• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

01.06.2024

20:44

Zabrinjavajuća statistika: Čak 26 maloletnika su počinili ubistvo tokom 2023.

Instagram 192

Vesti

Zabrinjavajuća statistika: Čak 26 maloletnika su počinili ubistvo tokom 2023.

Podeli vest

Čak 26 maloletnika počinilo je ubistvo u 2023. godini. Od tog broja sedam ubistava kvalifikovana su kao teška.

To je drastično povećanje u odnosnu na prethodnu godinu, u kojoj je sedam osoba mlađih od 18 godina počinilo ubistvo, od čega je protiv jednog od njih podneta krivična prijava sa najtežom kvalifikacijom.

Ovo su podaci objedinjeni u izveštaju Vrhovnog javnog tužilaštva. Izveštaj ne obuhvata masovno ubistvo u školi "Vladislav Ribnikar" jer počinilac nije imao 14 godina, zbog čega krivično ne može da odgovara. Isto važi i za slučaj u kojem je trinaestogodišnjak ubio druga u Niškoj banji.

Šest ubistava dogodilo se na teritoriji Novog Sada, četiri u Beogradu, dva u Zrenjaninu, Jagodini i Novom Pazaru i po jedno u Smederevu, Nišu i Vranju. Tri teška ubistva počinili su maloletnici u Novom Sadu, a po jedno u Požarevcu, Zrenjaninu, Nišu i Negotinu.

Iako se u izveštaju konstatuje da je broj ubistava koja su počinile osobe mlađe od 18 godina porastao za više od 170 odsto, statistika pokazuje neznatan pad ukupnog broja krivičnih dela sa elementima nasilja.

Zbog nanošenja teških telesnih povreda podnete su krivične prijave protiv 150 maloletnika. Najviše prijavljenih bilo je na području Apelacionog javnog tužilaštva Beograd, njih 54. Za krivično delo laka telesna povreda prijavljeno je 527 maloletnih učinilaca.

U toku 2023. godine, na teritoriji Srbije je prijavljeno ukupno 6.605 maloletnih učinilaca krivičnih dela, što je za devet odsto više u odnosu na ukupan broj iz prethodne godine.

VJT navodi da je tokom prošle godine postupano i po 959 krivičnih prijava podnetih protiv maloletnika koje nisu prethodno rešene, što ukupno obuhvata 7.564 krivične prijave.

Podaci prema teritorijama četiri apelaciona tužilaštva pokazuju da je na području Beograda došlo do neznatnog pada broja maloletnika prijavljenih za krivična dela, dok je na ostalim područjima apelacija broj u značajnom porastu.

Odbačeno je 2.548 krivičnih prijava, od kojih po 1.066 nije postupano zbog toga što su u njima označena deca uzrasta ispod 14 godina. VJT beleži da je 660 krivičnih prijava podnetih protiv maloletnika rešeno odloženog krivičnog gonjenja, odnosno, oportuniteta.

Broj od 1.066 prijavljenih maloletnika starosti ispod 14 godina je 14,09 odsto od ukupnog broja prijava koje su bile u radu, dok je 2022. taj procenat iznosio 13,13 odsto. Taj podatak, kako zaključuje VJT, ukazuje na porast dece kao izvršilaca krivičnih dela.

Prošle godine sudu je predato 777 predloga za izricanje sankcije prema mlađim maloletnicima i 1.279 predloga koji se odnose na starije maloletnike. Od toga je prema 222 lica dostavljen predlog sudu za kažnjavanje.

Prema 288 lica tužilaštvo je izreklo vaspitni nalog, dok je sud to učinio za 82 maloletne osobe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija