• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

09.05.2024

14:28

"Lako je da drugi manipulišu sa mnom": Pašajlić pred sudom izneo sramne reči, veštak otkrio detalje

printscreen

Vesti

"Lako je da drugi manipulišu sa mnom": Pašajlić pred sudom izneo sramne reči, veštak otkrio detalje

Podeli vest

Suđenje Urošu Pašajliću, optuženom da je zanemarivao i zlostavljao osmogodišnju ćerku, koju je na duže periode ostavljao samu zaključanu u stanu, nastavljeno je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Suđenje je nastavljeno ispitivanjem psihološkinje koja je veštačili stanje Pašajličeve bivše partnerke Ivane Ž.

U sudnici je bila prisutna Ivana Ž, dok je Pašajlić doveden iz pritvora, u kom se nalazi od marta prošle godine.

Pred sudom je govorila veštak psihološke struke dr Gordana Kovač Gavrilović, koja je zajedno sa dr Marijom Panić radila veštačenje Ivane Ž. Ona je, odgovarajući na pitanja Pašajlićevog branioca, pojasnila nalaz i mišljenje koje je dala komisija veštaka.

Kako je Istakla, Ivana Ž. nema psihopatološke probleme i tokom davanja iskaza u tužilaštvu i pred sudom je mogla jadno da reprodukuje događaje iz bliže i dalje prošlosti.

- Njena struktura ličnosti je očuvana, ona je intelekualno sposobna, ali je pasivno-zavisna. Tih pet dana, koliko ju je okrivljeni držao zatvorenu, njeno duševno stanje je bilo ugroženo i nije preduzela akcije koje bi drugi preduzeli u toj situaciji. Želela je da održi emotivni odnos sa okrivljenim. Ugroženo duševno stanje prouzrokovano ponašanjem okrivljenog Pašajlića i odluka o preduzimanja akcije za izlazak iz traumatične situacije je bio pod utiskom emotivnih reakcija koje su joj umanjile racionalno razmišljanje. Shodno tome, ona nije imala adekvatan plan i preduzela ciljane akcije za izlazak iz te situacije - rekla je psohološkinja.

Ona je objasnila da je u tom periodu došla do izražaja struktura ličnosti Ivane Ž, koju karakteriše pasivnost i zavisnost, te da je bila izražena potreba za očuvanjem odnosa, što je Ivanu Ž. ometalo u donošenju odluka, bez obzira na to što joj je bio dostupan telefon i internet.

Foto: facbook

 

 

- Kod nje nisu uočene patološke i sumanute ideje, ali ona neočekivano i neobično reaguje na određene situacije u kojimq bi većina reagovala drugačije. Ponašanje okrivljenog joj duži period nije u potpunosti odgovaralo, pa je vagala da li da ostane sa njim ili ne. Žalila se prijateljici koja joj je davala racionalne odgovore i kada je došlo do pitanja deteta počela je racionalno da razmišlja o tome kako da se izvuče i da sazna gde se dete nalazi - dodala je.

Kako je istakla, prijateljica je Ivani Ž. dala impuls da sagleda situaciju i probudila joj potrebu da sazna više o devojčici. Tada je Ivana Ž. iskoristila prvi momenat koji joj se ukazao kako bi otišla iz stana.

Veštak je objasnila da je Ivana Ž. u emotivnom odnosu Pašajlića doživljavala kao dominantnu osobu, da je bila potpuno usmerena na njega i da je prelazila preko stvari preko kojih većina drugih žena ne bi.

Na pitanje Pašajlićevog branioca da li je Ivana Ž. sklona izmišljanju, veštak je odgovorila da kod nje ne postoje sklonosti ka izmišljanju i lažnom predstavljanju stvari i događaja na patološkoj osnovi.

Pašajlić postavljao pitanja

Okrivljeni Uroš Pašajlić javio se kako bi postavljao pitanja sudskim veštaku. On je rekao da je veštačenjem utvrđeno da ima emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti, na granici sa graničnim poremećajem ličnosti.

- Veštaci su tekli da sam ja povučen i pasivan, nesiguran i da je lako da drugi manipulišu sa mnom. Kako onda dođe do toga da sam ja dominantna ličnost? - pitao je Pašajlić i rekao da on "iznosi činjenice".

Sudija je objasnio da dr Kovač Gavrilović ne može da mu tumači veštačenje koje su radili drugi veštaci, a veštak je odgovorila da se te karakteristike ličnosti verovatno odnose na nešto drugo, a ne na emotivni odnos.

Pašajlić je potom pitao kako je Ivana Ž. pet dana bila u traumatičnoj situaciji, a od ponedeljka do petka je po osam sati radila posao koji je izuzetno zahtevan.

- Ona ima izražene crte odgovornosti, čime bi to moglo da se objasni. Želela je da ispuni sve zadatke i da na okolinu ostavi utisak da se ne dešava ništa loše, što je i verbalizovala - odgovorila je veštak, čime je završeno njeno ispitivanje.

Sudija je naložio punomoćnici Pašajlićeve maloletne ćerke da u roku od sedam dana dostavi informacije o tome ko je zvanični staratelj deteta.

Foto: printscreen

 

 

Suđenje će biti nastavljeno 3. juna.

Podsetimo, na prethodnim ročištima svedočila je majka devojčice, Pašajlićeva bivša partnerka Ivana Ž, koja je policiji prijavila da Pašajlić drži dete zaključano u stanu, kao i da je vršio nasilje nad njom, i njegov prijatelj Oliver Sabovljević, u čijoj kući je uhapšen.

Optužen za dva krivična dela

Uroš Pašajlić se od 28. marta prošle godine nalazi u pritvoru.

Njemu se optužnicom teret stavljaju krivična dela nasilje u porodici i zlostavljanje i mučenje, kao i da je tokom 2022. godine do 24. marta ove godine, bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje ćerke, maloletne oštećene L. P.

Time je učinio krivično delo nasilje u porodici sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje koje je učinio na štetu emotivne partnerke Ivane Ž, na taj način što ju je u kontinuitetu zastrašivao, pretio, vređao je i držao zatvorenom.

Tužilaštvo će za izvršenje svakog od navedenih krivičnih dela predložiti sudu izricanje maksimalne kazne prema okrivljenom, kao i izricanje mere bezbednosti obavezno lečenje narkomana i obaveznog lečenja alkoholičara u skladu sa nalazom i mišljenjem sudskog veštaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!
Politika

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!

Na žalost i na strahotu svih normalnih i mislećih građana Srbije, događa se upravo ono na šta smo upozoravali kada smo govorili o nekontrolisanoj agresiji i mržnji koje širi opozicija, upozorava Dejan Bulatović, poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20.05.2024

12:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija