• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ćuruvija

25.03.2024

15:44

"Sve je gotovo, veliku štetočinu smo skinuli s vrata"! Miljković poslao poruku nepoznatoj osobi: Metak je zlatan što ćemo da mu radimo!

Masha Bandjur, Miloš Rafailović

Vesti

"Sve je gotovo, veliku štetočinu smo skinuli s vrata"! Miljković poslao poruku nepoznatoj osobi: Metak je zlatan što ćemo da mu radimo!

Podeli vest

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkovića i ostalim optuženim pripadnicima njihove kriminalne grupe, koja je optužena za sedam ubistava, trgovinu drogom i oružjem, otmice kao i jedno silovanje na stadionu FK Partizan nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu izvođenjem prepiske sa Skaj komunikacije.

Preko ove aplikacije, kako tvrdi tužilaštvo, osim poruka, pripadnici klana razmenjivali su i fotografije brutalno mučenih i ubijenih žrtava, koje su potom samlevene u kući u Ritopeku i bačene u Savu.

Izvođenju dokaza sa Skaj aplikacije, u sudnici prisustvuju i trojica svedoka saradnika Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su učestvovali u zločinima ali su pristali da priznaju sve i sklope sporazum o svedočenju sa tužilaštvom.

16.35 - Prikazani dokazi koji se odnose na otmicu I. S.

U sudnici su potom prikazani dokazi koji se odnose na otmicu I. S. koji je prema navodima tužilatšva i seksualno zlostavljan na stadionu Partizana. Poruke su razmenjene, kako se navodi 9. avgusta 2020. godine.

- Ovaj plače, je...e ga kamiondžije

- Dok ne kaže sve, plakaće

- Us..o se u gaće

Potom je puštena glasovna poruka.

- Pu..i ku...e kamiondžijama za pare, sipali mu belo u sok, evo plače. Malo da ga sredimo, okupali smo ga, neka odmori malo. Ubedićemo ga da su ga cigani prebili, kad se sredi malo, pustićemo ga da ide kući..

Potom se čuje glasovna poruka:

Neka neko izvadi k...c malo, da vidimo da li pu..i stvarno kamiondžijama.

Na pitanje tužioca, svedok saradnik Srđan Lalić rekao je da prepoznaje svoj, glas Miloša Budimira a u poslednjoj poruci glas optuženog Miljkovića.

Miljković: Ovo zasigurno nije moj glas. Videćete da treba meni da verujete. Čuli smo ovaj montirani audio snimak, čuli smo ovde sok i belo, a Lalić je rekao da je u vodu zamešana droga. Samo mi ovde pričamo istinu.

Belivuk: Taman sam mislio da se ne javim, al iskompleksirao me tužilac, pa da ne ispadne da sam se uplašio. Nije glas ni Miljkovića, ni Budimira ni Lalića. Ne postoji savršen zločin, pa ni ovaj koji je tužilac pokušao da nam montira. Pitam se da li će tužilac tražiti i transkript svedočenja I. S. kada je rekao da ga je Lalić silovao, i da ga je molio da prestane.

16.24 - Izvedene poruke za koje tužilaštvo tvrdi da je u 20.16 sati Miljković poslao nepoznatoj osobi

- Spržio Sop tel Zvoncetov a samo neka ženi i svima forverduje poruke od danas

Potom u 21.58 i 22.12, kako tvrdi tužilaštvo Miljković šalje poruku optuženom Vladi Draganiću "sve gotovo, velikog štetočinu smo skinuli sa vrata, top sve smo odradili kao i uvek. Svaka čast brate moj".

Dan posle ubistva Ljepoje 10. decembra 2020. prema navodima optužnice Marko Miljković sa svog skaj naloga u grupu u kojoj su Belivuk i nepoznata osoba šalje sliku lične karte Milana Ljepoje.

Miljković, prema navodima optužnice, 24. decembra 2020. šalje šest fotografija pokojnog Ljepoje i poruku sledeće sadržine:

22.14 - Da ti pošaljem slike klanica da imamo kod tebe da nam se ne obrišu jer ih samo ja imam.

22.31- to je to što nam treba brate da ne ostanemo bez njih

22. 31 - i mi smo tel sutra ću da počnem da prebacujem slike i da ga zaštekamo. Sve su krvnici bili ne neki civili

U sudnici su prikazane slike tela Milana Ljepoje, položenog na crnom najlonu. Na njegovom licu vide se podlivi i krv, a fotografisan je i dok je na sebi imao veš i jaknu koja je skinuta s prednjeg dela, a potom položen na stomak, bez glave i ruku. Na jednoj slici se vidi i kako njegovu glavu drži neko ko na ruci ima žute gumene rukavice.

Lalić: Pokojni Ljepoja, na jednoj fotografiji, vide se noge Veljka Belivuka, imao je bele patike, to mi je ostalo upečatljivo jer je bilo tragova krvi po njima.

Hrvatin: To je Milan Ljepoja.

16.06 - Otmica i ubistvo Ljepoje, Lalić potvrdio Belivukov glas

Na dan kada je Ljepoja otet a potom i ubijen, 9. decembra 2020. pripadnici grupe nastavljaju da se dopisuju na grupi preko aplikacije Skaj:

Kako tvrdi tužilaštvo Miljković, Belivuk, Miloš i Marko Budimir i okrivljeni saradnik Srđan Lalić u 6.25 kako se navodi u optužnici, Miloš Budimir ostale optužene obaveštava da ide da se testira na koronu, a potom kako piše, Belivuk izdaje instrukcije da optuženi Dejan Tešić kad stigne trubne i da će mu Lalić otvoriti vrata i da "magare ne izlazi iz kola dok se kapija ne zatvori jer neko može da naiđe da vidi šta se dešava".

- Neka trubne jednom, otvoriće mu kapiju i neka sačeka da se kapija zatvori - kaže prema optužnici Belivuk.

I svedok saradnik Srđan Lalić je potvrdio u sudnici da je to Belivukov glas, posle čega su jedan po jedan opet za govornicu izašli Belivuk, a potom i ostali optuženi da kažu da glas nije njegov.

Takođe, prikazane su i poruke, koje su navodno razmenjene u istoj grupi:

Foto: Informer

 

- Sve jasno, za pola sata mu prenosim

- Krećemo sa Laste, kao sa Kaniđom što je bilo

Inače, Kaniđa je navodno bio nadimak ubijenog Zdravka Radojevića koji je takođe likvidiran u kući u Ritopeku.

Inače, svedoci saradnicu su ranije na suđenju ispričali da je Ljepoja otet a potom i ubijen jer su vođe grupe sumnjale da sarađuje sa "škaljarskim klanom" kao i da je organizovao pokušaj ubistva vođe kavačkog klana Radoja Zvicera u Kijevu.

U 6.28 sati, prema optužnici, Miljković šalje nepoznatoj osobi poruku:

- Metak je zlatan šta ćemo da mu radimo što je slao ljude na tebe. Sve da vidim sa kim je pisao, pa ću organizovati šta ću pisati da ih zavrtim, kao sa Kaniđom što sam radio.

15.19 - Prelazi se na ubistvo Ljepoje

Prelazi se na poruke i slike koje se odnose na ubistvo Pink pantera Milana Ljepoje, koji je prema optužnici ubijen 9. decembra 2020. u kući u Ritopeku.

U porukam koje razmenjuju, najverovatnije identifikuju Ljepoju, jer je u četu i jedna slika u kojoj neko potvrđuje: "Jeste, to je Zvonce".

Foto: Printscreen

 

 

- Ovaj zvonce je opasan kume, to im je iz vrha, pra ekipa

- Jeste, opasan čovek, mance mu je nadimak kume, ima 10 ubica

U porukama od 8. decembra 2020. dogovaraju kupovinju džakova, najlona i kapana

- Uzeo najlone za pod i sa strane, 10 belih jakih džakova

Istog dana, nastavljaju pripreme.

- Sutra akcija, brate krećemo

- Aj dodaj Soprana

Potom slede poruke:

- Rukavice tanke hirurške i one deblje, to fali

- Na kagabi orate

- Pisao sam analiku da kupi rukavice

- Ne brini u rupi je čista alat i mašina neće da radi iskače osigurač

- E glupi Boske

Potom, u nastavku konvrezacije javljaju na grupu da mašina radi, ali da su imali probleme sa njom ranije

Foto: D.K.

 

- Proradi mašina, valjda će do stura da izdrži. Čim dođemo palim grejalicu

- Samo da ne bude kao prošli put. Radi mašina radi!

- Nema veze, spakovaću ga u parčiće, pa ću ja da ga kuvam brate

U sudnici je potom puštena glasovna poruka:

- Pitanje jedno, nema šta da se dogovaramo, idemo kod Braleta, Brale ide po Kantonu. Brate ja, ne znam šta pričam. Od braleta krećemo, Kantona, ja, ne moraš tako rano Kantona, idi da uzmeš te rukavice. Sve smo se dogovorili, aj pisaću vam sutra imamo vremena.

Tužilac je pitao svedoka Lalića da li prepoznaje glas.

Lalić: Prepoznajem, to je Belivukov glas, to je bila priprema ubistva Manceta.

Belivuk: Na ovom nečemu što smo slušali, to nije moj glas.

Miljković: Tvrdim da nije glas Veljka Belivuka, poznajem ga dugo. Lalić je danas u sudnici priznao da je falsifikovao dokumenta, sad kaže da nije nego da je prijatelj.

15.11 - Lalić: Ja sam organizovao da falsifikovana dokumenta stignu u Prištinu

U sudnici su izvedene dve fotografije, belog mercedesa u garaži, ovlašćenja za automobil, dokumentacije za prenos, a potom i poruke na engleskom jeziku u kojima neko piše da je u hotelu u Turskoj.

Foto: Tanjug

 

Za reč se javio optuženi Marko Miljković.

Miljković: Videli smo sad neki dokument da navodno Zdravko Radojević ovlašćuje, a čuli smo da Zdravko Radojević nikada nije bio vlasnik ni fiktivni, ni ne fiktivni. To je dokaz da je sve ovo montirano.

Za govornicu stražari izvode Miloša Budimira.

Budimir: Istu situaciju sa engleskim smo imali i 8. marta. Gledali smo na engleskom, a u optužnici sve piše na srpskom. Ko nama šta ovde montira i podvaljuje.

Za reč se javio svedok saradnik Srđan Lalić.

Lalić: Ovo je konverzacija na engleskom Miloša Budimira i njegove veze za travu. Ja sam organizovao da ova dokumenta, koja su falsifikovana, stignu u Prištinu. Tada je Zdravko Radojević već pokojni.

Foto: Foto:Miloš Rafailović, Marko Đoković

 

Ponovo se javio Miloš Budimir.

Budimir: Ja da sam znao da će Lalić da skoči da brani tužilaštvo, ostao bih ovde. Da čujemo da li je u sporazumu potpisao tačku za falsifikat, ne znam više ni šta izmišlja ta marioneta tužilaštva, kao ja sam nekom slao preko njega, ne znam ni šta priča. Kad je video da su mu tužiocu u procepu, sad je skočio da ih brani.

15.03 - Belivuk: Svaka poruka može da se menja

Za reč se javio Belivuk.

Belivuk: Svaka poruka može da se menja, da se prekucava. Ako dozvolite da saradnica dva puta klikne na poruku i doda slovo, pisaće to slovo, ovde lako u sudnici možemo da dokažemo da ove poruke mogu da se prekucavaju. Izjava tužioca Saše Ivanića da je ovo izvornik je fikcija, naučna fantastika. Nikada svedoci saradnici u svojim lažima nisu rekli da smo pisali na engleskom, a prošli put su izvođene poruke na engleskom. Uopšte me ne interesuje da li je to menjano ovde, u Engleskoj ili Belgiji.

14.54 - Nastavlja se sa gledanjem, čitanjem i slušanjem dokaza sa Skaja

Sudija je saopštila da se sada nastavlja sa gledanjem, čitanjem i slušanjem dokaza sa Skaja.

Prvo su prikazane slike Zdravka Radojevića, u narandžastom duksu, vezan sivom trakom preko usta.

Foto: Tanjug/društvene mreže

 

Bojan Hrvatin: Ovo su slike u kući, Zdravka Radojevića, dok ga pripremamo za lažnu pucnjavu na kuću. Na ostalima je on u klanici.

Prethodno, u sudnici su prikazane i poruke od 24. decembra 2020.

Prema optužnici, fotografije ubijenih uz sledeće poruke poslao je Marko MIljković.

- To je to što nam treba brate da ne ostanemo bez njih

- Sutra ću da počnem da prebacujem slike i da ga zaštekamo. Sve su krvnici bili ne neki civili

14.50 - Budimir se pojavio

Za reč se javio optuženi Miloš Budimir, koji je zbog stomačnih tegoba izostao sa nekoliko prethodnih suđenja.

Budimir: Zante i sami šta mi se desilo prošli put. Samo imam ispravke na transkripte, neću polemisati o vašoj penziji.

14.45 - Advokat Perendija se pobunila jer sudija ide u penziju, suđenje se ipak nastavlja

Za reč se odmah na početku javila advokat Miljana Perendija.

- Sudija mi smo iz medija saznala da vi idete u penziju, ali mislim da bi trebalo da znamo šta se dešava. Mislim da su sva suđenja nepotrebna i da gubimo vreme, jer će suđenje pred novim sudijom morati da krene iz početka, osim ako ne postoji neki dogovor da se na brzinu pregleda Skaj i saslušaju svedoci sradnici. Ne znam šta je vama u planu. Izvinjavam se okrivljenima koji su u pritvoru, ali šta ako dođe novi sudija koji nikada nije video svedoka saradnika i da se to čita? Da nisu objavili to, pa da se pravimo da se ništa ne dešava, ali šta vi možete da završite u ovom predmetu u narednih mesec dana. Jedino ako imate neka saznanja da ćete ostati, pa da nastavimo, u suprotnom je to maltretiranje nas. Koliki su troškovi dovođenja, advokata po službenoj dužnosti? - predložila je advokat Filipa Ivanovskog da se suđenje odloži.

Foto: Danica Ćuruvija

 

Tužilac je naveo da tužilaštvo nema predlog i da postoje uslovi za održavanje pretresa i da nema razloga da se polemiše o odlasku u penziju sudije. Sudija Vinka Beraha Nikićević je navela da je tačno da njena sudijska funkcija prestaje 29. aprila.

- U ovom momentu ja sam i dalje sudija i diskutovanje o tome da li sudija ide u penziju ili ne ne treba da bude predmet diskusije u sudnici, niti smetnja da se suđenje održi. To što sudija odlazi u penziju nije razlog za neometano vođenje postupka - navela je sudija.

Suđenje se, odlukom veća, nastavlja i da se gledaju i slušaju dokazi sa Skaj aplikacije.

14.34 - Počinje suđenje

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivanjem svih prisutnih, dvojice tužilaca za organizovani kriminal, optuženih, njihovih branilaca, svedoka saradnika, kao i zastpnika oštećenih porodica.

Foto: shutterstock/Informer/Tanjug

 

Inače, na prethodnom suđenju i u samoj sudnici bile su pojačane mere obezbeđenja, zbog navodnih pretnji na koje su se žalili svedoci saradnici, a za koje tvrde da im ih upućuju pripadnici klana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Provocirali Đokovića! Nije želeo da priča o najvećoj misteriji
Novak Đoković

Provocirali Đokovića! Nije želeo da priča o najvećoj misteriji

Novak Đoković je stigao na Rolan Garos bez ijednog osvojenog trofeja ove sezone, čak i bez odigranog finala. Na minulim turnirima bilo je vidno da nije u najboljoj formi, nedostaju mu mečevi, vidljive su promene u fizičkom smislu, poput drhtavice, ali o tome nije želeo mnogo da priča pred početak takmičenja.

27.05.2024

05:39

Planeta

Šokantne vesti iz Rusije! Operater dronova ubio više stotina ljudi?! Ovo nije zabeleženo u istoriji! "Više i od Zajceva..."
NEVEROVATNO

Šokantne vesti iz Rusije! Operater dronova ubio više stotina ljudi?! Ovo nije zabeleženo u istoriji! "Više i od Zajceva..."

Učinak operatera FPV dronova već premašuje performanse čuvenih snajperista iz Velikog otadžbinskog rata – jedan ruski vojnik je pomoću drona uništio više od 300 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, dok je heroj Sovjetskog Saveza, snajperista Vasilij Zajcev, eliminisao više od 240 neprijateljskih vojnika. Ovo je za RIA Novosti izjavio instruktor Centra za specijalnu taktiku i početnu vojnu obuku „Rokot“, poznat pod nadimkom „Pinoče“.

27.05.2024

08:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija