• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ćuruvija

07.04.2024

14:15

"Ostala je velika tuga i žal"! Kolege se opraštaju od muzičara koji je ubijen u kafanskoj tuči! (FOTO)

Društvene mreže

Vesti

"Ostala je velika tuga i žal"! Kolege se opraštaju od muzičara koji je ubijen u kafanskoj tuči! (FOTO)

Podeli vest

Nema više našeg Ratislava Blagojevića. Ostala je velika tuga i žal što si nas tako iznenada napustio. Nikada te nećemo zaboraviti i večno ćeš biti u našim srcima. Tvoj Ansambl Ratislav Blagojević i Gledanice, ovim rečima oprostio se ansambl od muzičara Ratislava Raleta Blagojevića (63), koji je presinoć ubijen u jednom lokalu u Beogradu.

Do kobnog događaja došlo je u lokalu u Pikado klubu, na Trošarini, koji posećuju samo stalni članovi. Motiv ubistva nije poznat, ali se pretpostavlja da je svemu kumovao alkohol.

Navodno se Zoran B., gost kluba, posvađao sa Ratislavom, a potom ustao, uzeo flašu piva sa stola i udario ga. Od posledica udarca muzičar je preminuo, a lekari Hitne pomoći samo su mogli da konstatuju smrt Ratislava Blagojevića.

Kako informer.rs saznaje, Ratislav je bolovao od visokog pritiska i imao je šećer.

Foto: Društvene mreže

Bio je najbolji harmonikaš bivše Jugoslavije

- Još se ne zna šta se dogodilo. Jako mi je žao Ratislava, on je bio naš najbolji harmonikaš - rekao je za informer.rs Draško Aćimović, poznati estradni novinar i voditelj emisije "Pod sjajem zvezda", kod kojeg je ubijeni muzičar često gostovao.

Kako saznajemo, Ratislav nije bio oženjen i nema decu. Navodno je imao vanbračnu partnerku. 

- Nismo se bas uvek slagali, stavovi su nam bili vrlo suprotstavljeni, ali sigurno znam da smo se uzajamno izuzetno poštovali. Teško je kad se ovako nesto desi, a pogotovo što ni sa čim nisi to zaslužio. Samo oni koji su te poznavali znali su koliki si bio kapacitet. Sa istinskom tugom i žaljenjem se na ovaj način opraštam od tebe... Večnaja pamjat, Rato, druže moj - napisao je na Fejbuk profilu kolega ubijenog Ratislava.

Foto: Društvene mreže

Napisao je aranžman za jendu od najlepših narodnih pesama

Osnovnu školu i nižu muzičku školu je završio je 1976. godine, u Knjaževcu, a srednju muzičku školu "Stanković" završio je 1980. godine, u Beogradu.

Godine 1980. upisao VIII odsek na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, ali zbog odsluženja vojnog roka studije započeo 1981. godine, ali nije diplomirao.

Osnivač je instrumentalno-vokalnog ansambla "Ratislav Blagojević i Gledanice". Krasio ga je visok umetnički nivo sviranja na harmonici i bio je solista je od svoje 7. godine.

Služio se klavirom i klavijaturama kao uporednim instrumentom, a bavio se pedagoškim radom sa mladim harmonikašima.

Malo je poznato da je Blagojević uradio aranžman za pesmu "Reče čiča da me ženi", koja je je uvrštena u 50 najboljih narodnih pesama na RTS.

 

Foto: Društvene mreže

 

Ratislav Blagojević bio je pobednik takmičenja za Prvu harmoniku Jugoslavije u Sokobanji, 1976. Od tada je aktivni studijski muzičar i solista na harmonici

x Muzički urednik Beogradske hronike, odnosno Beogradskog programa RTS, 1981-1988. U tom periodu je, povremeno je bio honorarni član Velikog narodnog orkestra Radio televizije Beograd

x Napisao notne zapise i recenziju knjige "Odabrana kola Ljubiše Pavkovića", 1982.

x Izdao prvu samostalnu zbirku nota "Najpopularnija narodna kola Balkana", 1983.

x Iz štampe izlašla knjiga "Popularna škola harmonike", 1988. Član estradne muzicke grupe Kan SHOW, 1984-1991.

x Privatni preduzetnik, vlasnik i direktor produkcijskog studija "Gemini 3" d.o.o. Beograd, od 1982.

x Organizovao, vodio i rukovodio poslovima filmske i televizijske produkcije: više od 3.000 emisija emitovanih na 50-tak TV stanica, dokumentarni filmovi, snimanje i izvršna produkcija 6 igranih filmova, više od 250 muzičkih spotova.

x Iz štampe izašla knjiga "Usamljeni harmonikaš", 1998.

x Bio je osnivač i jedan od vlasnika kablovske televizije "RTV Vizant", Beograd, 2008-2009.

x Izašla knjiga "Accordion" - Tradicionalna narodna muzika, 2013.

x Izašla prva knjiga "Narodna muzika Kosova i Metohije" iz edicije "Narodna muzička tradicija", 2014.

x Poslednjih godina drži predavanja i časove harmonike (preko skajpa) zainteresovanim kandidatima iz celog sveta.

x Član je više organizacija i klubova

x Član je i jedan od osnivača dva ROTARY kluba: RK "Čukarica" i RK "Skadarlija".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija