• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic/Koriere dela sera

21.02.2024

17:56

Srbin i Hrvatica vođe mafije! Tinejdžerima obećavali "med i mleko", a onda im priređivali pakao

Shutterstock

Vesti

Srbin i Hrvatica vođe mafije! Tinejdžerima obećavali "med i mleko", a onda im priređivali pakao

Podeli vest

Srbi i Hrvati, zajedno ponovo su u žiži interesovanja italijanskih medija, ne zbog sporta, mode ili umetnosti, već zbog organizovane grupe kojom ravnopravno rukovode muškarci i žene. Na teret im se uz trgovinu drogom stavlja, trgovina ljudima i teranje na prošenje.

"Slovenski klan robova", kako je italijanski portal "Korijere dela sera" žene i muškarci, rukovode ilegalnom trgovinom narkoticima i ljudima od Srbije, preko Hrvatske sve do Milana. Regrutni centri, kako se navodi, nalaze se duž obe republike, a ciljna grupa su najniži staleži društva, uglavnom maloletna lica, tinejdžerke. Suđenje ovoj grupi za organizovanu trgovinu ljudima vodi se pred sudom u Torinu.

Birali siromašne žrtve

Prema navodima italijanskih medija njima je obećavan bolji život, pa čak i brak da bi lakše ubedili roditelje da puste svoju decu. Nakon toga, po ustaljenom šablonu, oni bi završavali kao belo roblje.

Kako piše "Korijere dela Sera" jedan od primera kroz kakve su traume i pakao prošli maloletnici od strane žene D. V (56) iz Hrvatske i muškarca P. Đ (61) jesu radnje na koje su bili primorani da rade. Dok je žena iz Hrvatske devojčicama terala da od jutra do mraka prose u svim vremenskim uslovima, muškarac je terao dečake da uče kako da kradu. Tom prilikom, kako prenose italijanski mediji, oni su morali da nauče kako da obijaju brave, gase alarmne sisteme, upadaju u stanove, kradu novac, zlato, drago kamenje, telefone i kompjutere, a sve to bez da ostavljaju tragove.

Foto: Pixabay/djedj

 

 

U slučaju da ne žele to da rade, D.V i P. Đ su maloletnike tukli, pretili im, branili im da se čuju sa roditeljima, a veruje se da to nije se kada je zastrašivanje u pitanju.

Kontrola klana je bila sistematska, bekstvo je bilo nemoguće sem u jednom slučaju kada je mališan uspeo da pobegne i ode kod tetke u Milano, odakle se vratio kući u svoju zemlju.

Foto: Shutterstock

 

 

Uhvaćeni nakon predanog rada italijanskih službi

Sa početkom rada na prijavama i očiglednim zaštićenim saslušanjima koje su vodili sudija za prekršaje uz podršku forenzičkih psihologa - službenici su morali da prođu dug, veoma težak, komplikovan put, jer su operateri morali da prevaziđu teror sprovođen nad mladim žrtvama. Takođe, morali su da razbiju mentalne sklopove žrtava do kojih je bilo teško dopreti i zadobiti njihovo poverenje. Prema pisanju italijanskih medija, tek nakon takve ostvarene komunikacije, došlo je do naloga za hapšenje i lova istražitelja na organizovanu grupu Srba i Hrvata.

Foto: Reuters

 

 

Suđenje se vodi u sudu u Torinu, jer je ovo bila poslednja logistička destinacija klana, kao i mesta gde je policija hapsila aktere.

Kako piše "Korijere dela sera" istraga je pokazala da su sem trgovine ljudi, oni umešani i u trgovinu narkotika, te im je polje delovanja u krimogenoj sferi prošireno. Kako se navodi, jedan P. Đ. jedan od organizatora ima više pseudonima. Upravo to mu je, kako pišu italijanski mediji, služilo da izbegne ruku pravde u više slučajeva kršenja zakona, piše "Korijere dela sera"

Prema tvrdnjama italijanskih medija, država Srbija je izdala više naloga za hapšenje P.Đ.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija