• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Vijesti

30.05.2024

17:18

"Kavčani" likvidirali sopstvenog egzekutora da ne bi "propevao"! Žuti dobio 400.000 evra za ubistvo Lainovića

Društvene mreže

Vesti

"Kavčani" likvidirali sopstvenog egzekutora da ne bi "propevao"! Žuti dobio 400.000 evra za ubistvo Lainovića

Podeli vest

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv članova "kavačkog klana", Radoja Živkovića, zvanog Žuti, Ratka Živkovića, zvanog Zemo, Milana Vujotića i Zdravka Perunovića, zbog sumnje da su ubili pripadnika svoje grupe, srpskog državljanina Ljubomira Lainovića.

Kako prenose crnogorske Vijesti, motiv likvidacije saradnika bio je da ne bi policiji otkrio šta je radio za "kavački klan", ukoliko ga uhapse. Plan o likvidaciji, kako se navodi, skovao je Radoje Živković.

- Sumnjali su da postoji mogućnost da će, u slučaju hapšenja, otkriti sve informacije o ubistvima pripadnika suprostavljene kriminalne organizacije, sa čim se saglasio i okrivljeni M. V. i dao uputstva ko će od okrivljenih da izvrši krivično delo i za koju novčanu nadoknadu, kao i na koji način treba da se uklone tragovi, pa je okrivljeni R. Ž. dovezao oštećenog u šumu, na području sela G., opština D. Lažno mu je prikazao da će na tom mestu uvežbavati pucanje iz vatrenog oružja, gde ga je okrivljeni Z. P. iz vatrenog oružja ubio, a potom su oba okrivljena posmrtne ostatke oštećenog ubacili u improvizovanu raku i zakopali, o čemu su obavestili organizatora u tada kriptovanoj komunikaciji. Okrivljenom R. Ž. je, u Srbiji, preko posrednika isplaćena novčana nagrada u iznosu od 400.000 evra - prenosi ovaj portal navode optužnice.

Namamili ga u šumu

Perunovića terete da je ispalio hice u Lainovića nakon što ga je Ratko Živković namamio u šumu, obećavajući mu da će tu uvežbavati pucanje.

Radoje Živković Žuti, koji je označen kao organizator, rođak je odbeglog vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera. Živković, Vujotić i Perunović se nalaze u pritvoru u Turskoj zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića u Istanbulu.

Ratko Živković Zemo je u bekstvu i za njim i ostalima je crnogorsko tužilaštvo raspisalo poternicu. Inače, njegovo ime je pominjano u ratu klanova i to zbog toga što je navodno bio najveća krtica među "škaljarcima", koji su mu verovali, i on je informacije prenosio "kavčanima".

Podsetimo, Ljubomir Lainović sin je pokojnog Branislava Lainovića Dugog (45), koji je devedesetih bio važna figura u podzemlju. Dugi je ubijen je 20. marta 2000. u Beogradu, ispred hotela "Srbija" u Ustaničkoj ulici usred bela dana.

Foto: Facebook/Legende devedesetih

Branislav Lainović Dugi ubijen 2000. ispred hotela "Srbija"

Ime njegovog sina Ljubomira, koji se godinama vodio kao nestao, počelo je da se pominje nakon hapšenja zloglasnog kriminalnog klana na čelu sa okrivljenima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Ovaj klan se tereti za teška krivična dela, među kojima i sedam svirepih ubistava, a sumnja se da je bio beogradska ispostava "kavačkog klana". 

Na suđenju Belivuku, Miljkoviću i pripadnicima njihove grupe u Specijalnom sudu u Beogradu svedoci-saradnici pominjali su Ljubomira Lainovića, za koga su govorili da je bio deo te kriminalne organizacije, te da je za njih počinio najmanje dva ubistva.

Svedok saradnik Nikola Spasojević, inače kum Marka Miljkovića, ispričao je na suđenju Belivukovom klanu da je Ljubomir učestvovao u ubistvima Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. u jednom restoranu u Atini.

 

Ubio Stamatovića i Kiću

Kako je naveo, sa Lainovićem je u tom ubistvu učestvovao i Milinko Brašnjović, koji je uhapšen u Španiji i očekuje se da uskoro bude izručen Srbiji.

- Ispričali su mi da su prvo u restoranu prišli za pogrešan sto, da je Brašnjović prvi prišao Dedoviću i 'prosuo mu mozak u supu", a da je Lainović ubio Stamatovića - rekao je Spasojević.

On je  istakao i da ne zna da li su Lainovića ubili pre ili posle Aleksandra Gligorijevića Pukija koji je likvidiran 2020:

- Mene je Belivuk poslao na granični prelaz Jabuka i rekao mi da ga vozim u klanicu u Ritopek, jer im se nešto zamerio. Kada sam stigao na Jabuku, pojavio se Milinko Brašnjović sa više kofera. Pitao sam gde je Lainović, a on mi je odgovorio da će da dođe drugi put. Došli smo do stadiona, nije mi pominjao da je ubijen. Veljko mi je tada na stadionu pokazao sliku Lainovića, imao je sivkaste stvari. Bio je sav krvav i izranjavan, ali ne znam da li iz vatrenog oružja ili nožem. Posle su mi rekli da su se on i Brašnjović prebacili iz Makedonije u Crnu Goru i da je počeo mnogo da laje. Navodno se jednom napio i rekao da će da radi za onog ko mu da više para. Rekli su mi da ga je ubio izvesni Zemo.

Foto: Informer

Likvidacija Ljubomira Markovića Kiće

Spasojević je, odmah posle Bojana Hrvatina, sklopio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i ispričao sve što zna o nedelima klana u zamenu za zatvorsku kaznu od 14 godina. On je priznao i da je bio deo klana i učestvovao u krivičnim delima.

Bojan Hrvatin, drugi svedok-saradnik, izjavio je pred sudom da mu je Miljković rekao da je Ljubomira Markovića Kiću u ulici Grčića Milenka u novembru 2019. ubio Ljubomir Lainović. 

I treći svedok-saradnik, Srđan Lalić, na suđenju klanu je pričao o ubistvu Markovića i naveo da ga je ubio Lainović, po nalogu vođa klana čiji je deo po sopstvenom priznanju i sam bio.

- Angažovali su Lainovića i rekli mu da obuče kaput, jer je imao veći stomak, da se spreči antropološko veštačenje - rekao je Lalić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija