• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D.K.

26.03.2024

14:48

Tužilaštvo da nastavi istragu: Perić oslobođen optužbe da je usmrtio Željka, nema dokaza da je on vozio

Informer

Vesti

Tužilaštvo da nastavi istragu: Perić oslobođen optužbe da je usmrtio Željka, nema dokaza da je on vozio

Podeli vest

Viši sud u Nišu danas je oslobodio optužbe Miodraga Perića (39) iz doljevačkog sela Šainovac da je 28. decembra 2021. godine, kako je navedeno u optužnici VJT, vozilom “golf” kojim je upravljao pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2.27 promila, udario devetnaestoodišnjeg pešaka Željka Ristića i usmrtio ga a zatim pobegao sa mesta nesreće. Veće Višeg suda u Nišu kojim je predsedavao sudija Mirko Drašković smatralo je da nema dokaza da je Perić izvršio teško dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći za šta ga je teretilo tužilaštvo.

Tokom sudskog postupka, koji je trajao dosta dugo, nisu ponuđeni dokazi za Perićevu krivicu. Ovo je specifičan predmet kakav dosada nismo imali u sudskoj praksi Srbije. Prilikom donošenja sudske odluke rukovodili smo se pravnim principom „in dubio pro reo“, odnosno u slučaju sumnje odluka se donosi u korist okrivlenog – obrazložio je Drašković presudu.

Istakao je da nije bilo sporno kako je došlo do nesreće ali jeste ko je bio za volanom.

- Dokazano je da je Željka udarilo vozilo i da na licu mesta nije bilo tragova kočenja ali tužilaštvo nije dokazalo ko je vozio,  Miodrag Perić ili njegov saputnik Marko Disić. Niz okolnosti izazvalo je  sumnju kod sudskog veća u navode optužnice, uviđaj nije izvršen kako treba, nisu skinute nadzorne kamere a čudno je da na čitavom putu kojim se kretao „golf“ nije nastao nijedan snimak. Nakon što je Željko udaren pukla je šoferšajbna i polomio se levi far, u vreme nesreće bio je mrak pa je nemoguće da lice koje u organizmu ima 2.27 promila alkohola upravlja automobilom osim ako je izbacilo glavu kroz levi prozor ili se nagnulo ka mestu gde sedi suvozač.  Prema iskazu svedoka Disića, on je držao volan desnom rukom nagnut prema Periću što  je takođe nemoguće uzimajući u obzir da se radi o malom prostoru u kojem se nalaze dva lica te veličine. Takođe i tragovi Perićevog povraćanja ne idu u prilog navodima da je on vozio. Dalje je sumnjivo i to što se „golf“ nakon nesreće nije zaustavo u selu gde Perić živi, nego je vozilo nastavilo dalje – rekao je Drašković.  Naglasio je da se nada da se, kako je kazao, ovaj tragičan događaj neće na ovome okončati.

Foto: Informer

 

 

- Ovde je porodica Željka Ristića, tužilac prema njima ima obavezu da podnese žalbu na ovu presudu i da se rasvetle sve okolnosti ovog događaja – zaključio je Drašković.

Željkova majka Vesna Ristić kaže da nije iznenađena ovom presudojm.

- Od početka postupka nisam bila ubeđena u Perićevu krivicu, verovala sam „pola – pola“. Smatram da je sud dao dovoljno dokaza za ovakvu presudu. Verujem sudu da je doneo pravu odluku. Ne znam šta ćemo dalje ali verujem da će pravi krivac da se nađe – rekla je majka žrtve.

 Željkova baka Dragica  rekla je da je strašno što se ni posle četiri godine ne zna ko joj je ubio unuka.

- Ništa se nije dokazalo, kao da su kola išla sama, nije jedan vozio a nije ni drugi. Ovo je veliki stres za sve nas – rekla je nakon izlaska iz sudnice ova žena.

Njihov punomoćnik advokat Dušan Bobolkov kazao je da je presuda šok i za njega i za Željkovu porodicu.

- Sud je olako odustao od odgovornosti Perića za krivično delo nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći, jer u tom delu presuda nije sadržala nikakvo objašnjenje. Očekujem da će u ovakvim okolnostima žalba biti neminovna – objasnio je advokat.

Miodrag Perić nije želeo da razgovara sa novinarima. Njegov branilac Milan Petrović je pozdravio oslobađajuću odluku.

- Sud je doneo pravičnu presudu, tokom postupka smo uspeli da dokažemo da tužilaštvo nije uradilo svoj posao, odnosno nije dokazalo da je vozilom upravljao Perić. Sud je stao na stranu pravde i istine, sagledao je sve činjenice i doneo jedinu moguću ispravnu odluku. Ova presuda je dokaz da još postoje sudije koje svoj posao rade časno i pošteno te  sude na osnovu činjenica i dokazuju da to što je neko optužen,  ne znači da je kriv – zaključio je advokat Petrović.

Odluka koju je danas doneo Viši sud je prvostepena,  za sada nema informacija da li će se na nju žaliti tužilaštvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija