• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

14.02.2024

22:30

Ovako je ubijen kum jugoslovenskog podzemlja! Bio u vezi sa Cecinom drugaricom, izrešetan ispred poznatog restorana

Društvene mreže

Vesti

Ovako je ubijen kum jugoslovenskog podzemlja! Bio u vezi sa Cecinom drugaricom, izrešetan ispred poznatog restorana

Podeli vest

Beograd je devedesetih godina bio leglo kriminala, a ubistva su se događala štaviše skoro svakodnevno.

Gluvo doba noći te 1997. godine bilo je kobno za jednog od najbližih saradnika Ljubomira Magaša, zvanog Ljuba Zemunac.

Rade Ćaldović Ćenta ubijen je 15. februara 1997. godine u sačekuši u Francuskoj ulici, a pored njega u automobilu poginula je i Maja Pavić, televizijska voditeljka i kuma pevačice Cece Svetlane i Željka Ražnatovića.

Foto: Facebook/Legende devedesetih

 

 

Ćenta je rođen na Zvezdari, a sredinom šezdesetih godina njegova porodica se preselila u Zemun, kada on postaje nerazdvojan drug sa Ljubom Zemuncem.

Među desetak članova Magaševog klana, sedamdesetih godina našao se i Ćenta, nakon čega se bavio i oružanim pljačkama u Italiji zbog čega je određeni vremenski period provodio u zatvoru, a nemačkoj policiji uvek je uspešno izmicao, iako su ga Nemci teretili za 37 krivičnih dela.

Boravak u Holandiji obeležela je kocka i sukob sa vođom jedne crnogorske kriminalne grupe, Veljkom Krivokapićem, koji je od Ćente tada izgubio veliku sumu novca, međutim pod pretnjom pištoljem, bio je prinuđen da sve vrati. Nakon toga, Krivokapić je ubijen, a između ostalog, za ubistvo je osumnjičen i Ćaldović, pored Jusufa Bulića i Ljubomira Magaša.

"Kum" jugoslovenskog podzemlja

Posle ubistva Ljube Zemunca, Ćenta je proglašen za "kuma" jugoslovenskog podzemlja od strane nemačke policije, a tada je i proteran zvanično iz Nemačke. Povratak u Beograd nije potrajao, ubrzo je na duži period otišao u Južnoafričku Republiku, nakon čega se ponovo vratio u Beograd, da bi se 1992. godine dovodio u vezu sa ubistvom mladog Aleksandra Kneževića Kneleta.

Foto: Facebook/Legende devedesetih

 

 

Pre uspešne likvidacije 15. februara, na Ćentu je pokušan atentan sredinom novembra 1993. godine, kada je aktivirana eksplozivna naprava, ali je Ćaldović prošao samo sa lakšim povredama.

Ubistvo Maje Pavić

Novinarka i kuma Svetlane Cece Ražnatović, Maja Pavić, ubijena je te večeri zajedno sa svojim dečkom Ćentom. Maja je imala samo 25 godina, a zatekla se na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, kada su ubice iz heklera sa prigušivačem pucale na automobil u kojem su bili.

Istraga je pokazala da su iza ubistva stajala dva napadača, skrivena u bašti "Kluba književnika". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija