• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.05.2024

16:04

U akciji " Samo jako" razbijen balkanski narko klan: Vođe upravljale članovima bande iz zatvora u Štajerskoj

prinstscreen/klajne cajtun

Vesti

U akciji " Samo jako" razbijen balkanski narko klan: Vođe upravljale članovima bande iz zatvora u Štajerskoj

Podeli vest

Koruški i štajerski policajci razbili su lanac trgovine drogom, koji organizovali vođe bandi, Bosanac drugi poreklom iz Hrvatske, iz zatvora Grac-Karlau. U policijskoj akciji pod nazivom"Samo jako" uhapšeni su Srbi i Slovenci, vrednost droge procenjenana na pet miliona evra.

Koruški i štajerski policajci razbili su lanac trgovine drogom: vođe bandi su organizovale svoj posao iz zatvora Grac-Karlau. Prodata droga u vrednosti od pet miliona evra.

Kako navodi nemački portal "klajne cajtung" jednu od najvećih akcija pokrenuo je izbacivač u martu prošle godine koji je kod gosta lokala (23) otkrio na desetine paketića droge koju je želeo da proda u diskoteci u Klagenfurtu. 

"Taj mladić je uhapšen sa drogom a bio je ulični prodavac bande za koju je kako se kasnije ispostavilo radio. On je za njih prodavao kokain i heroin u oblasti Klagenfurta. Tada je policija zaparvo i započela istragu " rečeno je na konferenciji za novinare u policija, a prenosi pomenuti portal. 

Istraga je počela u martu prošle godine i trajala je do sada. 
"Bio je to nesvakidašnji slučaj koji je istražioce zaokupljao više od godinu dana"- rekla je Katrin Horn, šef odeljenja za kriminal u SPK Klagenfurt.

Foto: prinstscreen/klajne cajtun

 

Kako je navedeno na konferneciji koruška policija je 30. juna , uz podršku operativne grupe Kobra, zadala jedan udarac narko klanu kada je uhapsila četvoricu muškaraca u poznatom hotelu u Klagenfurtu.

" Uhapšeni su dok su se spremali da prodaju 1,5 kilograma kokaina. Hotel su nedeljama pratili istražitelji. Tada su primetili da su i članovi bande dobro pripremljeni. Imali su naoružanog teohranitelja koji je poreklom iz Srbije. Sumnja se da je on došao iz svoje rodne zemlje u Korušku, kako bi lično nadgledao trgovinu drogom. Tada je bilo jasno da iza svega stoji dobro organizovana narko -banda" rekao je Gotlib Stepser, šef odeljenja za krivicna dela narkotika u SPK Klagenfurt.

Foto: MUP Srbije

ILUSTRACIJA

Sumnja koja se ispostavila kao tačna:  U isto vreme, službenici Policijskog inspektorata Lajbnic (PI) i LKA Štajerska su istraživali nekoliko dilera. 

" Reč je o klasičnimslučajevima u kojima se trgovci drogom voze u Grac po kokain i heroin", rekao je Erih Šnedl, šef odeljenja za istragu zločina narkotika u Štajerskoj LKA. Kako je naveo kao i u Koruškoj, članovi bande koristili su francusku aplikaciju za slanje poruka za šifrovanu komunikaciju jedni sa drugima i sa svojim klijentima.

„Operacija Samo Jako"


Medutim, šefovi nisu bili u inostranstvu, kako se prvobitno pretpostavljalo, već u zatvoru Grac-Karlau. Ponekad su čak delili istu želiju. 
Odatle su muškarci - Bosanac (35) i Austrijanac (31) hrvatskih korena - organizovali trgovinu drogom koristeci švercovane mobilne telefone. 

Foto: prinstscreen/klajne cajtun

 

Njih dvojica su odslužili nekoliko godina zatvora zbog nasilnih zločina i krivičnih dela narkotika. 

"Jedan od njih je koristio pseudonim „Samo Jako" u aplikaciji za slanje poruka. Naziv srpske pesme, te je i policijska akcija i kompletna istraga dobila taj naziv. Lociranje muškaraca u zatvoru i dokazivanje njihovih zločina bilo je moguće samo uz ogromnu podršku onih koji su odgovorni za pravosudni sistem", rekao je Šnedl.

Koliko je „Operacija Samo Jako" bila opasna pokazuju dva incidenta: 

"Kada je uhapšen "vođa koruške bande", ispod njegovog kreveta pronađen je napunjen pištolj, dok je drugi vođa bio uhapšen u filmskoj policijskoj poteri na južnom autoputu. Pre nego što je zaustavljen u oblasti Volkermarkta, on je punom brzinom krenuo ka policajcima, koji su, srećom uspeli da ih izbegnu." rečeno je na konferenciji za novinare.

Kako je navedeno do sada su iz, strogo hijerarhijski organizovane i nasilne bande, istražena i uhapšena 23 člana, među kojima i dve žene: 

Uhapšeni su 16 Austrijanaca, tri državljanina Srbije, tri Slovenije i jedan hrvatski državljanin. Dvanaest počinilaca sa nižih nivoa već je osuđeno na zatvorske kazne od jedne do osam godina u Klagenfurtu i Gracu poslednjih meseci.  Očekuje se da će dvojica šefova i drugi vodeći članovi bande uskoro biti optuženi. Zbog posebne težine krivičnih dela (zločinačka organizacija, veliki broj kupaca, velike kolicine droge visoke čistoće), preti im kazna doživotnog zatvora.

Foto: MUP Srbije

ILUSTRACIJA

Narko banda

Banda, koju su činila 23 člana, trgovala je heroinom (17,1 kilogram), kokainom (39,1 kilogram), biljkom kanabisa (19 kilograma), amfetaminom (3 kilograma) i oko 1.000 ekstazija i to u periodu od decembra 2022. do februara ove godine. Ukupna verdnost narkotika procenjena je na vrednost od od 5,2 miliona evra.

Inače, kako se sumnja droga je preko Balkana dovožena u Sloveniju, a odatle u Korušku i Štajersku. Ovde su bili uskladišteni u posebno opremljenom bunkeru i prodavani pod-dilerima, koji su ih potom donosili kupcima. Koruška, Štajerska i Beč bili su glavna prodajna tržišta grupe. Do sada je identifikovano oko 100 potrošaca.

Prema istražiteljima, lanac trgovine drogom se jasno može pripisati organizovanom kriminalu na Balkanu. 

Navodi se da je veliki deo prikupljenog novca otišao u Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51