• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Vijesti.me

05.02.2024

19:35

Majka držala ćerku deset godina kao robinju! U Crnoj Gori Gori otkriven jeziv slučaj zlostavljanja!

Shutterstock/MARIOMONTE

Vesti

Majka držala ćerku deset godina kao robinju! U Crnoj Gori Gori otkriven jeziv slučaj zlostavljanja!

Podeli vest

Žiteljke opštine na severu Crne Gore su 17. januara ove godine smeštene na odeljenje psihijatrije, nakon što je, kako tvrde meštani koji su prijavljivali slučaj, devojku (41) više od deset godina majka držala u svojevrsnom ropstvu - zaključani u stanu.

Meštani su ispričali "Vijestima" da su u više navrata policiji i Centru za socijalni rad prijavljivali da majka drži ćerku zaključanu u stanu, ali da su nadležni odgovarali da nemaju zakonskog osnova da reaguju.

“Vijestima” je potvrđeno da se hororom sa severa Crne Gore bavi i nedavno izabrani vrhovni državni tužilac Milorad Marković, koji je naložio da se preispita rad postupajuće tužiteljke u slučaju kakav se ne pamti.

Jedan od stanovnika tog kraja “Vijestima” je ispričao da devojku nije video deset do petnaest godina:

Foto: Foto, Ilustracija/informer.rs

 

- Reč je o devojci koja je u osnovnoj i srednjoj školi bila odličan đak, druželjubiva. Za razliku od nje, majka je bila drugačija - retko kome bi se javila kada prođe pored njega, nije imala prijatelja. Devojka je otišla da studira van Crne Gore, i od tada se sve promenilo. Ubrzo se vratila i krenule su priče da se sa njom nešto desilo.

On kaže da su u početku majka i ćerka znale da prošetaju gradom i da je devojka odjednom “nestala”.

- Dok su šetale, nisu komunicirale sa meštanima. Odjednom, devojku više nismo sretali, samo majku. Znali smo da je majka drži zaključanu u stanu, čak je i preko prozora stavila letve, da ne bi neko slučajno provirio unutra i video šta se kod njih dešava. Počele su, kao i što to uvek biva, razne priče da kruže. Majka nikoga nije puštala u stan, komšije su više puta prijavljivale slučaj policiji i Centru za socijalni rad, ali svi su rekli da ne mogu nasilno da uđu u stan bez odobrenja tužilaštva”.

O tome koliko je sistem zakazao svedoči i događaj iz 2021. godine, koji opisuje sagovornik. On tvrdi da se dogodilo da majka nije mogla da uđe u stan jer je nešto unutra palo i zaglavilo vrata, pa je bila prinuđena da pozove pripadnike Službe zaštite i spasavanja:

- Ušli smo preko balkona i videli devojku kako leži na podu pokrivena ćebetom. Ništa nije pričala. Napravili smo nekoliko fotografija da bismo mogli da ih pokažemo nadležnim službama kako bi reagovali.

Foto: Ilustracija/Informer

 

Tvrdi da je fotografije pokazao socijalnim radnicima i policiji, čiji su službenici odmah otišli kod njih, ali majka nije htela da im otvori vrata.

- Kako su mi rekli, tri puta su slali zahtev tužilaštvu da im dozvoli da nasilno uđu u stan, ali sva tri puta su odbijeni. Ne znam zbog čega. Pre dvadesetak dana slučaj je ponovo prijavljen i konačno je tužilaštvo odobrilo da se nasilno uđe u stan, što je i urađeno.

Priča da je devojku zatekao u istom položaju i na istom mestu gde ju je video i pre tri godine:

- Bila je zgrčena, ništa nije pričala i samo smo po disanju i treptanju očiju znali da je živa. Majka je zapomagala i vikala da joj ne uzimamo kćerku, ali su obe kolima hitne pomoći, i uz prisustvo policije, odvezene i smeštene na odeljenje psihijatrije. Zaista je strašno da tolike godine niko nije reagovao. Sigurno bi njeno stanje bilo mnogo bolje nego što je sada i neko zbog svega ovoga mora da odgovora”.

Lečena u bolnici pola godine

Iz bolnice su “Vijestima” kazali da je devojka na odeljenju psihijatrije lečena 2011. i 2012. godine i da je tada došla u prisustvu socijalnog radnika. Tada je navedeno i da se protiv majke vodi prekršajni postupak zbog “maltretiranja i fizičkog zlostavljanja kćerke”. Devojka je tada upućena u Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru radi daljeg lečenja i dijagnostike.

Kada je 17. januara ove godine dovezena u bolnicu, službenik MUP-a je zdravstvenim radnicima saopštio da nisu videli da je pacijentkinja izašla iz kuće već deset godina.

Majka je lekarima navodno kazala da je pre više od deset godina sud naredio njeno posmatranje i da je poslata u Specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Kotoru, gde je ostala pola godine, kao i da smatra da nije psihički bolesna, iako ima dijagnozu psihoze... “Vijestima” je rečeno da je ispričala i da je kćerka u takvom stanju jer je na prvoj godini fakulteta dobila “injekciju u vrat”, i da je od tada počela teško da govori i hoda, da se stanje iz godine u godinu pogoršavalo, sve dok nije prestala da govori i hoda. Navela je da ne izlazi iz stana jer je “kroz zid” čula da komšije hoće da je likvidiraju...

Meštani slučaj prijavljivali policiji

Iako meštani tvrde da su slučaj više puta prijavljivali policiji, iz Ministarstva unutrašnjih poslova u odgovoru “Vijestima” navode da to nije tačno, već da je Centar za socijalni rad tokom 2022. prijavio da postoji sumnja da je u pomenutom slučaju reč o zanemarivanju.

- Nakon toga je izvršena provera navoda i utvrđeno je da devojka živi sa svojom majkom, da se ona slobodno kreće i obavlja komunikaciju putem telefona (majka lekarima kazala da ne hoda i ne priča, prim. aut.), a o čemu je obavešten državni tužilac i podnosilac prijave - navodi se u odgovoru MUP-a.

Pojašnjava se da su, postupajući po prijavi Centra za socijalni rad od 9. januara ove godine, službenici policije, u koordinaciji sa državnim tužiocem, 17. januara iz stana odveli majku i kćerku i, uz pratnju Službe hitne medicinske pomoći, smestili ih u bolnicu.

Tri godine nije govorila, ni komunicirala sa ljudima

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja “Vijestima” su odgovorili da od kada su saznali za slučaj, a tvrde da je to bilo 2021. godine (kada su zbog zaglavljenih vrata reagovali iz Službe zaštite i spasavanja, prim. aut.), u kontinuitetu rade na njemu. Međutim, u Centru su sa slučajem bili upoznati još pre 2011. godine, kada je kćerka smeštena na odeljenje psihijatrije, jer je tada socijalni radnik lekarima rekao da “ona unazad tri godine ne govori, ne komunicira ni sa kim, i da je majka fizički zlostavlja već duže vreme”.

Socijalni radnici su od 2021. godine, kako stoji u odgovoru, više puta pokušavali da obave kućnu posetu, ali su svaki put bili onemogućeni, jer su nailazili na zaključana vrata.

Tvrde i da su više puta policiji i tužilaštvu podnosili prijave.

- S obzirom da radnici Centra ne mogu obići porodicu ukoliko im članovi porodice dobrovoljno ne otvore vrata, a imajući u vidu sumnju na zdravstveno zanemarivanje i socijalnu izolaciju korisnice, više puta su podnosili prijave i obraćali se Upravi policije i Osnovnom državnom tužilaštvu za nasilje, jer zdravstveno zanemarivanje i socijalna izolacija psihijatrijskog bolesnika predstavlja vid nasilja - navodi se u odgovoru.

Nasilno morali da uđu u stan

Prikupili su, kako ističu, sve potrebne informacije iz zdravstvenog sistema i obavestili policiju i tužilaštvo da se stručnim radnicima mora omogućiti poseta porodici:

- Što je dalo rezultate tek početkom 2024. godine kada je, po našoj ponovnoj prijavi, tužilaštvo naložilo nasilni ulazak u stan od strane policije, a nakon toga je usledila hospitalizacija obe korisnice na psihijatrijskom odeljenju. Stručni radnici Centra će preduzeti sve neophodne radnje u cilju njihovog adekvatnog zbrinjavanja”.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva su “Vijestima” odgovorili da ih je Centar za socijalni rad obavestio početkom ove godine, kada je “policija, povodom prijave komšija, uočila nehigijenske uslove u stanu u kom žive majka i ćerka, te neadekvatnu brigu o kćerki, o čemu je obaveštena hitna služba kada je i obavljen pregled majke i sačinjen lekarski izveštaj”.

“Nakon dostavljenog obaveštenja iz Centra za socijalni rad, postupajuća tužiteljka je u svojstvu svedoka saslušala doktorku koja je obavila pregled. Nakon toga su na inicijativu postupajuće tužiteljke majka i ćerka hospitalizovane na Odeljenju za psihijatriju, gde se i danas nalaze”.

Kako su naveli, Služba za odrasle i stara lica dostavila je postupajućoj tužiteljki informaciju da je “neophodno pokrenuti sudski postupak procjene poslovne sposobnosti majke i ćerke, a zatim postaviti privremenog, odnosno stalnog staraoca u cilju njihovog trajnijeg zbrinjavanja, kako bi im se omogućila adekvatna i kontinuirana briga”.

Preispituju rad tužioca

Iz Osnovnog državnog tužilaštva tvrde da je postupajuća tužiteljka “u kontinuitetu od Centra za socijalni rad zahtevala da preduzima mere i radnje iz svoje nadležnosti u ovom slučaju”.

- Takođe vas obaveštavamo da je vrhovni državni tužilac Milorad Marković od rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva, kao neposredno nadležne i za Osnovno državno tužilaštvo, zatražio da preispita rad postupajuće tužiteljke u ovom predmetu i da ga o utvrđenom činjeničnom stanju upozna u najkraćem roku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija