• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer /RTS

26.12.2023

09:50

Dečak (13) slao poruke o postavljenim bombama u Srbiji i u susednim državama: Roditelji se terete za ovo delo

printscreen/RTS

Vesti

Dečak (13) slao poruke o postavljenim bombama u Srbiji i u susednim državama: Roditelji se terete za ovo delo

Podeli vest

Branko Stamenković, glavni tužilac za visokotehnološki kriminal kaže za RTS da su kriptovalute bile prvi trag u istrazi lažnih dojava o bombama u školama. Posebno ukazuje da su, pored uhapšenih punoletnih osoba, identifikovani i maloletnici, među kojima i 13-godišnjak osumnjičen da je poslao skoro sve dojave školama u Srbiji, ali i u susednim državama.

Krajem prošle nedelje identifikovani su tinejdžeri od 14 i 15 godina za koje se sumnja da su putem ''gejming'' platforme naručivali poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama.
Branko Stamenković je, gostujući u Beogradskoj hronici, objasnio da je prvi deo istrage bio vezan za kriptovalute i za uplate raznih vrsta. Potvrđuje da su ti prvi tragovi kriptovaluta poveli istragu dalje.

"Tri punoletna lica su lišena slobode zbog toga što su tragovi vodili ka njima, trgovini kriptovalutama, prijemu, uplati, isplati. Međutim, sledeći korak nas je poveo dalje ka ovim maloletnim licima. To je bio uvodni deo našeg postupanja kada je u pitanju ceo predmet i slučaj koji je zaista potresao celu Srbiju", ističe tužilac u razgovoru za RTS.

Pojašnjava da uhapšene punoletne osobe nemaju rodbinskih veza sa maloletnim, ali da su njihovi bankarski, tj. kriptobankarski računi vodili ka tim maloletnicima.

Foto: printscreen/RTS

 

Dodaje da su identifikovana dva druga maloletna lica, i jedan i drugi dečak imaju manje od 14 godina, što je granica za krivično-pravnu odgovornost u Srbiji.

Virtuelne pretnje trinaestogodišnjaka
"Ispostavilo se da je jedan od tih dečaka, star 13 godina, po osnovanim sumnjama koje sad u ovom momentu imamo, a koje su poduprte dokazima, taj koji je poslao dojave praktično svim školama na teritoriji Srbije. A ono što je interesantno – ne samo u Srbiji, već i susednim zemljama, na primer BiH", naglasio je Stamenković.

Kaže i da je dečak slao pretnje da će u školama biti detonirane eksplozivne naprave. Pretnje su, kako kaže, bile zaista užasne i u tim mejlovima su pominjane vrlo teške posledice po đake i po škole.

"Međutim, ni u jednom jedinom slučaju, posle mesec dana postupanja pripadnika MUP-a, ni jedan eksplozivni uređaj nije pronađen. Tako da prava opasnost u stvari nikada nije ni postojala. Ona je postojala, praktično, samo u virtualnom svetu", ukazuje tužilac.

Navodi i da su dečaci koji imaju 14-15 godina u trećem talasu akcija bili pokriveni sa dokaznim radnjama i da se na osnovu toga nastavljaju akcije.

Stamenković ukazuje i da pomenuta grupa maloletnika nije slala mejlove pre šest meseci ili godinu dana. 

"Deca su potpuno novi krug izvršilaca krivičnog dela, iako oni to u svojoj suštini nisu. Na ovu ideju došli su krajem oktobra ove godine. I onda, dakle, sve do naših odlučnih akcija", rekao je tužilac.

Foto: printscreen

 

Odgovornost roditelja – šta su morali da znaju


Tužilac ukazuje i da su roditelji morali da posumnjaju da se nešto dešava. 

"Vi vidite da se na vašem računu, računu roditelja, određeni novčani iznosi uplaćuju. Oni su se kretali od 20, 50, pa do 100 ili više evra. Dakle, ne znate zašto taj novac dolazi kod vas. Razgovarate sa vašim detetom i onda vam dete lakonski kaže da je on ili ona, u ovom slučaju on, nešto zaradio na internetu, na igricama", kaže Stamenković.

Posebno naglašava da se pokazuje odsustvo kontrole i ozbiljne analize roditelja šta se zaista dešava, odakle taj novac, ko detetu uplaćuje taj novac.

Odgovornost roditelja je, ističe, u direktnoj vezi, a deca koja su ispod 14 godina ne mogu biti krivično-pravno odgovorna.

"Međutim, ni njihovi roditelji ne mogu biti direktno krivično-pravno odgovorni za to delo, ali mogu biti za neko delo koje je dovelo maloletnika, to jest dete, do izvršenja tog osnovnog krivičnog dela. U ovom konkretnom slučaju to je zanemarivanje maloletnog lica", precizirao je tužilac.

Foto: printscreen/RTS

 

Tehnološka znanja kao zvono za uzbunu


Smatra da današnja deca veoma dobro poznaju tehnologije i da to ne predstavlja iznenađenje, ali u svakom slučaju predstavlja određeno zvono za uzbunu.

Ističe da, ukoliko ta tehnička znanja prevazilaze znanje većeg dela populacije, kao što su njihovi roditelji ili njihovo okruženje, a ta tehnologija se koristi za izvršenje krivičnih dela, onda sistem mora da reaguje u skladu sa tim.

"Prvo da se sama deca zaštite, jer ja sam uveren da deca zbog svoje emotivne nerazvijenosti u tom momentu nisu potpuno svesna šta rade, ali njihovi roditelji moraju biti svesni da deca upravo mogu da urade nešto ovakvih razmera i da moraju da ih kontrolišu", poručuje tužilac.

Podsetio je da su više od mesec dana stotine ili hiljade policajaca, tužilaca, drugih pripadnika bezbednosnih službi u našoj zemlji pokušali da zaštite stotine i stotine škola od nečega, od čega na kraju nije ni trebalo da se štite.

"Potrošene su stotine, hiljade radnih sati, potrošeni su živci roditelja, familija zbog odlaska po decu u školu i nazad. Tako da je velika materijalna šteta načinjena ne samo tim porodicama, već i celoj državi. Mi moramo da nađemo određeni modalitet kako ćemo da odgovorimo", zaključio je tužilac Stamenković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija