• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf.r

17.04.2024

11:17

Ceo iskaz oca Uroša Blažića, za sve krivi sina: Ovako objašnjava njegov DNK na oružju koje nije video

Informer/društvene mreže

Vesti

Ceo iskaz oca Uroša Blažića, za sve krivi sina: Ovako objašnjava njegov DNK na oružju koje nije video

Podeli vest

Suđenje Urošu Blažiću, koji je 4. maja u selima Dubona i Malo Orašje ubio devetoro, ranio 12, a pokušao da ubije još 20 ljudi, počinje 23. maja, kada će biti održano pripremno ročište.

U Višem sudu u Smederevu biće suđeno Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši, dok će Uroševom ujaku i bratu od ujaka biti suđeno u Kragujevcu.

Radišu Blažića tužilaštvo tereti za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja ili eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Radiša Blažić je, kao i njegov sin, izneo svoju odbranu pred Višim javnim tužilaštvom. Dok je Uroš priznao da je izvršio delo za koje se tereti, njegov otac sve negira i tvrdi da ne zna odakle arsenal oružja u kućama koje su u njegovom vlasništvu, a u kojima su živeli Uroš i on.

- Živim sa porodicom u Donjoj Duboni. Po zanimanju sam vojno lice. Imam čin od 2008. godine, kao pukovnik u Ministarstvu odbrane, kao načelnik vojnog arhiva u Beogradu - ovim rečima počeo je svoju odbarnu stariji Blažić i nastavio: 

Foto: printscreen

 

- Što se tiče krivičnog dela. koje mi je predočeno krivičnom prijavom i stavljeno na teret, a u pitanju je krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.  Mogu da izjavim da je 5. maja u mojoj porodičnoj kući u Donjoj Duboni izvršen pretres od strane policijskih službenika i da je pronađena određena količina oružja. O tome je sačinjen i izdat zapisnik o pretresanju stana i drugih prostorija koji je potpisao moj sin. Nisam siguran gde sam ja tada bio i zašto ja nisam potpisao zapisnik - rekao je Radiša Blažić i dodao: 

Nakon što mi je pročitano šta je sve oduzeto i gde, mogu da izjavim, što se tiče vazdušne puške koja je pronađena u pomoćnom objektu na polici, da je to puška mog dede. U pitanju je stara puška koja je dugo stajala tu. Mislim da se vazdušna puška ne prijavljuje. Što se tiče municije koja je kod mene pronađena, a takođe i jednog usnika cevi za automatsku pušku, ne znam šta će to kod mene - rekao je Blažić u tužilaštvu, a prenosi Telegraf.rs.

Foto: Privatna arhiva

 

Za neko oružje navodno nije ni znao da ga imaju 

On je ispričao da u kući u Donjoj Duboni godinama živi sa porodicom i da su on i supruga koristili spavaću sobu u suterenu, dok na spratu postoje četiri sobe - u jednoj je povremeno spavao Uroš, u jednoj Radišin otac, a u jednoj stariji sin sa suprugom i detetom, dok četvrtu sobu nisu koristili.

Ja ne znam u kojoj sobi je pronađeno navedeno oružje. Kao što sam rekao, nisam ni znao da to oružje postoji. Što se tiče pretresa koji je obavljen 9. maja u kući u kojoj živim, tom prilikom je policija u mojoj kući pronašla neko oružje. Potpisao sam zapisnik. Znam da je tada kod mene policija pronašla i oduzela lovačku pušku za koju moram da kažem da imam dozvolu, kao i za malokalibarsku pušku i "karabin". Sve dozvole za držanje oružja pokazao sam policiji. Što se tiče pištolja, oni nisu moji, već pištolji mojih sinova. Ja sam policiskim službenicima pokazao i njihove dozvole za te pištolje. Kada je u pitanju optički nišan, mislim da je on od vazdušne puške - dodao je.

Uroš je živeo sam, najavljivali se kada su dolazili kod njega

Potom je govorio o svom sinu Urošu, on živi sam u kući u naselju Varovnica od pre tri godine, kada je kuća kupljena. Vlasnik kuće je Radišin otac. Kako je ispričao, iako je Uroš živeo u drugoj kući, u porodičnu kuću je stalno dolazio, uglavnom da jede, a povremeno bi prespavao i u svojoj sobi na spratu.

- Kada je u pitanju oružje koje je pronađeno u kući u kojoj je Uroš živeo, ja o tome ništa ne znam. Znam samo da je "karabin" za koji sam rekao da imam dozvolu, pronađen. Ne znam ko je taj "karabin" odneo tamo. Napomenuo bih da je moj sin živeo sam na navedenoj adresi i članovima porodice nije dozvoljavao da dolaze nenajavljeni. Ja sa njim nikada nisam razgovarao o oružju i nije mi poznato da je imao oružje u kući u kojoj je živeo. Pored redovnog posla, bavim se poljoprivredom zajedno sa porodicom, najviše sa ocem. Moja porodica ima oko 20 hektara zemlje pod voćem. Osim oružja za koje sam imao uredne dozvole, ja za oružje koje je pronađeno u mojoj kući nisam znao. Da sam znao, ja bih to oružje predao policiji - ispričao je.

Foto: Informer/MUP

 

On je u tužilaštvu tvrdio da ništa od oružja, osim "karabina" i vazdušne puške nikada nije dodirnuo i rekao da se to odnosi i na delove oružja i na municiju. Tvrdio je da "ne zna ko je to oružje mogao da donese u njegovu kuću".

- Siguran sam da ga žena nije donela, kao ni otac. Moguće je da ga je doneo Uroš. Ne znam odakle je došlo ni oružje koje je pronađeno u kući u kojoj je Uroš živeo. Nisam znao da uopšte ima oružje. Što se tiče te kuće, kupio sam je 2012. godine na svoje ime i overio kod notara. Kad sam kupio kuću, bila je u sivoj gradnji. Podrum je iznutra bio ozidan, u njemu su se nalazile daske i delovi od gradnje. Moja namera je bila da se neko od članova moje porodice preseli jednog dana kada kuća bide sređena jer imam dva sina. Stariji sin je tada već bio oženjen, pa sam razmišljao u tom smeru, da ne živimo svi zajedno. U međuvremenu smo se u porodici dogovorili da kuća bude Uroševa, zbog čega smo rešili da je sredimo, tako da smo pre dve godine počeli da je sređujemo - ispričao je otac optuženog za masovno ubistvo.

Blažićev otac rekao je da kuća ima prizemlje, potkrovlje i podrum, da je on nadgledao radove, ali da je bio prisutan i Uroš. Rekao je da su u dvorištu imali pse i da je kuća bila obezbeđena, tako da niko osim porodice i majstora nije mogao da uđe. Uroš je, kako je ispričao, boravio u toj kući i pre nego što je završena, "jer mu se sviđala".

- Često je bio tamo. Dok je kuća bila u fazi sređivanja, odlazio sam tamo koliko mi je vreme dozvoljavalo, a nakon što se Uroš uselio išao sam ređe. On je u međuvremenu počeo da se zabavlja sa jednom devojkom, pa sam i zbog toga retko išao. Nije bilo potrebe da idem tamo jer je Uroš svakog dana dolazio u porodičnu kuću da jede. Kada sam saznao da je u toj kući u podrumu pronađen džak u koji je Uroš pucao, zaprepastio sam se, jer o tome ništa nisam znao. Nije mi pričao o oružju, nikada nije video moj službeni pištolj, niti sam pred njim ispalio metak. Nikada nije ispoljavao interesovanje ni za lov. Nisam ništa znao o oružju koje je Uroš pronašao ispod krova kuće - rekao je Blažić.

Foto: printscreen

 

Ne prepoznaje oružje koje mu je pokazano na fotografijama

Podsetimo, Uroš Blažić je rekao da je u kući u kojoj je živeo na tavanu, pod daskama, pronašao automatsku pušku "kalašnjikov", koja je bila prekrivena staklenom vunom, kao da je našao i kumulativnu minu, dve ručne bombe "kašikare" kao i veću količinu municije kalibra 7,62 milimetara, samo što su neki meci, kako je rekao, bili veći, a neki manji. U tužilaštvu je ispričao i da je "našao neki manji pištolj 'tetejac'" i da je siguran da je na njemu bio serijski broj. Na tavanu je, prema iskazu koji je dao, pronašao i pištolj koji ispaljuje svetleće metke.

Ipak, njegov otac je na saslušanju u tužilaštvu tvrdio da "prvi put čuje za to".

- Ne znam da objasnim odakle oružje ispod krova. Ja ga tamo nisam ostavio. Kuća je bila dobro obezbeđena i nije mogao niko da uđe u nju bez ključa. Nije mi poznato da Uroš ide u streljanu gde vežba da puca iz pištolja, a takođe ni da je u podrumu imao džak u koji je pucao iz pištolja i automatske puške. Ja nisam imao potrebu da idem u podrum, iako je u podrumu bio kotao, jer kotao nije bio u funkciji, a kuća se grejala na šporet koji je stajao u dnevnoj sobi. Nakon što je kuća završena, nisam išao ni na tavan, jer nije bilo razloga za to. Poznato mi je da je lovački "karabin" pronađen u toj kući. Oružani list je  stajao kod mene u kući i oduzet je po potvrdi o privremeno oduzetim predmetima od 9. maja. Stajao je u metalnoj kasi, ne mogu da objasnim odakle on kod Uroša u kući. Pištolj marke "tokarev" TT33 kalibra 7,62 x 25 milimetara, koji se nalazi na fotografiji koja mi je predočena, ne prepoznajem. Takav pištolj nikada nisam imao, a nisam ga video ni u svojoj, ni u Uroševoj kući - dodao je.

Foto: printscreen

 

 

"Moguće da je moj DNK sa auta prešao na okvir pištolja"

Radiši Blažiću je predočeno balističko veštačenje NCKF Beograd od 25. jula 2023. godine i pročitano mišljenje veštaka u kom je konstatovano da okvir, označen u izveštjau o forenzičkom pregledu lica mesta, odgovara pištolju, odnosno da se radi o okviru za pištolj "tokarev" TT33. Takođe mu je predočeno da je na okviru tog pištolja pronađen njegov DNK, na šta je odgovorio da je "mercedes" koji je Uroš vozio njegov i da je "moguće da je na okvir ištolja prešao njegov DNK" zato što je često vozio taj automobil.

- Ja sam kategoričan u izjavi da okvir za navedeni pištolj nisam dirao. I dalje ne razumem zašto je Uroš uradio to što je uradio, ali oružje koje je koristio nije moje i ja za njega nisam znao. Osim mog sina, nakon što se preselio u tu kuću 2021. godine, niko drugi nije imao ključeve, samo Uroš. Ja se ne bavim lovom već duže vreme. Tačnije, ja sam ljubitelj životinja i nikada se nisam bavio lovom, a "karabin" sam uzeo iz vojske 1995. godine jer su sve starešine morale da uzmu "karabin".  Održavao sam ga jednom godišnje, ali nisam iz njega pucao. Iz njega je pucao moj stariji sin na dan svoje ženidbe. Držao sam ga u metalnoj kasi i jednostavno nisam primeito da ga nema. Poslednji put sam ga video u toj kasi 2022. godine. Inače, ključ od kase je dostupan svim ukućanima jer tu držimo važnu dokumentaciju - rekao je Blažić.

On je dodao da nije siguran da li je okvir na kom je pronađen njegov otisak imao serijski broj.

- Mislim da nema, tako da je moja pretpostavka da bi taj okvir odgovarao svakom drugom oružju istog tipa. Ja nemam pištolj i ponovo kažem da ne znam odakle moji otisci na okviru. Ne znam da li je moguće da okvir potiče iz moje kuće. Možda potiče. Poznato mi je da je u mojoj kući dva puta obavljen pretres i da je pronađeno oružje, barut, municija, kao i delovi oružja, ali ja sam to tek naknadno saznao, ne znam odakle to oružje kod mene u kući - zaključio je u svojoj izjavi u tužilaštvu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija