• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

28.05.2024

13:23

Prva otmica zemunskog klana! Nikola Bajić priznao da je pre 27 godina učestvovao u kidnapovanju Novaka Stevanića

printscreen/privatna arhiva

Vesti

Prva otmica zemunskog klana! Nikola Bajić priznao da je pre 27 godina učestvovao u kidnapovanju Novaka Stevanića

Podeli vest

Nikola Bajić, nekadašnji pripadnik zloglasnog "zemunskog klana" koji služi kaznu od 35 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli, pod neverovatnim merama obezbeđenja prebačen je jutros u Više javno tužilaštvo u Beogradu s kojim je, sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela nad pokojnim Novakom Stevanićem (22), u slučaju koji su mediji prozvali "prva otmica zemunskog klana".

Ovim povodom se ogaslilo i Više javno tužilaštvo koje je saopštilo da je sklopljen sporazum sa Nikolom Bajićem u slučaju prve otmice zemunskog klana. 

Bajić je do detalja ispričao kako je klan u saradnji sa policajcima 22.avgusta 1997. godine na ulici oteli Novaka Stevanića i držali zatočenog na Novom Beogradu, sve dok nije pristao da im kaže gde njegovi roditelji čuvaju novac i zlato.

Ovu otmicu i pljačku Bajić je izvršio sa okrivljenima Goranom Ristićem, Sašom Đajićem i Milanom Radukićem, kao i pokojnima Dušanom Spasojevićem, Milanom Lukovićem i Zoranom Vukojevićem zvanim Vuk, kao i još nekoliko NN lica, pretnjama i upotrebom sile prema oštećenom Stevanićem iz stana njegovih roditelja oduzeo 50.000 maraka, veću kočinu dinara kao i 4,5 kilograma zlatnog nakita i dragulja. 

Kada im je posle torture i mučenja otkrio, pustili su ga na slobodu. Međutim, nepunih godinu dana kasnije, u aprilu 1998. mladić se ubio, jer nije mogao da izdrži pritisak koji su, posle njegove otmice, na njega navodno vršili vođa zemunskog klana Dušan Spasojević, koji je likvidrian posle ubistva premijera Zorana Đinđića, i članovi te kriminalne grupe.

- Ubeđivali su ga da je sve izmislio. Sećam se da mi je Dušan, kada sam saznao da se ubio, rekao "Išao sam, zapalio sam mu sveću". Grizla ga je savest - ispričao je ranije pred sudom Bajić koji je bio obuhvaćen optužnicom protiv četvorice optuženih kojima se sudi za razbojništvo.

Bajić pred sudom tokom iznošenja odbrane izjavio i da su Novaka Stevanića na ulici otela trojica policajaca PS Zemun i predala ga Dušanu Spasojeviću, koji ga je mučio dok nije priznao gde njegovi roditelji drže novac.

Foto: Privatna arhiva

Posle torure koju je preživeo Novak Stevanić izvršio samoubistvo

 

Ovaj pripadnik zemunskog klana i pred sudom je priznao svoju ulogu u tom krivičnom delu, a sada je kako prenose mediji odlučio i da sa tužilaštvom sklopi sporazum o priznanju krivice.

- Kriv sam. Ne želim nikoga da uvalim, ali ni da pomognem. Čitavu noć čuvao sam Novaka u garaži. Sećam se da je to bilo kada je poginula princeza Dajana - rekao je tada Bajić u sudu.

Ostali optuženi, Milan Radukić, penzionisani policajac PS Zemun, Saša Đajić i Goran Ristić, tokom suđenja su negirali navode optužnice, tvrdeći da sa tim nemaju nikakve veze.

Inače, nastavak suđenja za prvu otmicu klana, zakazan je za četvrtak 30. maja pred Višim sudom u Beogradu.

na ovoms uđenju je u viuše navarat trebalo da sevdoči


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija