• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.12.2023

10:37

Potvrđena doživotna robija Radomiru: Sačekao ženu u ulazu pa je zapalio, drugu ženu silovao

printscreen

Vesti

Potvrđena doživotna robija Radomiru: Sačekao ženu u ulazu pa je zapalio, drugu ženu silovao

Podeli vest

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je kaznu doživotnog zatvora Radomiru Blagojeviću koji je 13. jula 2020. u hodniku stambene zgrade u Beogradu ubio Zoricu Kalinić tako što je polio benzinom i zapalio! Takođe, Blagojević je osuđen i zbog toga što je 23. juna 2020. u Smederevu silovao R. N.

- Apelacioni sud u Beogradu, nakon održane sednice veća, dana 2. novembra 2023. godine doneo je presudu kojom je odbio kao neosnovane sve žalbe i potvrdio prvostepenu presudu - navodi se u saopštenju tog suda.

U obrazloženju odluke da Blagojević bude osuđen na najtežu kaznu navodi se da je, odlučujući o kaznu, ovaj sud cenio olakšavajuće okolnsoti, a to je da je okrivljeni priznao izvršenje ubistva Zorice Kalinić, kao i otežavajuće, odnosno okolnost pod kojima je ubistvo izvršeno.

- Izvršenju krivičnog dela je prethodilo praćenje oštećene Zorice Kalinić od strane okrivljenog, zatim, način na koji je navedeno krivično delo izvršio, odnosno da ju je polio benzinom čim mu je okrenula leđa u trenutku kada je ulazila u zgradu u kojoj je živela, da je bacio na nju celu kanticu i upaljačem je zapalio - navodi se u obrazloženje odluke.

Apelacioni sud, u obzir je uzeo njegovo držanje posle učinjenog krivičnog dela, a naročito njegov odnos prema žrtvi krivičnog dela, budući da se okrivljeni, iako je video da oko njega sve gori, samo okrenuo i otišao iz ulaza, da je nakon toga, prema sopstvenom priznanju prvo išao sporednim ulicama ka Surčinu, a onda ušao u neki autobus prema gradu, potom otišao do Pančeva, te obalom Dunava peške otišao u svoje selo gde je stigao oko 4:30 ujutru, a tek sutradan rekao što je učinio oštećenoj Zorici.

Foto: Printscreen

 

 

- Iz ovakvog ponašanja okrivljenog nakon izvršenog krivičnog dela proizlazi da ništa nije preduzeo kako bi na bilo koji način pokušao da umanji posledice učinjenog krivičnog dela, u smislu da je pozvao hitnu pomoć i vatrogasnu službu, već se samo okrenuo i otišao kao da se ništa nije dogodilo, čime je ispoljio prema žrtvi bezosećajnost i bezobzirnost, i ne samo to, okrivljeni je izjavio da mu je žao samo što na mestu pokojne Zorice Kalinić nije bila druga oštećena, iz čega proizlazi da se okrivljeni uopšte nije pokajao zbog učinjenog - navodi se u odluci i dodaje da je Viši sud u Beogradu pravilno kao kaznu odredio doživotni zatvor i da je u slučaju Radomira Blagojevića blažom kaznom ne bi ostvarila svrha kažnjavanja.

Podsetimo, tokom postupka je utvrđeno da je Blagojević 13. jula 2020. u prepodnevnim satima došao u zgradu u kojoj je živela Zorica Kalinić i čekao da ona dođe. Čim je ušla u zgradu, krenuo je za njom u ulaz i posle kraćeg razgovora i odbijanja da ga primi u stan, polio je benzinom i zapalio. Nesrećna žena, preminula je dva dana kasnije.

- Zorica je kucala na naša vrata, a kad smo otvorili, šokirali smo se! Bila je gola, jer joj je garderoba izgorela, crvena od opekotina, spaljene kose. Tražila je pomoc. Nismo je prepoznali, pitali smo je kako se zove i tek kad je rekla Zorica, shvatili smo ko je - rekao je jedan od komšija posle zločina. On je tada ispričao da je Zorica rekla da ne zna ko ju je napao.

- Rekla je: "Upali me jedan čovek". Mi smo odmah posumnjali na Radomira. On je povremeno dolazio kod nje, a upoznali su se preko Fejsbuka. Radio je na nekoj građevini, inače je iz Smedereva. Desetak dana pre napada ona mu je rekla da ne želi više da ga vidi. Žalila se da je mnogo pio, ali i da je napada. Hvatao ju je za vrat i davio. Nije htela da prijavi policiji jer je htela da prekine svaki kontakt s njim.

Inace, Blagojević je optužen i da je ranije iste godine, 23. juna, u kuci u Smederevu tukao i silovao R.N.

Blagojevic je priznao ubistvo Zorice Kalinić. Međutim, nakon svedočena oštećene R. N. koja je rekla da je kobne večeri došla kod njega kako bi mu za novac sredila kuću, a on je brutalno pretukao i silovao, Blagojević je skočio sa optuženicke klupe i rekao da ona laže.

- Odgovaram za ubistvo Zorice i spreman sam za kaznu, ali pred svima da kažem - više bih voleo da je Zorica živa, a da je ova pod zemljom - šokirao je Blagojevic sve u sudnici.

Takode, R. N. je ispricala da se zbog delimicne amnezije ne seća svih detalja, ali da je posle onoga što joj je optuženi uradio 36 sati ležala u bolnici bez svesti i navela je da zna da ju je udarao po glavi dok nije pala u nesvest.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Doneta presuda: Milan ugušio brata, evo koliku je kaznu dobio
Hronika

Doneta presuda: Milan ugušio brata, evo koliku je kaznu dobio

Nišlija Milan Grujić (46) osuđen je danas na 10 godina zatvora i meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskoj lečenja, jer je u noći između 5. i 6. maja prošle godine u njihovoj porodičnoj kući ubio pedesetdvogodišnjeg brata Sašu. Ono što ovaj zločin čini posebno bizarnim je to što je Milan nakon što je pretukao a zatim ugušio brata, zločlin pokušao da prikrije tako što ga je presvukao i spremio za sahranu.

06.12.2023

09:24

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija