• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lj.S.

04.03.2024

11:55

Osuđen zbog silovanja nevenčane supruge kod Prokuplja: A ovo je presuda

Shutterstock

Vesti

Osuđen zbog silovanja nevenčane supruge kod Prokuplja: A ovo je presuda

Podeli vest

D.T. (27) pravosnažno je osuđen na pet i po godina zatvora zbog silovanja nevenčane supruge i nasilja koje je činio nad njom. Ovo je prva presuda ovog tipa, koja je doneta pred Višim sudom u Prokuplju.

Kako nam je potvrđeno u Višem tužilaštvu u Prokuplju, na prvostepenu presudu se osuđeni žalilo, te je Apelacija iz prve potvrdila istu i ona je postala pravosnažna.

Podsetimo, silovanje žene se dogodilo 2019. godine, ali je slučaj dugo bio u Osnovnom tužilaštvu u Prokuplju.

- Mnogo je teško dokazati silovanje, posebno ovo u braku. Žrtva, koja je tada bila maloletna i bila u vanbračnoj vezi sa D.T. je imala obimnu dokumentaciju o fizičkim povredama, ali sam čin silovanja je teško dokaziv. Zato je sve obedinjeno jednim slučajem i na kraju smo uspeli da dokažemo - kažu u Višem tužilaštvu u Prokuplju.

U rasvetljenju slučaja mnogo je pomogla Istanbulska konvencija, koju je potpisala i Republika Srbija, a po kojoj je dovoljno da pasivan sujekat, odnosno žrtva, bilo da je reč o ženi ili muškarca, iskaže verbalno neslaganje sa seksualnim činom i automatski postaje žrtva.

Foto: Pixabay

 

Čak i ako nema dokaza o nasilju, žrtva ima pravo na zaštitu. Ovo je prvi slučaj u Prokuplju da je primenjena ova konvencija, koja je zajedno sa našim zakonskim normama dovela do osuđujuće presude.

Kako se ranije saznalo žena koja je žrtva u ovom predmetu je duži vremenski period trpela fizičko
nasilje od strane svog nevenčanog supruga, a na kraju ju je on i prisilio na seksualni čin.

Tada je sve prijavila policiji i usledile su dokazne radnje, koje su dugo trajale, a zatim i sudski proces, koji je sada okončan.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija