• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Bzbasel

14.09.2023

10:57

Osuđeni "Pink panteri" zbog ubistva gradonačelnika u Švajcarskoj! Srbin i Holanđanin ga unakazili od batina, mislili da ima milione

Tanjug/AP

Vesti

Osuđeni "Pink panteri" zbog ubistva gradonačelnika u Švajcarskoj! Srbin i Holanđanin ga unakazili od batina, mislili da ima milione

Podeli vest

Savezni sud u Švajcarskoj odbacio je pritužbe i potvrdio zatvorske kazne za Srbina (45) i Holanđanina (43) srpskog porekla, članove međunarodne bande "Pink panter", zbog sumnje da su 2010. godine nasmrt pretukli gradonačelnika švajcarskog grada Mecerlen, Iva Borera (71).

Dvojica muškaraca osuđeni su pre dve godine na 19, odnosno 17 i po godina zatvora i to zbog ubistva, oružane pljačke i provalu u jednu zlataru, a sada su im te kazne postale pravosnažne.

Kako je Informer ranije pisao osumnjičeni su 14. marta 2010. godine upali u kuću Borera, a zatim ga pretukli nanevši mu teške telesne povrede.

Portali u Švajcarskoj su tada pisali da su osuđene ubice imale dojavu od trećeg muškarca iz Srbije, da nesrećni čovek ima u kući sef u kome se nalazi veća suma novca, ali i vredne umetničke slike, nakit...

- Nakon što su pretukli Iva Borera, dvojica muškaraca su ga vezala kanapom, a zatim su počeli da prevrću stvari u potrazi za novcem i dragocenostima. Međutim vreme je prolazilo, a oni nisu uspeli ništa da pronađu. Zbog toga su se dodatno iživljavali na vlasniku kuće, udarajući ga rukama i nogama - rekao je tada medijima u Švajcarskoj izvor iz istrage.

Sve što su pljačkaši uspeli da pronađu bio je ključ od automobila bivšeg gradonačelnika.

- Nezadovoljni plenom, ostavili su teško povređenog Borera i pobegli, navodno u Francusku i to uz pomoć nalogodavca. Onesvešćenog muškarca nakon nekoliko sati pronašla je supruga, koja je odmah o svemu obavestila policiju - pisali su nakon zločina portali.

Teško pretučeni Ivo Borer preminuo je od zadobijenih povreda u bolnici i to četiri meseca nakon napada. U međuvremenu, policija u Švajcarskoj je započela istragu, ali ona skoro osam godina nije davala nikakve rezultate.

- Tek 2018. godine uhapšen je tada osumnjičeni Holanđanin srpskog porekla, a godinu dana kasnije i njegov pajtos iz Srbije. Posle hapšenja osumnjičenih, švajcarski tužilac je ustanovio da su oni bili deo međunarodne bande "Pink panter" i da su odgovorni i za pljačke nekih zlatara i draguljarnica u toj državi - pišu švajcarski mediji.

Suđenja održana na tajnoj lokaciji

Inače ročišta povodom ovog slučaja održana su na tajnim lokacijama. Kako su mediji u Švajcarskog preneli, to je urađeno iz bezbednosnih razloga.

Tokom suđenja advokati odbrane tvrdili su da dvojica provalnika nikada nisu bila na imanju Borera, ali je tužilaštvo uspelo da dokaže drugačije. Takođe, branioci su tvrdili kako Borer nije preminuo od povreda lobanje zadobijenih tokom pljačke, već da je umro od "nepravilnog lečenja".

- Na sudu se pominjao i "mozak" ove pljačke, naručilac za kog se navodi da se trenutno nalazi u Srbiji, koji je takođe obuhvaćen optužnicom. Advokat Srbina rekao je da je naručilac "bio ljut zbog smrti Ive Borera, jer su ga počinioci previše tukli", što prema njegovim rečima, jasno ukazuje da nije planirano ubistvo - navodi portal "Bzbasel".

Kako pišu mediji, prilikom izricanja presude, rečeno je i da su se dvojica muškaraca ponašala drsko i podmuklo, kao i da su pokazali veliku emocionalnu hladnoću.

Navodi se da je teško povređen Ivo Borer satima bio prepušten sudbini. Naime, kako se tvrdi, pljačka se dogodila ujutru, dok je njegova žena radila u restoranu, i tek uveče došla kući i pozvala pomoć.

Inače naručiocu pljačke, kako su naveli mediji u Švajcarskoj, takođe će se suditi i to u odsustvu. U međuvremenu je raspisana poternica i za njim se intenzivno traga. 

Osuđeni na osnovu iskaza zaštićenog svedoka

Izjave zaštićenog svedoka, koji je obojicu identifikao kao počinioce, dosta su otkrile o njima i kako se navodi, bile su veoma verodosrojne. Navodi se da je svedok bio prijatelj nalogodavca u ovom slučaju, a koji je i sam činio zločine i nekada bio u "Pink Panterima".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija