• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

11.10.2023

10:14

Herojski podvig u Gadžinom Hanu! Iz stana u plamenu spasili majku i bebu

Informer

Vesti

Herojski podvig u Gadžinom Hanu! Iz stana u plamenu spasili majku i bebu

Podeli vest

Tomislava Cvetanović Durković (31) i njena beba Leonora stara samo nedelju dana spašene su sigurne smrti u vatrenoj stihiji koja je zahvatila stan u kome su živele u zgradi u Gadžinom Hanu zahvaljujući hrabrosti njenog bivšeg supruga Miladina Ribaća (61) i komšija Svete Kitanovića i Miloša Milenkovića.

Požar se dogodio prošle srede 4.oktobra kada su Tomislava i Leonora bile same u stanu, pošto je njeno petoro starije dece bilo u školi, a četvorogodišnji sin Milija kod oca Miladina Ribaća.

Miladin kaže da je samo pet minuta pre izbijanja požara dečak izašao iz stana.

- Tomislava sa sadašnjim suprugom Bojanom, bebom i ostalom decom živi u socijalnom stanu na trećem spratu, dok ja živim u istoj zgradi ali na drugom spratu. Naš najmlađi sin je došao kod mene, popio sok i zatražio da idemo napolje da se igra. U tom času, komšika u stanu ispod je počela da vrišti jer je primetila da je izbio požar. Zapomagala je i vikala da je u stanu Tomislava sa bebom - kaže Miladin.

Foto: Privatna arhiva

Zgrada u kojoj je izgoreo stan u Gadžinom Hanu

 

Naš sagovornik objašnjava da se ni sekund nije dvoumio šta da radi već se odmah popeo do stana koji je goreo i ušao unutra.

- Hodnik je bio potpuno ispunjen gustim crnim dimom, a dnevna soba i kuhinjas u bile u plamenu. Dozivao sam Tomislavu, ali je nisam ni video ni čuo. Počeo sam da se gušim od dima i da dozivam u pomoć. U tom času su do stana došli Sveta i Miloš. Sveta se snašao, skoro da je legao na pod jer je tu bilo manje dima i uhvatio me za nogu. To mi je pomoglo da se orijentišem u prostoru, uhvatio sam ga za ruku i izašao iz stana. Sveta i Miloš su razbili ormarić u kome se nalazio protivpožarni aparat i Sveta je krenuo da gasi požar - priseća se dramatičnih trenutaka Miladin.

Foto: Privatna arhiva

Tomislava i njen suprug Bojan sa decom

 

Kako kaže, kada je komšija Sveta iskoristio prvi protivpožarni aparat dim u hodniku se bitno smanjio, tako da je mogao da ponovo uđe u stan.

- Uleteo sam u stan i ušao u dečiju sobu u kojoj je Tomislava bila sa bebom. Ona je uspela, kada se požar razbuktao, da otvori prozor i sve vreme je stajala pripijena uz prozor dok je bebu držala maltene izvan prozora. Uhvatio sam je za rame i pomogao da izađe iz stana. Ona je čvrsto držala bebu u naručju, a ja sam je uveravao da možemo da prođemo kroz hodnik jer se dim razišao. Desetak minuta nakon toga došli su vatrogasci i potpuno ugasili požar - kazao je Miladin. 

On je nakon požara morao da ode do Domu zdravlja i primi infuziju zbog gušenja, a sanirali su mu i manje povrede glave.

- Hvala bogu sve se dobro završilo, ali moglo je da dođe do katastrofe. Mogle su da stradaju i Tomislava i Leonora, a mogao sam i ja da stradam. Da je Sveta došao samo desetak, dvadeset sekundi kasnije sigurno bi se ugušio. Polovina stana je gorela, dim je bio ogroman. Zanimljivo je da su u dnevnoj sobi izgorele sve stvari, osim ikone Svetog Nikole - kaže Miladin.

Foto: Privatna arhiva

Miladin Ribać sa ikonom koja je jedina ostala netaknuta u totalno uništenom stanu

 

Tomislavi, njenom sadašnjem suprugu Bojanu i deci u pomoć su, nakon požara priskočili Miladin i još jedan komšija, kod kojih su se privremeno smestili. U zgradi je jedan prazan stan od svega 28 kvadrata i bez struje koji Tomislava i Bojan sređuju kako bi se tu smestili, dok stan u kome su živeli ne bude ponovo uslovan za stanovanje.

U opštini Gadžin Han kazali su da je stan koji je izgoreo bio osiguran, tako da će nakon naplate osiguranja moći da krene sanacija.

Tomislava i Bojan nadaju se da će Elektrodistribucija imati razumevanje za nevolju koja ih je zadesila i obezbediti im privremeni priključak za mali stan u koji će preći ovih dana, prvenstveno zbog bebe.

   


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07