• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanja Ivančević

03.11.2023

15:27

Rasprava o hard disku Mire Poštarke! Miksa: Nudim stan kao jemstvo za slobodu

Miloš Rafailović

Vesti

Rasprava o hard disku Mire Poštarke! Miksa: Nudim stan kao jemstvo za slobodu

Podeli vest

U nastavku suđenja kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, optuženoj za sedam svirepih ubistava i druga teška krivična dela, danas su pred Specijalnim sudom u Beogradu i dalje predočavani pisani dokazi iz postupka.

U pitanju su izveštaji i zapisnici forenzičkih pregleda vozila okrivljenih, sa predmetima i dokazima koji su tom prilikom pronađeni i izdvojeni. Takođe su prezentovani i forenzički pregledi sa stadiona u Humskoj ulici, kao i stanova u kojima su, između ostalog, nađene veće sume novca i oružje. 

Sudija saopštava odluku

Usvojen je predlog branioca Mijata Simeunovića da umesto napuštanja mesta boravišta ima zabranu napuštanja države.

Odbijeni su predlozi svih ostalih branilaca.

- Kada je u pitanju Aleksa Stošić, dobila sam izveštaj Okružnog zatvora u Beogradu, gde je konstatovano da je stabilnog stanja, da je hirurška operacija potrebna, ali ne i hitna, te nije zatražena saglasnost od strane lekara iz ambulante da se sprovede hirurški zahvat - rekla je sudija.

Spojeni su krivični postupci u odnosu na optuženu Slađanu Sekulić i optuženog Nemanju Đurića.

Naredna ročišta zakazana su za 20, 21, 23. i 24 novembar.

Za 20. i 21. novembar pozvan je svedok oštećeni I. S. i sudski veštak dr Mandić i psiholog Ana Najman.

Ta 23. novembar biće pozvani svedoci Ilija Kovačević i Igor Arizanović.

Grek: Ne želim više da budem talac

Advokat Ivana Ostojić zatražila je za Mijata Simeunovića ukadanje mere zabrane napuštanja boravišta i zatražila da se zameni merom zabrane napuštanja države.

Branilac Alekse Šejića po službenoj dužnosti zatražio je takođe da se njegovom branjeniku ukine pritvor. 

- Ja bih samo predložio izdvajanje izjava iz SBPOK-a i da se pridružim zahtevu advokata, jer ne vidim razloge za produžavanje posle tri godine - rekao je Šejić.

Advokat Stefan Stajić, branilac Alekse Stošića, takođe se pridružio predlogu da mu se ukine pritvor, pominjući "novinske naslove" kao presudne, iako su svi zakonski razlozi za tim prestali da postoje.

Potom je advokat Marina Srdić, branilac Vladimira Greka, predložila je za njega zamenu zatvorskog kućnim pritvorom, uz elektronski nadzor.

Optuženi Grek je na kraju burno reagovao tvrdnjom da "ne želi više da bude talac krivičnih dela" zbog čega mu je od stresa koža upaljena.

- Sva me koža peče od muke. Oduzete su mi tri godine života, to niko ne može da mi vrati. Imam kući bolesnu majku i vanbračnu suprugu, želim da zasnujem porodicu. Ovo više nije pitvor, već zatvor!

Miksa: Nudim stan kao jemstvo za slobodu!

Branioci okrivljenih su, pred kraj današnjeg ročišta, dobili priliku da iznesu svoje procesne predloge. Advokat Nikola Jerković, koji brani većinu, zatražio je ukidanje pritvora za Milovana Tadića Miksu.

- Sudija, ja sam već 33 meseca u pritvoru, a ne znam zbog čega. Nijedan od mojih šest branilaca nije to uspeo da mi pojasni. Zanima me takođe kako sam ja točn organizovane kriminalne grupe kad ni sa kim nisam bio u kontaktu. Predlažem da mi se odredi neka blaža mera, da mi se ukine pritvor ili mogućnost da ponudim jemstvo u vidu nekretnine - istakao je Tadić koji se tereti za otmicu i prodaju narkotika.

I advokat Dalibor Katančević, branilac Nemanje Lakićevića, ponudio je u njegovo ime jemstvo u visini od 50.000 evra ili stan u Tršićevoj ulici koji vredi između 350.000 i 400.000 evra!

- Sve ću da vam dam šta imam, nevin ležim u pritvoru toliko dugo. Nema smisla, niko od ovde prisutnih me ne poznaje - nadovezao se Lakićević.

 

Foto: Marko Đoković

 

 

Na mašini pronađeni tragovi Ljepoje i Radojevića

Biološki DNK tragovi Lazara Vukićevića iz klanice u Ritopeku predstavljeni su kao naredni i, po rečima tužioca Ivanića, "izuzetno važan dokaz".

- Osim toga, na delovima industrijske mašine za mlevenje mesa pronađeni su i DNK tragovi pokojnih Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića - istakao je Ivanić.

Prema optužnici, pripadnici klana su sve svoje žrtve najpre mučili pa kasapili i delove njihovih tela mleli u pomenutoj mašini, koja se nalazila u skrivenoj prostoriji kuće u Ritopeku. Samlevene ostatke potom su u kesama izbacivali u Dunav.

Marko Miljković je, da podsetimo, na jednom od ročišta ove nedelje tražio kompletan uvid u eksterni hard disk koji je oduzet od Mirjane Ranisavljević, poznate pod nadimkom Mira Poštarka, za koju se navodi da je prijateljica Veljka Belivuka.

Miljković insistira da se pusti snimak sa "novinarkom"

U drugom delu današnjeg ročišta, posle polučasovne pauze, sudija Vinka Beraha objavila je da će biti pregledan hard disk od čak 700 gigabajta na kojem se, između ostalog, nalaze slike obezglavljenog tela.

Marko Miljković je sa osmehom odgovorio da insistira da se pregleda kompletan hard disk, što je inicijalno njegov predlog, iako je sudija istakla da će za tu dokaznu radnju biti potrebno mnogo vremena:

- Sudija, meni je trebalo dva dana! Sad mi nije jasno, hoćete li vi uvažiti naš predlog ili ne. Ovde imaju dva ili tri snimka koja su meni interesantna, ko je ta novinarka, ko je Papić - izjavio je Miljković.

Kako je precizirao, jedan snimak traje sat i 15 minuta, a drugi preko minut.

Predsedavajuća sudija Beraha je na to odgovorila će ti snimci biti naknadno, kada tužilac precizira tačne foldere i gde se nalaze. POtom je nastavila sa izlistavanjem ostale pisane dokumentacije.

Pink Panter ubijen u "klanici", pronađen njegov DNK!

Potom je sudsko veće kao dokaz izvelo zapisnik o veštačenju u kom su stručnjaci potvrdili da je u tajnoj prostoriji kuće u Ritopeku, takozvane klanice, pronađen DNK "Pink Pantera" Milana Ljepoje koji je, prema navodima optužnice, ubijen tu 9. decembra 2020.

Okrivljeni Marko Budimir je kratko izjavio da "nema potrebe da otvara USB" te da sve, što je nađeno kod njega, "nema ama baš nikakve veze sa nekim krivičnim delom".

Foto: Informer

 

 

Za reč se prvi, kao i inače, javio drugooptuženi Marko Miljković zvani "Mesar":

- Ovde se vidi da je kuća u Ritopeku potpuno devastirana, neko je pokidao čak i pločice u kupatilu!

Grek: Neko mi je obrisao poruke sa Vibera, Vacapa i Telegrama!

Potom su prikazani telefonski transkripti komunikacije okrivljenih.  Vladimir Grek je reagovao i istakao da se preko prikazanih poruka sa njegovog telefona, ukupno njih 138, ne vidi ništa inkriminišuće:
 

- To su sve personalne poruke i tu ne vidim ništa sporno. Nema poruka preko Vibera, Telegrama i Vacapa, što me navodi na zaključak da ih je neko izbrisao. Kad bi te poruke mogle da se otvore, videli biste da sam bio u kontaktu sa Nenadom Vučkovićem Vučkom i Aleksandrom Papićem.

Tužilac Saša Ivanić je reagovao na ovu izjavu i pozvao Greka, ako je saglasan, da otključa telefone na kojima se nalazi za sada nedostupna komunikacija kako bi svi imali uvid u nju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Belivuk: "Ovo kao da je rođeni moj brat svedočio"! Šokirao izjavom: "Goran Mihajlović nije mrtav, već se krije"!
Specijalni sud

Belivuk: "Ovo kao da je rođeni moj brat svedočio"! Šokirao izjavom: "Goran Mihajlović nije mrtav, već se krije"!

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića optuženoj za sedam ubistava u kući strave u Ritopeku, među kojima je i likvidacija Gorana Mihajlovića koji je prema optužnici otet, otrovan a potom mrtav prebačen u Surduk 1. aprila 2019. gde je njegovo telo spaljeno, danas je nastavljeno svedočenjem Filipa Golubovića iz Berana.

02.11.2023

16:06

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17