• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.04.2024

12:49

Oni su čelični štit građana, i garant naše bezbednosti: Gašić u bazi niškog odreda Žandarmerije u Aleksincu

MUP Srbije

Vesti

Oni su čelični štit građana, i garant naše bezbednosti: Gašić u bazi niškog odreda Žandarmerije u Aleksincu

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je osveštavanju temelja crkve Sveti knez Lazar i kosovski mučenici u bazi niškog odreda Žandarmerije u Aleksincu .

Tom prilikom poručio je da su pripadnici ove elitne jedinice čelični štit građana i garant njihove bezbednosti i sigurnosti i poželeo im da ovaj hram bude neiscrpan izvor njihove duhovnosti.

"Oduvek sam sa velikim uvažavanjem i poštovanjem govorio da su pripadnici Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova ponos i vera srpskog naroda, njihov čelični štit i garant da će naši građani biti uvek bezbedni i zaštićeni, a isto tako i čvrst oslonac obećanju da će naša država biti zemlja stabilnosti i prosperiteta, a pre svega zemlja mira", rekao je ministar Gašić.

Ministar Gašić je poručio pripadnicima Žandarmerije da je ime ove svetinje u Aleksincu dato da ih seća na krsnu slavu njihove jedinice i na sve vrednosti i vrline Svetog kneza Lazara.

"Kako kažu mnoga svedočanstva, on je bio čovek čiste naravi, krotkog uma i pre svega plemenite duše i hrabrog srca, baš onakvog kakvo je i vaše. I isto onako kako je Sveti knez Lazar bio uvažavan i cenjen, voljen i slavan zbog svoje čestitosti, viteštva i iskrene pobožnosti, kao što su bili i naši kosovski junaci, tako ste i vi, poštovani pripadnici Žandarmerije, simbol savremenog herojstva i hrabrosti", poručio je ministar Gašić.

Foto: MUP Srbije

 

Podsetio je da se inicijativa za izgradnju ovog hrama javila početkom 2022. godine, a za koju je dobijen blagoslov Njegove svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Porfirija i Njegovog preosveštenstva Episkopa niškog Gospodina Arsenija, kao i da je uz pomoć Eparhije niške izrađen arhitektonski projekat, po uzoru na hram u  manastiru Visoki Dečani.

Takođe, ministar Gašić je naglasio da svakodnevni zadaci koji se stavljaju pred pripadnike Žandarmerije nisu laki, ali da oni uvek postupaju hrabro, profesionalno i odgovorno.

"Mogu da kažem kao ministar unutrašnjih poslova da sam veoma ponosan na sve ono što ste do sada učinili. A učinili ste mnogo i vaše rezultate građani Srbije osećaju i vide. Znajte da Republika Srbija ceni sve to što ste učinili za njene građane, i uz veliku podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, učinićemo sve da vas i ubuduće opremamo i obezbeđujemo još bolje uslove za rad, jer vi zaslužujete samo najbolje", istakao je ministar Gašić.

Foto: MUP Srbije

 

Ovom prilikom, ministar se zahvalio na nesebičnom zalaganju svim dobrotvorima i policijskim službenicima koji grade ovaj hram dobrovoljnim prilozima.

"Da ovaj hram bude neiscrpan izvor svetosti, duhovnosti i pamćenja za sve nas, Božje sluge i neka vas Bog blagoslovi i čuva! Živela Srbija!", poručio je ministar Gašić.

Episkop niški Arsenije istakao je da je osvećenje temelja ove crkve istorijski dan za grad Aleksinac, za čitavu nišku eparhiju, kao i za Žandarmeriju i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

"Ovaj hram je upravo znak naše vere i vere pripadnika Žandarmerije koji su izrazili želju da svetinja bude u njihovoj kasarni, ovde u njihovom krugu, gde će moći Bogu da se mole, blagodare i traže podršku i osnaženje u njihovoj teškoj i odgovornoj dužnosti. Neka je srećno i blagosloveno!", poručio je episkop niški Arsenije, zahvalivši se dobrotvorima i ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću na podršci oko izgradnje ovog hrama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija