• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Vijesti

16.09.2023

11:13

Kopanje tunela povezano sa ubistvom urednika lista Dan?! Abazović šalje predsednika Višeg suda na poligraf

Dan

Vesti

Kopanje tunela povezano sa ubistvom urednika lista Dan?! Abazović šalje predsednika Višeg suda na poligraf

Podeli vest

Istražitelji pokušavaju da utvrde ko je mafiji ustupio plan glavnog grada, uputio ih u detalje podzemne infrastrukture Podgorice i dao im konkretne instrukcije, nakon što je jasno da su kopali po utvrđenim kotama, bez oštećenja elektro, vodovodne, telefonske mreže...

Policija raspolaže određenim video-zapisima na kojima se vide osumnjičeni, a “Vijesti” su u posedu dve fotografije - žene i muškarca, navodnih članova kriminalne grupe koja je provalila u sudski depo, odakle su ukradeni dokazi iz više predmeta.

Podzemni tunel dug bar 30 metara, iskopan je od stana u suterenu u Njegoševoj ulici, do sudskog depoa. Nadležni tvrde da je barem šest osoba učestvovalo u nesvakidašnjoj akciji mafije, kao i da je iz zgrade suda odneseno 19 komada vatrenog oružja...

Prema informacijama “Vijesti” ženska osoba s fotografije menjala je fizički izgled, između ostalog koristeći se perikama prilikom razgovora o zakupu stanova koje su koristili - jedan nedaleko od suda i drugi u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje im je navodno bila baza...

- U toku je razmena podataka i informacija sa službama regiona u vezi sa hapšenjem, a čeka se i potvrda identiteta na osnovu tragova koji su pronađeni u suterenu zgrade u Njegoševoj ulici, tunelu, depou, stanu koji su koristili i kombiju - kazao je jedan od izvora Vijesti.

Policija zna gde je grupa osumnjičenih?!

Kako Vijesti prenose, da se očekuje hapšenje, indirektno je najavljeno i posle sednice Veća za nacionalnu bezbednost, kad je šef crnogorske policije rekao da policija zna gde je grupa osumnjičenih.

Ipak, kazao je da je tokom sednice zauzet stav da ne izlaze u javnost s informacijama o identifikaciji osumnjičene šestorke, niti o tome gde su.

- Iznošenjem takvih informacija samo bismo pomogli onim licima koja su učestvovala u ovim kriminalnim aktivnostima. Istraga i potraga za tim licima je aktivna, razmenjujemo informacije na teritoriji Crne Gore i van naše države i mislim da bi davanjem bilo kakvih detalja pomogli tim licima da ostanu nedostupni-  rekao je Terzić.

Foto: Vlada Crne Gore

 

 

Ključevi depoa bili kod Savića

Dok se u takozvanoj gluvoj sobi Vlade pričalo o tome šta je sve urađeno u istrazi, ali i propustima koji su doveli do upada u sudske prostorije, u Osnovnom državnom tužilaštvu trajala su saslušanja zaposlenih u Višem sudu.

Prema saznanjima “Vijesti”, nekoliko njih tražilo je da ih policajci ispitaju na poligrafu, koji su i prošli.

Nešto posle 14 sati, pred tužiocem Markom Mugošom izjavu je dao i predsednik Višeg suda Boris Savić.

Navodno, on je tužiocu rekao da su zbog bolovanja arhivara ključevi depoa poslednjih meseci bili kod njega, ali da ih je davao kolegama kojima su trebali spisi predmeta skladišteni u toj prostoriji.

Nakon saslušanja novinarima je rekao da je većina zaposlenih u tom sudu prošla poligrafsko testiranje.

Kazao je i da se ni on ne protivi takvom ispitivanju, ali da treba imati u vidu validnost takvih dokaza na sudu, jer oni više služe da se usmeri istraga.

Da Savić i njegove kolege treba da prođu poligrafsko testiranje, sugerisao je posle sednice Veća za nacionalnu bezbednost premijer Dritan Abazović, dodajući da zna da niko nema zakonsku obavezu to da učini.

- Ali da bi makli sumnju sa sebe, moja je sugestija da svi, počev od predsednika Višeg suda, odu na poligraf-rekao je Abazović.

Foto: Vlada Crne Gore

 

 

Istraga otkrila brojne tragove

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo koje rukovodi istragom obijanja depoa i policija do sada su otkrili brojne tragove koji bi ih već narednih dana mogli odvesti do hapšenja osumnjičenih, pišu Vijesti.

Da je neko preturao dokaze za najznačajnije sudske postupke, otkriveno je 11. septembra ujutro.

U prvim satima, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i popis spisa i dokaza, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom, koji su prokopali. Nakon toga pronađen je i stan do kog vodi tunel ispod zgrade Višeg suda.

Narednih dana pronađen je kombi koji su koristili rudari, a potom i stan na Zabjelu koji im je služio kao baza.

Utvrđeno je da je u akciji obijanja sudskog depoa učestvovalo najmanje šest osoba i da nisu crnogorski državljani.

Jedan od izvora iz istrage kazao je da činjenica da depo nije obezbeđen video-nadzorom, kao ni hodnik koji vodi do njega, istražiteljima otežava posao da utvrde da li je i ko, dok je trajala “akcija” obijanja, davao podršku iznutra.

Abazović: Neki čine sve da sakriju ubice Jovanovića

Premijer Dritan Abazović saopštio je da aktivnosti Uprave policije (UP), Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i tužilaštva daju dobre rezultate i da očekuje da se slučaj provale u depo Višeg suda u Podgorici u veoma kratkom roku reši.

Foto: Vlada Crne Gore

 

 

Govoreći o tajnoj policiji, kazao je da je razgovarao sa direktorom, ali da treba imati na umu da se te stvari ne mogu predvideti i da misli da je sudstvo ostalo vrlo problematično, prenosi portal Vijesti.

Ne možemo da očekujemo da se u maloj Crnoj Gori, gde je vladalo jednoumlje 30 godina, tek tako možemo izboriti sa svim nedaćama savremenog sveta. Ali vidite da pokazujemo otpor”...

Istakao je i da je tu, ukoliko neko traži odgovornost, ali da su isto tako on i ministri odgovorni za desetkovanje narko-kartela i ponovno oživljavanje istrage ubistva Duška Jovanovića.

Provala u depo suda povezana sa ubistvom novinara Duška Jovanovića

Ponovio je da ne bi isključio mogućnost da je slučaj kopanja tunela povezan sa istragom o ubistvu tog novinara, odnosno, da je sve učinjeno da se prikriju nalogodavci ubistva Jovanovića.

- Ne želim da optužujem nekoga bez dokaza. Postoje strukture koje čine sve da se ubice Duška Jovanovića nikad ne privedu pravdi. Krv nevinih ljudi ne miruje...”, rekao je on.

Foto: Dan

Duško Jovanović: 19 godina istraga tapka u mestu

 

Jovanović ubijen u sačekuši pre 19 godina

Glavni i odgovorni urednik "Dana" ubijen je hicima iz automatskog oružja maja 2004. u Podgorici, nakon što je izašao iz redakcije. Za saučesništvo u ubistvu Podgoričanin Damir Mandić osuđen je na 19 godina zatvora.
Crnogorsko tužilaštvo i policija do danas nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića. Vlada Zdravka Krivokapića je maja 2021. godine naložila novu istragu o ovom ubistvu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Krtica u Višem sudu krije tajnu misterioznog tunela?! Lakše ga je bilo prokopati, nego otkriti ko ga je kopao?!
imali pomoć iznutra

Krtica u Višem sudu krije tajnu misterioznog tunela?! Lakše ga je bilo prokopati, nego otkriti ko ga je kopao?!

Ko je kopao tunel koji je pronađen u depou Višeg suda u Podgorici, koji je motiv toga i da li je nestalo nešto iz depoa u kom se čuvaju važni dokazi i dalje nije zvanično saopšteno. U međuvremenu, pojavljuju se oprečne informacije koje bacaju novi veo misterije na ceo slučaj. Dok predsednik Višeg suda tvrdi da iz depoa ništa nije nestalo, šef Uprave policije Crne Gore navodi "da niko nije uložio toliki trud i napor zbog rekreacije".

15.09.2023

11:32

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija