačajnijih dobavljača heroina i da je u avgustu 2020. bio meta prikrivenih istražilaca slovenačke policije.  

Kako je tada objavljeno, tajni agenti su od Samardžijinih kurira kupovali heroin, a veštačenjem tragova sa kesica u koje je droga bila spakovana otkriveni su njegovi otisci prstiju.

Poslednji put, Samardžija je hapšen u noći između 18. i 19. septembra prošle godine kada je izbila tuča i pucnjava u kafiću "Red and Vajt Kafanica" na Palama, u čemu je učestvovao. Pretresom njegovog vozila, pronađeno je 58.400 evra i četiri mobilna telefona.  

Slovenci su prilikom raspisivanja poternice naglasili da veruju da je Cvijanović u bekstvu promenio lični opis. Terete ga da je učesnik najveće pljačke u istoriji Slovenije.

Naoružani i maskirani napadači savladali su tog 30. oktobra 2005. dvojicu čuvara oko 23 sata, a policija je o pljački obaveštena u šest sati ujutro. Pljačkaši su, prema tvrdnjama očevidaca, govorili "slovenački i srpskohrvatski". Navodno, uz Cvijanovića je bio i Bojan Dragičević (34) iz Banjaluke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija