• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.04.2024

07:20

Dankinim ubicama ne gine doživotna robija! Advokat otkriva: Vrlo je verovatno da je dete ubijeno na ovaj način

printscreen

Vesti

Dankinim ubicama ne gine doživotna robija! Advokat otkriva: Vrlo je verovatno da je dete ubijeno na ovaj način

Podeli vest

Srđanu Jankoviću (50) iz sela Luka i Dejanu Dragijeviću (50) iz Zlota ne gine doživotna robija za ubistvo male Danke Ilić (2) 26. marta u Banjskom Polju, čak i ako policija ne bude pronašla telo nesrećne devojčice!

Protiv monstruma je prikupljeno dovoljno dokaza, a glavni je to što su Janković i Dragijević priznali zločin!

Za smrtnu kaznu

Advokat Predrag Savić izjavio je za Informer da je moguće procesuirati osumnjičene za Dankino ubistvo na osnovu dokaza koji su do sada prikupljeni.

- Tu su priznanja izvršioca, njihovih saradnika iz uže familije, a imamo i mnogo drugih dokaza u vezi sa tim kako su osumnjičeni najpre autom udarili devojčicu, pa je kasnije dokrajčili. Imamo biološke tragove u vozilu, izjave svedoka... Moguće je izvršiti običnu ili 3D rekonstrukciju saobraćajke, iz koje će se videti da se sve desilo kao što je utvrđeno istragom i da je devojčica bila živa posle udarca na putu, jer je brzina vozila u kom su se vozili osumnjičeni bila samo dvadesetak kilometara na sat - istakao je Savić, i dodao:

- Na osnovu svih tih dokaza vrlo je verovatno da je dete usmrćeno na način kako je priznao jedan od okrivljenih, da ju je zadavio.

Savić napominje da bi za krivični postupak bilo dobro da se telo nađe, da se izvrši obdukcija, sudsko-medicinsko veštačenje i da se na naučni način dokaže uzročno-posledična veza između povreda i smrtnih posledica.

- Savremena tehnologija i svi do sada prikupljeni dokazi omogućavaju da osumnjičeni budu procesuirani čak i ako se telo ne nađe, ali kvalitet dokaza bi bio mnogo jači, verodostojniji kada bi se našlo telo - naveo je advokat.

Na pitanje da li je za uvođenje smrtne kazne za najteže zločine poput ubistva dvogodišnje devojčice, Savić je odgovorio da kao čovek i roditelj jeste, ali da kao pravnik smatra da je to vrlo teška, gotovo nemoguća misija.

- Ja se kajem što sam 2002. godine, kada je ukidana smrtna kazna, bio za to ukidanje. Verovao sam tada da će ukidanje smrtne kazne doprineti razvoju ljudskih sloboda i prava, da će Evropska konvencija značiti mnogo za Srbiju, da će prisustvo Srbije u Savetu Evrope, zbog evropskih integracija, biti mnogo delotvornije. Verovao sam i onima koji su analizirali i istraživali problem smrtne kazne i govorili da ona nema generalno dejstvo prevencije. Međutim, uzimajući u obzir Evropsku konvenciju, članstvo Srbije u SE, kao i druge međunarodne protokole na nivou Ujedinjenih nacija i da većina zemalja u svetu ukida smrtnu kaznu, sa advokatske strane ne mogu da kažem da bi vraćanje smrtne kazne bilo održivo i ispravno - kazao je Savić.

Foto: Društvene mreže

 

Zečevićeva: Obdukcija bi ubrzala postupak

Advokat Jovanka Zečević smatra da je pronalazak tela ipak ključan za budući sudski postupak protiv osumnjičenih za Dankino ubistvo.
- Telo je ono koje bi obdukcijom otkrilo tačan uzrok smrti. Odgovorilo bi i na pitanja da li je devojčica posle udesa uneta u kola i zadavljena, što bi definisalo da li se ovde radi o teškom ubistvu. Samo priznanje okrivljenog nije nešto na čemu se uvek može bazirati presuda. Pretpostavljam da će u toku kasnije faze biti izneti dokazi. Ukoliko ti dokazi pokažu da je reč o teškom ubistvu, kazna je minimum deset godina, a maksimalno doživotna. Ukoliko pronađu telo, obdukcija bi ubrzala ceo postupak, a ako ne, tužilac će iskoristiti sve ostale dokaze koje će izneti na sudu - navela je Zečevićeva.

Ne prestaje potraga

I državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić slaže se da bi ubicama male Danke moglo da se sudi i ukoliko se ne pronađe njeno telo.

- Mi bez obzira na to i dalje intenzivno tražimo telo. Aktuelna je pretraga korita Zlotske reke, a tamo je teren jako težak, nepristupačan. Lazarevo korito i Lazareva pećina su predmet naše dalje pretrage. Angažovano je dosta policijskih službenika različitih specijalnosti sa različitom opremom i tehničkim sredstvima i ulažemo maksimalne napore, nadajući se i verujući da ćemo pronaći telo male Danke - rekao je Brkić za TV Pink.

Foto: Tanjug / printscreen

 

Osvrćući se na činjenicu da osumnjičeni neće da kažu gde su premestili telo, Brkić napominje da to govori o "strukturi njihovih ličnosti, nedostatku empatije i lišenosti svakih ljudskih osećanja".

- Do sada je već prikupljeno dovoljno dokaza koji su takvog kredibiliteta da će na osnovu njih javni tužilac moći da zastupa optužnicu i siguran sam da će sud u krivičnom postupku moći da donese odgovarajuću presudu, odnosno kaznu koju zaslužuje ovaj monstruozni zločin - rekao je državni sekretar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija