• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

19.09.2023

10:19

"Kao da je tražio signal da nekog pozove!" Oglasio se predsednik društva iz Trstenika o detaljima smrti planinara!

Društvene mreže

Vesti

"Kao da je tražio signal da nekog pozove!" Oglasio se predsednik društva iz Trstenika o detaljima smrti planinara!

Podeli vest

Braca Lukić, predsednik PSD "Pogled" iz Trstenika, ispričao je šta se sve dogodilo u nedelju kada su krenuli da se penju na planinu Velež i kako je pronašao telo nastradalog planinara Petra N. (29), takođe člana ovog planinarskog kluba.

- Moram da vama kažem da je reč o iskusnim planinarima. Neki od nas su osvajali i vrhove kao što je Monblan. I naš Pera je bio iskusan - započinje svoju priču Lukić.

Kako nam je ispričao, grupa je spavala u Nevesinju, i onda su u nedelju rano ujutru krenuli ka penjanju na Velež.

- Velež je zahtevan, ali svi smo već imali slična penjanja. Kada smo došli do početka ferate (osigurani penjački put koji se sastoji od metalnih nožišta i klinova pričvršćenih za stenu, i čelične sajle za osiguranje koja se pruža uzduž puta), Petar koji je inače bio krupan momak i mlad, počeo je da pokazuje da mu loše ide. Ali, rekao nam je da će moći da nastavi - priča Lukić.

Ali, prema rečima predsednika PSD "Pogled", kada su stigli do tzv. plafon stene, Petar je rekao da ne može da nastavi dalje i da želi da se vrati.

- Posle te deonice se retko ko vraća, jer nije jednostavno. Pojedini planinari koji su ga zaobišli, došli su do mene koji sam bio na početku penjanja, i ispričali su mi da Petra treba spustiti. Ja sam video dvojicu kako idu ka njemu, i rekao im da ga spuste do mesta gde može da se pešači, i neka se vrati, a mi ćemo nastaviti - priča Lukić.

Foto: Informer/društvene mreže

 

"Telefon mu je zvonio, ali i odzvanjao"

Tako se i dogodilo, nastavlja dalje priču ovaj planinar.

- Mi smo otišli do vrha i onda smo pešačili sa druge strane Veleža, kako bi se vratili na početnu tačku. Ali, mobilnog signala nije bilo dugo. U jednom trenutku jedan iz grupe je uspeo da uhvati signal, i odmah smo pozvali Petra. Telefon mu je zvonio, ali i odzvanjao. Kao da sam čuo njegov eho. Pozvali smo ga ponovo, i čuli smo kako Petrov telefon zvoni - kaže Lukić.

"Nije davao znake života, ta slika mi je non stop pred očima"

Kaže da su odmah krenuli ka tom mestu, kako bi videli gde je Petar.

- Kada smo stigli na to mestu, ugledao sam njegovo nepomično telo, pored kojeg je bio telefon. Kao da je i on tražio signal da nekog pozove ili pošalje poruku. Video sam da mu je noga bila polomljena. Iako je taj deo bio ravan, pretpostavljam da mu je stopalo najverovatnije upalo kroz sitno kamenje. Ali, nije davao znake života. Slika koja mi je non stop pred očima. Odmah smo pozvali Gorsku službu spasavanja. Naš divni Pera nije poginuo zbog pada sa litice kako su preneli mediji. Obdukcija će pokazati tačan uzrok - priča Lukić.

Podsetimo, Petar N. (32), planinar iz Srbije, poginuo je u subotu u popodnevnim časovima na planini Velež u Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi, pretpostavlja se da je mladić na Veležu boravio sa grupom planinara, a sledi istraživanje okolnosti pod kojima je izgubio život.

Slučaj je prijavljen Policijskoj stanici Nevesinje oko 19.15, a pripadnici Gorske službe spasavanja RS i Civilne zaštite opštine, zajedno sa Helikopterskim servisom RS uspeli su da izvuku telo nastradalog mladića.

Petar je iz Trstenika i na planinarenju je bio sa grupom planinarskog kluba "Pogled" iz Trstenika.

Po zanimanju je građevinski inženjer, a bio je zaposlen u Javnom preduzeću za uređenje građevinskog zemljišta u Trsteniku, piše Blic.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"Zavoleo je tu prokletu visinu, ali je otišao prerano..."! Potresne reči direktora firme u kojoj je radio nastradali planinar iz Trstenika (FOTO)
Oproštaj od prijatelja

"Zavoleo je tu prokletu visinu, ali je otišao prerano..."! Potresne reči direktora firme u kojoj je radio nastradali planinar iz Trstenika (FOTO)

"Zavoleo je tu prokletu visinu, ali ne onu kojoj mnogi danas teže, kao što su moć, slava i drugo, već onu pravu, istinsku, prirodnu, planinarsku, a uspeo je i da je dodirne.. Da dodirne nebo. I sada je gore, sa anđelima... Neka ti je večna slava i hvala, maleni dečače.. Ali prerano je bilo sve ovo, Pero, prerano"

18.09.2023

09:13

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15