• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

13.10.2023

14:51

Veliki uspeh štićenika "Sivog doma"! Osvojili drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu

UIKS

Vesti

Veliki uspeh štićenika "Sivog doma"! Osvojili drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu

Podeli vest

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, poznatijeg kao "Sivi dom", osvojili su drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode pošto su u finalu danas izgubili od protivničkog tima iz Indije za samo jedan poen.

- U pitanju je ogroman uspeh koji je ponovo postigao tim od pet štićenika iz Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu posebno jer su prošle godine bili prvaci sveta -kazao je Dejan Carević,direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) i dodao:

Foto: UIKS

 

 

- Njihovo srebro sija kao zlato i treba da budu ponosni na svoj uspeh koji su i ove godine ponovili.

Direktor UIKS je poželeo štićenicima da, kao i u šahu, i u životu donose samo ispravne odluke i „povlače" dobre poteze.

- Šah je sjajna disciplina jer sve nas uči da dobro razmislimo pre nego što nešto uradimo, a za ove mladiće je posebno bitan jer poštuju pravila fer pleja i svoje protivnike -kazao je Carević.

Podsetimo štićenici Sivog doma su prošle godine osvojili prvo mesto na Svetkom prvenstvu kada su u finalu pobedili ekipu iz Engleske. 

Inače osuđenici šest kazneno-popravnih ustanova iz Srbije igralo je onlajn partije na trećem Svetskom (onlajn) prvenstvu u šahu za lica lišena slobode, na kome je svoje učešće uzelo 120 timova iz 50 država u organizaciji Svetske šahovske federacije (FIDE).

Foto: UIKS

 

 

Osuđenice KPZ za žene u Požarevcu prošle godine su osvojile visoko drugo mesto na ovom takmičenju, a ove godine su učestvovala i osuđena lica još četiri kazneno-popravne ustanove u Srbiji - KPZ Požarevac (Zabela), KPZ Niš, KPZ Beograd i KPZ Padinska skela.

Osuđenici KPZ Niš, koji su prvi put ove godine imali svoj tim, igrali su u polufinalu, isto kao i osuđenici iz Zabele koji su se dobrim partijama šaha, takođe, izborili za polufinale.

Svetsko prvenstvo u šahu za lica lišena slobode je 2021. pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa FIDE u okviru projekta "Šah za slobodu".

U cilju popularizaciju šaha među osuđenim licima u svim većim zavodima u Srbiji već 10 godina postoje šahovske sekcije i turniri se redovno organizuju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija