• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rešetka

31.05.2024

15:58

Uhapšen mladić koji je palio kablove u Radničkom naselju, uhvaćen na delu

Shutterstock

Vesti

Uhapšen mladić koji je palio kablove u Radničkom naselju, uhvaćen na delu

Podeli vest

Komunalni policajci uhvatili su na delu dvadesetogodišnjeg A.E. romske nacionalnosti kako pali kablove u Ulici Solunskih ratnika u Leskovcu danas oko 13 časova i 30 minuta.

Kako je potvrđeno medijima, on je uhapšen i trenutno se nalazi u Policijskoj upravi Leskovac gde daje izjavu.

Ovo je prvo hapšenje trovača vazduha u Leskovcu, na ovaj način.

Inače, kako smo pisali u nekoliko navrata, u Radničkom naselju u Leskovcu skoro 20 godina bukvalno ne može da se diše, a kuće su često bukvalno u magli, i to sve zbog obližnjeg otpada na kome su zapaljene sirovine. Od Ulice Solunskih ratnika, pa preko celog naselja Slavka Zlatanovića, sve do Vlajkove ulice, prostire se gust crni dim koji pritom emituje nesnosni smrad.

- Ljudi su počeli masovno da se iseljavaju iz tog dela naselja, i to po preporuci lekara. Niko ne sme o tome da priča javno, ali ovde skoro svaka kuća ima po jednog plućnog bolesnika. Ili je kancer ili astma. Priča mi komšinica kojoj su pre mesec dana dijagnostikovali astmu da joj je doktorka preporučila da promeni mesto stanovanja. Ja u sredu idem po ko zna koji put kod doktora specijaliste ORL u Nišu jer imam razvijenu alergiju sa hroničnom, jačom upalom grla, dakle konstantnom… Sve je to od dima! - komentarisala nam jedan od meštanki iz Ulice Solunskih ratnika.

Po izveštajima stručnjaka pri paljenju guma ili plastike oslobađaju se razni zagađivači. Za neke postoje zakonski propisane gornje granice izlaganja – PM čestice, ugljen monoksid,oksidi sumpora, oksidi azota i isparljive organske materije. A za neke ne postoje gornje granice izlaganja odnosno imaju štetan uticaj na zdravlje čak i u veoma malim količinama i tu spadaju hemikalije kao što su policiklični aromatični ugljovodonici (PCB), dioksini, furani, hlorvodonik, benzen, polihlorovani bifenili i metali poput kadmijuma, nikla, cinka, žive, hroma i vanadijuma.

Leskovačka Komunalna policija izlazi na teren uvek po pozivu, ali često kada se tamo pojave, palioca više i nema. Kažnjavaju se periodično. Kazne su male, a često budu i preinačene u prekršajnom sudu, o čemu smo takođe pisali.

Paljenje kablova u Radničkom naselju je svakodnevna pojava, a Leskovac je nekoliko noći za redom bio grad sa najzagađenijim vazduhom u Evropi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija