• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/makfax.com.mk

05.12.2023

11:38

Profesorka forenzike uverena da se Vanja ugušila: Mrtva je postala neupotrebljiv talac, zato i nije bilo zahteva za otkup, otac je sve znao

shutterstock/Informer

Vesti

Profesorka forenzike uverena da se Vanja ugušila: Mrtva je postala neupotrebljiv talac, zato i nije bilo zahteva za otkup, otac je sve znao

Podeli vest

Da li se mala Vanja nakon otmice ugušila u gepeku automobila u kojem je transportovana, a ako jeste zašto su joj onda otmičari uopšte pucali u glavu, pita se Forisna Taševska Remenski profesorka na Fakultetu bezbednosti u Skoplju.

Kako su makedonski mediji preneli profesorka Reminski je na društvenim mrežama napisala da je evidentna brutalnost, prilikom, ubistva male Vanje koja je, kako ona kaže, već bila mrtva jer se ugušila tokom vožnje u gepeku automobila. 

Foto: printscreen

Vanja se ugušila u gepeku odmah nakon otmice, tvrdi profesorka forenzike

 

 

Istraga užasnog zločina i dalje traje, a u međuvremenu je i završena obdukcija tela ubijene devojčice, ali rezultati još uvek nistu poznati, pa je profesorka iz stručnog ugla pokušala da da odgovore na neka od pitanja. 

Kako je profesorka istakla, glavno pitanje koje je ostalo da visi u vazduhu nakon konferencije za novinare Tužilašta i MUP-a, koja je održana juče bilo je: kakve veze ima ubistvo sa iznudom iz koristoljublja, zašto bi Vanja bila ubijena a da nije tražen novac?

Profesorka je kao fakultetski forenzičar dala svoje objašnenje, kako je i zaštop Vanja postala neupotrebljiv talac.

"Otmica maloletnog lica/deteta radi iznude je skoro isto što i uzimanje/držanje talaca radi iznude u korist terorističkog akta. Ako je tačna informacija da se Vanja ugušila u automobilu kojim su je otmičari dovezli/odvezli na lokaciju, onda je pucanje u ugušeno dete delo svireposti poznato u zakonu kao najteži oblik ubistva za koje je kazna doživotnog zatvora. Ako je dete ugušeno, ono u planu monstruma postaje beskorisni talac sa kojim ne mogu ništa da iznude i zato niko ništa nije zahtevao. U monstruoznom planu ubice i saučesnika korak koji su preduzeli sahranjivanjem tela deteta bila je njihova nada da je niko nikada neće pronacći i da oni neće biti otkriveni. Najmonstruozniji deo ovog plana po svim zlocinačkim "zlatnim pitanjima" je takozvani otac, ali ne samo zbog dogovora da sopstveno dete da za taoca i obavesti o najpogodnijem trenutku za njegovu otmicu radi iznude koji je napravio sa izvršiteljima, već zbog cinjenice da je prvi saznao da mu je ćerka mrtva.

 

 

Inače kako profesroska forenzike kaže otac je prvi morao da zna da je iznuda nemoguća, alii da treba da se utvrdi ko je najveći montrum među uhapešenima.

"On je prvi znao da iznuda neće biti moguća, jer je talac-dete bilo mrtvo, pa stoga nije bilo traženja novca i iznude. Znao je od ponedeljka - celih 7 dana. Posle ovoga zapitajte se i odgovorite na pitanje ko se krio i za koji „samit" se krio? Čija je monstruoznost među tim čudovištima veća zdrav razum teško može da razume, ali u kriminalistici postoji gradacija i rekonstrukcija koja daje sve odgovore. U svim krivičnim istragama mora postojati više verzija/hipoteza o dogadaju, ukljucujući i ovu. Da bi se moglo povezati ubistvo u Velesu od strane iste grupe, jedna od mogućih verzija bi bila: "Da li je frizer saznao/znao plan da se otme dete radi iznude i u njemu vide opasnost tog otkrića, pa je postao žrtva?" Teško je poverovati da je cilj bio auto, a motiv - dug od 500 evra", navela je profesorka.

Podsetimo, mala Vanja nestala je 27. novembra u Skoplju kada je krenula u školu. 

Foto: 4news.mk

Otac Aleksandar sedam dana znao da je Vanja mrtva

 

Njeno beživotno telo pronađeno je u jednom selu na obodu grada, a prema dosadašnjim informacijama, devojčica je ubijena samo dva sata naon što je oteta jer su se otmičari uspaničili kada je majka prijavila slučaj policiji. Inače Vanju su otmičari zgrabili i vezali joj ruke i noge, a onda je strpali u vreću za spavanje i ubacili u "sitoren" koji je bio u vlasništvu frizera iz Velesa, Panča Žeževskog koga su pre toga ubili i zakopali zbog navdonog duga od 500 evra. 

Kao motiv policija je navela koristoljublje odnosno da je Vanjin otac svojim saučesnicima rekao da je njegova bivša supruga prodala stan i da bi mogli da joj iznude taj novac.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija