• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

11.10.2023

18:49

"Otac Koste K. će proći kao Zoran Marjanović"! Šok intervju forenzičara Nenada Šipke: "Vladimir K. nije kriv, treba da odgovara prekršajno"

Printscreen You Tube, Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

"Otac Koste K. će proći kao Zoran Marjanović"! Šok intervju forenzičara Nenada Šipke: "Vladimir K. nije kriv, treba da odgovara prekršajno"

Podeli vest

Forenzičar Nenad Šipka rekao je danas za Tanjug da on u radnjama oca maloletnika osumnjičenog za ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar", na osnovu onoga što je u medijima video o optužnici, ne vidi inkriminisano krivično delo, odnosno delo za koje je otac optužen.

- Kao što se navodi u medijima, da je optužnicom optužen za izazivanje opšte opasnosti. Radnja nezaključavanje oružja, ili držanje oružja neobezbeđenog, ne spada pod Krivični zakonik, nego je sankcionisana Zakonom o oružju i municiji, kao novčana kazna ili kazna zatvora do 60 dana. To je isto kao optužiti oca da nije obezbedio oružje, isto kao da je dečko uzeo nož, otišao u školu i ubio nožem dvoje, troje svojih vršnjaka, i onda optužiti oca i majku da nisu držali noževe obezbeđene - rekao je Šipka.

Dodao je da smatra da se navedena radnja ne može podvesti pod izazivanje opšte opasnosti. 
On je istakao da se boji da će ovo suđenje biti kao "prethodno veliko suđenje" Zoranu Marjanoviću, pa da apelacija presudu vrati na ponovno odlučivanje, ukine je ili je preinači zbog toga što nema obeležja krivičnog dela u radnjama koje su izvršene.

Foto: Printscreen TV Pink

Forenzičar Nenad Šipka

Što se tiče DNK pronađene na čaurama, Šipka je rekao ''da mu je simptomatično da je od pedesetak čaura koje su ispaljene na samo jednoj pronađen DNK majke''.

Foto: Zoran Sinko

 

On je siguran da će kod samog krivičnog postupka odbrana uzeti stručne savetnike koji će osporavati taj DNK nalaz.

- Na primer, uzmimo da je DNK radio Biološki fakultet, ja ne znam ko je radio, samo navodim kao primer. Biološki fakultet nema akreditaciju za DNK analizu, ta analiza koju izvrši Biološki fakultet u Beogradu je pravno neutemeljena. Jedinu akreditaciju trenutno ima Nacionalni centar za kriminalistiku - rekao je Šipka.

On je dodao da bi, kada bi njega angažovala odbrana, uradio probno ispaljivanje 10 metaka i video da li će se njegov DNK na 10 čaura zadržati na bilo kojoj. 

Foto: printscreen

 

- U teoriji preovladava mišljenje da na visokim temperaturama koje se dešavaju prilikom ispaljivanja projektila iz čaure, da se DNK uništava. Tako da mi je sumnjivo da su na jednoj čauri našli DNK a na ostalih 49 nisu naveli da li su našli DNK malog Koste ili oca. Ne možemo se izjašnjavati stručno samo na osnovu jedne informacije, pronađene DNK majke. Da li su pronađeni još neki DNK - rekao je Šipka.

Foto: Insajder

 

On je naveo da u krivičnom postupku može da bude samo jedno veštačenje, pod jednom naredbom, te da ne postoji "usaglašavanje veštaka".

Foto: Društvene mreže/m.s.

 

Šipka je rekao da je na osnovu tragova koji su pronađeni jasno da je učinilac krivičnog dela dete koje nije navršilo 14 godina i koje nema krivičnu odgovornost, odnosno ne može biti procesuirano.
On je napomenuo i da ga čudi kako je predloženo da maloletnik optužen za ubistva svedoči.

- Predložili su malog Kostu da bude svedok, a on se nalazi u psihijatrijskoj ustanovi. Pa mi je čudno kako će neko ko je u psihijatriskoj ustanovi, gde se ispituje njegova psiha, da se pojavi kao svedok. To nije pojmljivo krivičnom pravu - zaključio je Šipka.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cezar

pre 6 meseci

Dosadili ste vise sa ovim jadnim detetom,treba svi ovako da odgovaraju koji pocine zlocin a ne samo ovo dete

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija