• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ć.

29.09.2023

19:24

Laza Bombaš pokušao da se obesi o čaršav u zatvoru, a Jeličić prerezao vrat u sudnici! Završeno suđenje "valjevskoj grupi" optuženoj za ubistvo boksera!

Privatna arhiva

Vesti

Laza Bombaš pokušao da se obesi o čaršav u zatvoru, a Jeličić prerezao vrat u sudnici! Završeno suđenje "valjevskoj grupi" optuženoj za ubistvo boksera!

Podeli vest

Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 8. oktobar izricanje druge prvostepene presude pripadnicima "valjevske grupe", posle 14,5 godina suđenja.

Javni tužilac za organizovani kriminal je u svojim završnim rečima predložio sudu da pripadnike ove grupe osudi za više krivičnih dela među kojima je i teško ubistvo, na kazne zatvora od ukupno 184 godine, dok je odbrana optuženih tražila oslobađajuće presude.

Tužilac je predložio da se vođa ove "valjevske grupe" Milan Lazarević (51), zvani Laza Bombaš, za dva krivična dela iznuda osudi na kazne zatvora od 15 i 12 godina, dok je za krivično delo  podstrekavanje na ubistvo boksera Željka Đedovića (30) osudi na maksimalnu kaznu zatvora, odnosno na 40 godina.

Foto: D. Ćuruvija

Zoran Jeličič tereti se za ubistvo boksera

Za drugooptuženog Zorana Jeličića, koji se optužnicom tereti da je pucao u Đedovića, tužilac je tražio da bude osuđen na 40 godina, dok za trećeoptuženog Milana Milijanovića, inače nekadašnjeg policajca, predložio kaznu od 20 godina takođe za ubistvo Đedovića.

Zbog tri krivična dela iznude tužilac je predložio da se Aleksandar Pavlović osudi na kazne zatvora od sedam, pet i četiri godine, a Dejan Velimirović za dva krivična dela iznude na kazne zatvora od sedam i četiri godine.

Za ista krivična dela tužilac je predložio da sud Nebojšu Goloskokovića osudi na kazne zatvora od šest i sedam godina, a Mirko Lazarević i Aleksandar Bošković za po jedno krivično delo iznuda na kazne zatvora od po šest godina, dok je za isto krivično delo za Marka Miličkovića predložena kazna zatvora od pet godina.

Tužilaštvo je odustalo od optužbe da su Jeličić i Lazarević počinili krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i od optužbe za zločinačko udruživanje za sve optužene osim za vođu grupe odnosno Lazarevića, a odustalo je i od optužbe za krivično delo falsifikovanje u odnosu na Mirka Lazarevića. Pripadnici ove grupe uhapšeni su 2009. godine, a suđenje je počelo sledeće godine.

Foto: MUP Srbije

Hapšenje Laze Bombaša 2009. godine

Suđenje Milanu Lazareviću pratili su brojni incidenti. On je zimus štrajkujovao glađu u Centralnom zatvoru u Beogradu 74 dana, a za to vreme smršao je 30 kilograma.
Pošto više nije mogao da hoda, vozili su u invalidskim kolicima po zatvoru. Ovaj Valjevac je stupio u štrajk 12. oktobra prošle godine nakon što što mu je sudija Svetlana Aleksić odredila prtivor, pošto je napustio sudnicu Specijalnog suda u Beogradu.

Nakon što je pokušao da se obesi u ćeliji, prebačen je na psihijatriju zatvorske bolnice u Beogradu. Lazarević je 12. maja hteo da se obesi o čaršav u ćeliji Centralnog zatvora u Beogradu, negodujući zbog pritvora koji mu je određen pre osam meseci.
Potom je prebačen na lečenje na VMA, gde mu je ustanovljena depresija. On je tvrdio da se ne seća samog pokušaja samoubistva. Posle lečenja, ponovo je vraćen u bolnicu Centralnog zatvora, na odeljenje psihijatrije. 

Bio u CZ sa Legijom i Andrijom Draškovićem


​Suđenje sve vreme prate mnogobrojne kontroverze, kršenje zakona i drugi proceduralni propusti, kao i ekscesi koje je uglavnom priređivao optuženi Zoran Jeličić. Podneto je i više od 250 zahteva za izuzeće koji su se odnosili kako na prethodno, tako i na veće koje trenutno sudi.

Jeličić, koji se tereti za ubistvo Đedovića, bio je u bekstvu i za njim je bila raspisana poternica kad je u maju prošle godine napustio stan u kom je bio u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom, kod Valjeva. On je ponovo uhapšen 12. oktobra, samo nedelju dana posle Lazarevića.

Tokom sudskog postupka Jeličić je pokušao sebi da prereže vrat u sudnici, mokrio je pred sudskim većem i udario branioca koji mu je postavljen po službenoj dužnosti, a potom je sudiji poslao pismo u kome joj preti smrću. Drugo preteće pismo poslao je u novembru prošle godine i to iz bekstva.

Laza Bombaš je uhapšen 2009. godine i u pritvoru je proveo sedam i po godina. Za to vreme bio je u strogo čuvanom delu CZ, gde su u pritvoru bili Milorad Ulemek Legija, Andrija Draškovića i mnogi drugi kriminalci. Potom je pušten u kućni pritvor uz nanogicu i branio se sa slobode. Devetorici članova "valjevske grupe" sudi se punih 14, 5godina. Za to vreme promenjene su četiri sudije, odloženo je u proseku svako drugo suđenje, a nije doneta nijedna presuda koja se odnosi na celu grupu.

Tužilaštvo tvrdi da je Milan Lazarević organizovao kriminalnu grupu. Zoran Jeličić tereti se da je, po nalogu Lazarevića, maskiran kao policajac ubio njihovog kriminalnog suparnika Željka Đedovića 2009. godine ispred sportske hale u Valjevu. Policajac koji im je dao svoju uniformu takođe je optužen u ovom postupku. Motiv ubistva je osveta, prema navodima optužnice, jer se Đedoviću sudilo za pokušaj ubistva Lazarevića.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15