• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

12.02.2024

15:03

Suđenje grupi Velje Nevolje! Planirali da napadnu "Delije" iz Niša! "Ima da ih bije cela Srbija"!

ATA Images, Tanjug/Zoran Žestić, Informer/Miloš Rafailović

Vesti

Suđenje grupi Velje Nevolje! Planirali da napadnu "Delije" iz Niša! "Ima da ih bije cela Srbija"!

Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je izvođenjem dokaza nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

17.58 Suđenje završeno za danas

U nastavku suđenja klanu Veljka Belivuka preslušani su i razgovori koje je Marko Andrić vodio 13.01.2020. sa tadašnjom verenicom Marijom Stoiljković, zvanom Maka.

Kako se čuje iz razgovora, on njoj prepričava razgovore koje je vodio sa Veljkom Belivukom, ali i planove za napad na navijače Crvene zvezde.

Andrić: Moram da idem do audija da uzmem pištolj, za svuda mi po Nišu treba.

Marija: Treba da ispoštuješ Anđelku, aj što će da me zaposle, dali su nam pare, ne daj bože da se nešto desi na njih uvek možeš da računaš. Ovi navijači, šta će ti oni, aj i njih treba da ispoštuješ da ideš.

Andrić: Kaže Velja "strah ga bez tebe da ide".

Andrić potom verenici priča da je bio na ručku sa Veljkom Belivukom.

Andrić: Kaže da od ovoga može lepo da se živi. Dok je korona ništa, za ovo drugo neće da rizikuje dok je sve zatvoreno, jer je to padanje u najavi, ali ima me u planu. Kaže "veruj mi može lepo da se živi", kažem mu kako brate, hvala ti brate, stvarno si mi učinio.

Potom joj prepričava kakav je plan napada na navijače u Nišu.

Andrić: Sad ću sledeći mesec da predvodim napad na Cigane iz Niša, ima na auto putu da ih bije cela Srbija. Ima glavna ekipa da ide, bićemo na vezi, i kad neko naiše, na primer ja javim, napravimo zastoj i oni moraju da stanu.

Sudija je pozvala Andrića da izađe za govornicu i kaže da li je glas koji se čuje njegov.

Andrić: Meni nije poznato da je moj glas, a čak mi se čini i da nije glas moje verenice.

U sudnici je izveden i izveštaj o forenzičkom pregledu kuće u Ritopeku od februara 2021. Podsetimo, prema navodima optužnice u Ritopeku je ubijeno sedam ljudi, a izveštaji su sačinjeni u danima posle hapšenja kriminalne grupe 4. februara 2021. Podsetimo, skrivena prostorija u kojoj je pronađena industrijska mašina za mlevenje mesa, pronađena je naknadno.

Za reč se javio Marko Miljković, koji je u pratnji stražara uveden u sudnicu.

17.57 Miljković traži fotografije sa Dunava

- Znam da ste izveli slike sa Dunava kao dokaz, ali da li možemo to da pripremimo za sutra? Ja bih imao komentare na te fotografije. O tome se pričalo samo kad su bili okrivljeni saradnici. Želeo bih da bude pregledan ceo set fotografija - rekao je Miljković, a sudija je odobrila njegov zahtev.

Foto: printscreen

 

17.28 - "Razdelićemo na dvadesetice, na pedesetice"

Odmah posle pauze za reč se javio tužilac Saša Ivanić i osvrnuo se na odluku veća da ne koristi deo razgovora Marka Andrića.

- Mi smo vam dostavili odluku koja se odnosi na naredbe za tajni nadzor i snimanje komunikacija i tajno praćenje i snimanje. Napomenuo bih da naredbom sudije za prethodni postupak Višeg suda u Nišu, doneto za komunikacije telefonom kao i putem internet. Taj materijal je nastao tajnim nadzorom, bez obzira gde se taj neko nalazi i nema veze da li je u stanu ili na otvorenom prostoru, zbog čega tužilaštvo smatra da može da se koristi kao dokaz. Zamolio bih da preisipitate odluku, ili da nam dostavite pisani opravak da bi se žalili. Ovo nisu razgovori u stanu već tajni nadzor posebnim softverskim paketom putem telefona - rekao je tužilac Ivanić. Tužilac je naveo i da razgovori vođeni u stanu, nisu iz Andrićevog stana, već iznajmljenog i da se u njima govori "razdelićemo na dvadesetice, na pedesetice", znači da su se bavili kriminalom, odnosno trgovinom droge u stanu.

Advokat Mirjana Vasiljević, koja brani Andrića potom se javila za reč i rekla da navodi tužioca ne stoje.

- U naredbi izričito stoji "osim u stanu". Razgovori nisu isključivo vođeni telefonom, aparat koristi i njegova tada nevenčana supruga, a softver koji je instaliran snima i komunikaciju osoba koji se ne vodi između dva telefonska aparata, to je jedan telefon koji ima mikrofon i sluša. To je stan koji jeste bio iznajmljen, ali je on tamo živeo, jeo, kupao se i spavao - navela je advokatica. Za reč se javio i optuženi Andrić.

- Ovde se ne radi da sam imao telefonsku komunikaciju sa nekim, nego sam prisluškivan. Smatram da je besmisleno da slušamo razgovore mene i moje tadašnje verenice u stanu koji se vodio na nju. Slušan je telefon dok mi je bio u džepu, imam čak i snimak sa arhitektom - rekao je optuženi. Andrić je dodao da je kršenje Ustava njegovo snimanje u stanu i zapretio da će se za svoja prava boriti pred sudom u Strazburu.

16.28 - Izvedeni izveštaji o tajnom video nadzoru

U sudnici su potom izvedeni izveštaji o tajnom video nadzoru, praćenju i snimanju Georgieva ali i njegove supruge Slađane Sekulić.

Sud je odredio pauzu u trajanju od pola sata.

16.15 - Mere praćenja

Kao sledeći dokaz izvedeni su snimci i rezultati mera praćenja i snimanja optuženih Vlade Georgieva i njegove supruge, jedine žene optužene u klanu, Slađane Sekulić. U dokumentima koja su nosila oznaku "Strogo poverljivo" navode se datumi, mesto i vreme sastanaka njih sa različitim osobama, uključujući i optuženog Veljka Belivuka i njegovu suprugu Bojanu Belivuk. U sudnici je prikazana i fotografija Georgieva, njegove supruge, kao i Belivuka i njegove žene iz restorana "Kod Pauna" od 4. decembra 2020., na kojoj se vidi kako sede zajedno za stolom.

Foto: Informer

 

U izveštajima koji su prikazani pominje se i reper Stefan Đurić Rasta, koji je komunicirao sa Georgievim koji mu je bio menadžer.

Potom su prikazane fotografije iz kuće u Tršiću, takozvane "Deda Mrazove kućice", na kojima su ispred Belivuk i Georgiev. Prema navodima optužnice, to je bila jedna od "štek kuća" koju su koristili pripadnici klana a koju je bračni par iz Loznice kupio za Belivuka.

Prema nezvaničnim informacijama, koje proizilaze iz dokumentacije, Beliuvuk i njegova supruga su opremali tu kuću, obilazili je a navodno su i praznike pred hapšenje proveli u njoj.

- Sledeća fotografija od 22. decembra 2020. na njoj su Georgiev, Slađana Sekulić, Bojana Belivuk - rekla je sudija.

Za reč se javio advokat Dejan Lazarević, i izrazio sumnju da su na fotografiji uopšte pomenute osobe.

16.13 Prikazana fotografija iz restorana

U nastavku dokaznog postupka prikazana je fotografija iz restorana na kojoj se vide Veljko Belivuk i njegova supruga Bojana koji sede sa stolom sa okrivljenima Vladom Georgievim i Slađanom Sekulić.

Advokat Dejan Lazarević i branilac bračnog para Georgiev-Sekulić usprotivili su se korišćenju fotografija kao dokaza na sudu i istakli da nije u pitanju izveštaj o primeni posebnih dokaznih radnji jer "nema potpis, pečat, ni ime službenog lica".

15.47 - Snimak razgovora o novcu s nepoznatim muškarcem

Kako se navodi u dokumentu, 24. novembra 2020. navijači iz Niša su krenuli u Beograd da odaju počast preminulom patrijarhu Irineju. Optuženi Marko Andrić iz Niša, kako se navodi, Dušanu Mančiću šalje glasovnu poruku:

Andrić: Stižem u Beograd i videću se sa Dedom.

Potom mu Mančić u 15.06. šalje poruku:

Mančić: Što mu ne pustiš glasovnu?

Andrić: Jurim da stignem u Beograd, hvala ti veliko. Sutra će da bude novaca, kada se vidimo, sutra ću da mu ostavim novac. Izvini brate i veliko ti hvala.

U nastavku je snimljen razgovor sa nepoznatim muškarcem u kom razgovaraju o novcu.

Foto: Reuter Stefan Tomašević/ Tanjug

Velku Nevolju sudija opomenula na ponašanje

15.35 - Odbačen predlog za izuzeće sudije

Sudsko veće vratilo se u sudnicu i sudija je saopštila da se odbacuje predlog za izuzeće sudije Vinke Berahe Nikićević.

- Sud smatra da je taj predlog usmeren na odugovlačenje postupka i da neslaganje sa odlukom koju je donelo veće nije razlog za zahtev za izuzeće - saopštila je sudija i dodala da se nastavlja sa uvidom u dokaze.

Prvi dokaz koji će biti izveden je razgovor od 24.novembra 2020. između Marka Andrića i dva muškarca.

15.12 - Lazarević: Podnosim zahtev za izueće

Posle izlaganja Belivuka i Miljkovića za sudskom govornicom, za reč se javio i njihov branilac advokat Dejan Lazarević:

- Ne znam da li će se neko uvrediti ili ne, ali je po zakonu, vi ste radili na strani tužilaštva u prethodnom ciklusu suđenje a ne želite da proverite. Podnosim zahtev za izueće, čovek je izašao, obratio mi se rečima "Šta je, šta hoćeš, ja sam šef forenzike". To je trajalo, taj uviđaj, dugo a ta rasprava je trajala minimum pet minuta. Ako zatražite taj snimak videćete da li je Dejan Lazarević lažov ili Dejan Lazarević govori istinu - rekao je Lazarević, tražeći izuzeće sudije.

Foto: Foto: Marko Đoković

 

- Vi ne vodite objektivno postupak, stavili ste se na stranu tužilaštva ja neću da budem nemi posmatrač, a vidim da neće ni optuženi. Ovo je zamišljeno kao arena u kojoj imamo ista prava. Zbog toga što izražavam sumnu u Vašu objektivnost tražim izuzeće Vas kao predsednika veća - obratio se Lazarević sudiji Vinki Beraha Nikićević, koja je odlučila da napravi pauzu od 10 minuta kako bi se odlučilo o tom zahtevu.

15.08 - Miljković: Da se pozovu sva lica vezano za Ritopek

Za reč se sledeći javio i optuženi Marko Miljković:

"Ističemo predlog da se pozovu sva lica vezano za Ritopek, nađeno je 14 DNK nepoznatih osoba, da vidimo da li su to živi ili mrtvi ljudi, ili su kontaminirani dokazi. Moramo takođe da pozovemo i sve policajce sa tih uviđaja, na jednoj ima trave, na drugoj je iskopana. Stavite se na naše mesto, imamo uviđaj, posle pet dana novi uviđaj, prikupljanje dokaza, zbog toga moramo da ispitamo sve policajce i forenzičare, da vidimo ko im je dao naredbu, Ustav je tu striktan. Mene zanima jedna istina, ko je sve to tamo doneo, dolazili su i kamioni, gde je završila zemlja, gde pločice".

14.58 - Belivuk: Ako je u sudnici neka se javi da mu se izvinem, koji idiot...

Za reč se potom javio optuženi Veljko Belivuk, piše Kurir.

Belivuk: Budimir je bio precizan i opširan, ali ja hoću da dodam. Vi nas na ročištu u decembru obaveštavate da će biti saslušan svedok Petar Ilinković i da vam je advokat Jelena Stojić dostavila izjavu dostavljenu kod notara u kojoj Ilinković izjavljuje da je on vozio automobil Zdravka Radojevića. U principu, advokat Nikola Jerković se protivio, ali mi ne znamo po čijem je nalogu on saslušan, nemamo predlog, samo vašu odluku da ga saslušate, što je nama drago jer je to bio još jedan fijasko. Advokat Jelena Stojić je ovde rekla u sudnici da ste joj vi naložili da pribavi dokaze. Nama je drago što je sudija tako nepristrasna da savetuje advokate oštećenih kako da pribave dokaze. Mi smo čekali da vi po službenoj dužnosti dostavite nalog da nešto uradi. I pošto vidimo da nas ne volite i ne želite da nas savetuje kao njih kako da se branimo, ja zahtevam da tužiocu izdate nalog, pod jedan sve snimke audio i vizuelne, prilikom ulaska, polako ću govotiti jer tužioci vole da izvrću naše reči, sa akcentom na visokog čoveka koji je ušao a kog tužilac želi da sakrije. Kad nam sve dostave, da vidimo imena, prezimena i da ih saslušamo, da vidimo da li je istina šta govori advokat Dejan Lazarević, ili neistina šta govori tužilac. Drugo, da nam dostave sve izveštaje baznih stanica, pošto sam već rekao da vole da izvrću reči, nadam se da neće niko da se uvredi a ako je u sudnici neka se javi da mu se izvinem, koji idiot...

Foto: Foto: Danica Ćuruvija

 

Sudija: Molim vas optuženi, ne možete nikome da se obraćate tako.

Belivuk: A što niste tako reagovali kada je mene u sudnici Srđan Lalić (svedok saradnik, prim. aut) tako nazvao. Dobro, neka nam dostave imena i prezimena, da ih saslušamo.

Sudija: Advokat, zastupnik, Jelena Stojić ima pravo da predlaže dokaze. To da li je bila kod mene, pa i vaši branioci su bili kod mene i to dobro znate, kad god sam imala vreme ja sam primala i nisam pravila razliku da li je advokat ili punomoćnik oštećenih, to nije sporno.

Belivuk: Jasno.

Sudija: Prema tome, ništa vam ročišta, i vaši i Miljkovićevi branioci su dolazili, sve sam primala.

Belivuk: Je l' mogu ja sada nešto?

Sudija: Ne, nećemo voditi polemiku. Sada vi izvrćete istinu.

Belivuk: Ja vas poštujem, ali je Marijana Krstović ovde rekla da nema saznaja gde su vozila, a onda se pojavio svedok, tako da moja teza stoji.

Sudija: Vaša teza nikako ne stoji.

14.50 - Budimir: Odbio sam u pritvoru da dam potpis

Sudija je najavila da se počinje sa izvođenjem dokaza, ali se pre toga za reč javio optuženi Miloš Budimir.

- Vi ste poslali veštaka grafologa u pritvor da od mene uzme potpis, ja sam to odmah da vam kažem odbio jer smatram da nezakonito vodite ovaj postupak. U naredbi ste naveli da treba da se utvrdi da li je na naredbama o oduzimanju predmeta moj potpis i naveli ste da se nesporno moj potpis nalazi na punomoćju. Nesporno je i da je moj potpis na stranama iskaza iz tužilaštva, pa se ja pitam šta vas sprečava da zakonito vodite ovaj postupak - rekao je za sudskom govornicom i zatražio da se veštače potpisi tužilaca.

Foto: Foto: Maša Banđur

Ilustracija

- Na jednoj strani piše "ovde izmenite", pa tražim da se veštače potpisi tužilaštva. Zatim, na prošlom suđenju se pojavio fotošopirani listing telefona, a neko je pisao moje ime i prezime na nekim stranama, evo ja vas sada pitam da li ste dali nalog da se veštači ko je to napisao, kada ste već dali nalog da se veštači moj potpis. Predlažem da što hitnije odlučite o mom predlogu, kako bi ispitali te osobe, a predlažem i tu da grafolog veštači rukopise tužilaca Saše Ivanića i Zorana Babića - nastavio je optuženi.

On se potom osvrnuo na izveštaj MUP-a koji je već izveden kao dokaz.

- On je dostavljen kao dopuna krivične prijave i ne može da se koristi kao dokaz, ja tražim da se utvrdi zašto su napisali da sam ja koristio broj telefona koji je naveden, kada ga nikada nisam koristio. Tražim da saslušate ta dva inspektora, a posle toga ću sa zadovoljstvom da dam potpis grafologu. Meni niko nije oduzeo telefon, prilikom hapšenja na Rudniku ja sam bio u kolima sa Veljkom Belivukom. Mene su izvukli i stavili u maricu, ne znam gde su njega stavili, tražili su mi telefon, rekao sam da nemam ali je jedan policajac rekao "evo ga kod mene". Nije bio moj, ali nije bila situacija da se raspravljam. U SBPOK-u kasnije je bila drama kako nemam telefon, ali nisam imao. Nisu uspeli to da mi podmetnu - rekao je optuženi Miloš Budimir, ponavaljajući da od njega nije oduzet ni jedan mobilni telefon.

Optuženi pripadnik kriminalne grupe koji se tereti da je učestvovao u ubistvima, potom je za govornicom optužio policiju i tužilaštvo da mu "podvaljuju".

- Nisu uspeli da mi podvale telefon ali jesu karticu. Što se potom tiče uviđaja u Livadicama da je čovek koji se predstavio kao šef forenzike ulazio u tu prostoriju, a da su onda svi ušli po nalogu tužioca Saše Ivanića, što je rekao i advokat Dejan Lazarević, tražim da nam se dostavi snimak uviđaja da bi svima bilo jasno šta se dešavalo prilikom otvaranja vrata i da vidimo ko je lice koje je ulazilo pre svih u prostoriju. Mislim da sud mora da prihvati moje primedbe i predloge ako hoće da sudi po zakonu - nastavio je optuženi.

Sudija mu je odgovorila:

- Vaš potpis je tražen radi veštačenja radi naredbe o privremeno oduzetim predmetima.

Na današnjem suđenju trebalo bi da bude prikazana dokumentacija koju je prikupio MUP, kao i obavljena veštačenja.

Tokom suđenja u januaru odbrana je ponovo zatražila izuzeće tužilaca, tvrdeći da su u postupku koristili falsifikovane izveštaje o uviđaju iz kuće u Ritopeku, gde su pripadnici grupe ubijali žrtve.

Ovaj predlog sudija je odbila, dok je usvojila predlog da se ispitaju veštaci koji su obavljali veštačenja za koja odbrana tvrdi da su falsifikovana. Ispitivanje tih veštaka zakazano je za ovu nedelju.

Foto: Informer/društvene mreže

 

Advokat Dejan Lazarević, od januara ponovo brani 11 pripadnika ove grupe. Lazarević je na početku postupka branio nekoliko pripadnika sve dok nije uhapšen u aprilu 2022. godine zbog sumnje da je pripadnik grupe Darka Šarića, piše Alo.

Prethodno su tokom suđenja ispitani svedoci, oštećeni u ovom predmetu, odnosno članovi porodica ubijenih muškaraca, kao i oštećeni I.S., koga su, kako je navedeno u optužnici, članovi ove grupe oteli i držali na stadionu FK Partizan, gde su ga mučili, zlostavljali i silovali.

Foto: Informer/društvene mreže

 

Pre oštećenih i svedoka ispitani su okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić koji su se nagodili sa tužilaštvom da za manju kaznu zatvora pričaju svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa tereti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Napravili most od špageta! Izdržao teret od 124 kila! Evo gde je sad
Nema prevare

(VIDEO) Napravili most od špageta! Izdržao teret od 124 kila! Evo gde je sad

Na međunarodnom takmičenju pod nazivom "Gradimo mostove znanja" na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, na kojem je u protekla tri dana učestvovalo više od 90 studenata arhitekture i građevinarstva iz sedam zemalјa, pobedili su studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita i Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

04.03.2024

17:45

(VIDEO) One su pokidale na Pesmi za Evroviziju! Zovu ih na sve strane....
ABBA iz Lučana

(VIDEO) One su pokidale na Pesmi za Evroviziju! Zovu ih na sve strane....

Dok se i dalje raspravlja o tome da li je Srbija izabrala najbolju pesmu za Evrosong, šest žena iz Lučana, članice izvorne pevačke grupe "Dragačevski vez" uživaju u popularnosti. Uz trubački orkestar Dejana Petrovića one su nastupile u revijalnom delu programa, pevajući pesmu "Money, money" ali na srpskom, i pobrale toliko simpatija da ih već zovu na gostovanja po regionu!

04.03.2024

16:31