• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.04.2024

15:31

Suđenje bivšem načelniku policije: Malešićev saradnik negirao da je uzeo 1.500 evra

Tanjug/AP

Vesti

Suđenje bivšem načelniku policije: Malešićev saradnik negirao da je uzeo 1.500 evra

Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje nekadašnjem načelniku novosadske policije, generalu Slobodanu Malešiću, i još četvorici optuženih za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem.

Drugooptuženi Ljubomir Stanišić, policijski službenik u Prijepolju, negirao je krivicu i naveo da u Srbiji ne postoji policijski službenik kojeg nikada nije pozvao neki prijatelj da se raspita za neki predmet, pa tako i u slučaju nasilja u jednoj porodici iz Prijepolja.

On se tereti da je pomogao rođaku osuđenog Dženana Kujovića da izbegne pritvor za nasilje u porodici.

- Lično sam uticao na obe strane da se strasti smire, kako ne bi eskaliralo nasilje, i preduzo sve iz nadležnosti policije. Nisam uticao na zamenicu Osnovnog javnog tužioca u Prijepolju da odbaci krivičnu prijavu protiv Kujevićevog rođaka, što je i ona potvrdila u tužilaštvu. Krivična prijava je odbačena, jer je žena odbila da svedoči protiv supriuga - izjavio je Stanišić, negirajući da je od Kujovića dobio 1.500 evra.  

Svi negiraju krivicu

Sledeći je odbranu izneo šef Službe za borbu portiv korupcije u Užicu Dragan Kovačević, koji je negirao krivicu i naveo da mu je nadređeni iz Beograda Miroslav S. naložio da proverava Kujovićeve firme i stan na Zlatiboru, kako bi našao dokaze za neko krivično delo.

Kovačević se optužnicom tereti da, po Malešićevom nalogu, nije postupao po zahtevima nadležnog tužilaštva i nije dostavljao izveštaje koji se odnose na nezakonito korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

- Nisam postupao po Malešićevom, već po nalogu Miroslava S., koji je isto to potvrdio u svom iskazu u tužilaštvu. U dogovoru sa njim podneo sam anonimnu prijavu protiv firme 'Matador', koja je u vlasništvu Kujovića, kako bi mogli da postupaju po toj prijavi. Tužilaštvo navodi da sam sprečio krivično gonjenje Kujovića, a ja sam krivično gonjenje pokrenuo - naveo je Kovačević u svoju odbranu.

Pre nego što je uhapšen, Kovačević tvrdi da su mu preneli da Miroslav S. priča da će biti uhapšen, zbog čega je to ispričao tužiteljki i skrinšotovao sve poruke koje je razmenio sa Miroslavom S. i svojim kolegama, u kojima se dopisivao o policijskim predmetima. 

I Malešić je na prethodnom ročištu negirao krivicu. Optužnicom se tereti da je organizovao kriminalnu grupu i da je, koristeći svoj službeni i društveni položaj, posredovao da se ne izvrše obavezne službene radnje.

Sumnja se da je od Kujovića primao korist kako bi ostalim članovima grupe, policijskim službenicima, usmeno izdavao naloge da ne čine ono što zakon propisuje.

Štitili biznismena

Odnosno, da ne prikupljaju dokaze protiv Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja.

Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu privatno preduzetniku Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama...

Među optuženima u ovom slučaju bio je i sam Kujović, vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja, a koji je na osnovu sporazuma sa tužilaštvom osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana sa rokom provere dve godine. I novčano sa tri miliona dinara. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17