• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.05.2024

09:49

Ministarka pravde najavila pooštravanje zakona! Maja Popović: "Očekujem da pooštravanje kazni utiče na savest ljudi"

Tanja Andric

Vesti

Ministarka pravde najavila pooštravanje zakona! Maja Popović: "Očekujem da pooštravanje kazni utiče na savest ljudi"

Podeli vest

Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ) biće pooštrene kazne zatvora za teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, izjavila je ministarka pravde Maja Popović i dodala da su pooštravanje ovih sankcija inicirali roditelji dece nastradale na pešačkim prelazima i u saobraćaju.

- Očekujem da pooštravanje kazni utiče na savest i odgovornost vozača, kako bi se sačuvali životi pešaka, posebno najmlađih - rekla je ona.

Dodala je da će u KZ biti propisana i dva nova krivična dela a to su nesavesno držanje vatrenog oružja i obučavanje maloletnog lica za njegovo korišćenje.

"Biće znatno pooštrene i kazne za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih sredstava. Predviđeno je da ako učinilac neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, razmenjuje ili drži vatreno oružje konvertibilno ili onesposobljeno, njegove delove, municiju, eksplozivne materije ili minsko-eksplozivna sredstva, biće kažnjen, pored novčane kazne, i zatvorom od jedne do osam godina, umesto sada propisane kazne od šest meseci do pet godina" navode Novosti.

Ako je u pitanju vatreno oružje, municija, eksplozivne materije, minsko-eksplozivna sredstva ili sredstva na bazi eksplozivnih materija ili gasno oružje čija izrada, prodaja, nabavka, razmena ili držanje nije dozvoljeno građanima, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do 12 godina, umesto dosadašnjih jedne do osam godina i novčanom kaznom.

Ako je predmet ovog dela veća količina oružja, municije ili sredstava ili su u pitanju oružje i sredstva velike razorne moći ili se delo vrši protivno pravilima međunarodnog prava, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do 15 godina, umesto dve do 12, a ko neovlašćeno nosi a ima odobrenje nadležnog organa, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

 

Foto: Tanja Andric

 

 

Ministarka je navela i da će u cilju pojačane zaštite prosvetnih radnika biti propisano posebno delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju.

Izmenama će se uskladiti i odredbe KZ sa zakonodavstvom Evropske unije kada je u pitanju grupa krivičnih dela protiv životne sredine.

Kazne za nasilje u porodici će se kretati od pet godina, za osnovni oblik dela, odnosno do 10, ako je korišćeno oružje, opasno oruđe ili drugo sredstvo kojim je moguće izazvati kod žrtve teške povrede ili narušavanje zdravlja.

Ako nastupi teška povreda ili se naruši zdravlje ili je zlostavljano maloletno lice, kazna je do 12 godina.

Novina je i da onaj ko prekrši mere zaštite od nasilja u porodici koje mu je odredio sud dobija kaznu zatvora od šest meseci do pet godina, umesto dosadašnjih tri meseca do tri godine. Kada je reč o grupi krivičnih dela protiv polne slobode, predloženo je da se može izreći doživotni zatvor za sve oblike krivičnih dela silovanje, obljuba nad nemoćnim osobama i detetom. Ako je u pitanju obljuba zloupotrebom položaja planirane zatvorske kazne su od šest meseci do pet godina, umesto tri meseca do tri godine.

 

Foto: Informer.rs/printscreen

 

 

Ukoliko je kao posledica dela nastupila trudnoća, kazne su duplirane, pa su umesto pola godine do pet godina predložene kazne od jedne do 10 godina. Predloženim izmenama KZ predviđen je i veći stepen krivičnopravne zaštite novinara.

Ministarka Popović je rekla da će se pružiti pojačana krivičnopravna zaštita onima koji obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, a imajući u vidu ispoljene pojavne oblike napada i ugrožavanja ovih osoba.

- Preciziraće se i proširiti kriminalna zona i kod već postojećih inkriminacija krivičnih dela prinude, ugrožavanja sigurnosti i sprečavanja štampanja i rasturanja štampanih stvari i emitovanja programa - navela je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Primus

pre 1 nedelju

da se donese zakon o LETAČKOM DODATKU srpskih građevinskih radnika....

sledeća vest

Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

Vesti

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini
Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

03.06.2024

11:41

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!
Politika

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je da je rezolucija o Srebrenici propala na glasanju u Generalnoj skupštini UN i da je takvo glasanje rezultat i ogromnog truda i delovanja Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji su, kako je istakao, neumorno u nebrojenim kontaktima sa članicama UN ukazivali na jednostranost i netačnost onoga što je bošnjačko-nemačka rezolucija spremila kao osudu srpskog naroda, Srbije i Republike Srpske.

03.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija