• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

12.06.2024

11:08

Kalkulišu iskazima: "Neću da kažem da bez tela nemamo dela, ali..."

Shutterstock, Društvene mreže

Vesti

Kalkulišu iskazima: "Neću da kažem da bez tela nemamo dela, ali..."

Podeli vest

I ranije je bilo slučajeva da osumnjičeni prizna zločin, a kasnije opovrgne to priznanje uz izgovor da ga je u istražnom postupku dao pod prisilom. Ako je kompletna optužba bazirana na priznanju, onda u nedostatku nekih drugih dokaza, takva optužba ne bi mogla da dobije neki uspešan epilog u sudskom postupku.

Ovo je gostujući u podkastu "Novosti" - "Priče iz hronike", rekao kriminolog Ratomir Antonović, odgovarajući na pitanja o slučaju nestanka dvogodišnje Danke Ilić iz Bora.

Jedan od dvojice osumnjičenih za ubistvo devojčice Srđan Janković (50) prošle nedelje je nakon dva i po meseca ćutanja, na saslušanju u zaječarskom Tužilaštvu, odbacio sve tvrdnje da je umešan u ovaj zločin. Sa druge strane, njegov kolega Dejan Dragijević (50), u startu je priznao krivicu, opisujući na koji način je devojčica usmrćena. U međuvremenu je preminuo njegov brat, koga je optužio da mu je pomogao da sakrije njeno telo. Isto je rekao i za oca Radoslava, koji je nedavno pušten iz pritvora, kako bi se branio sa slobode. Većina veruje da će i on promeniti iskaz u slučaju da se prikupi dovoljno materijalnih dokaza i da počne suđenje.

Foto: V.J.

 

 

- Promena iskaza je, moram istaći, jedna od legitimnih načina odbrane, jer ovde imamo, sa pravnog aspekta gledano, pravo svakog da se brani na način na koji smatra da je za njega najbolji - dodao je Antonović i istakao da obojica osumnjičenih od samog početka "kalkulišu". - Sama činjenica da do sada nisu rekli gde je telo devojčice, baca veliku sumnju jer u praksi kada se da priznanje koje je zaista iskreno onda se kaže i gde je telo.

Ako je priznao, onda mora da prizna do kraja. Ovde imamo neko polupriznanje, da tako kažem, jer se sve vreme taji gde je telo deteta. Neću da kažem da bez tela nemamo dela, ali je ovde veliki problem, jer nema ni drugih materijalnih dokaza i to negde baca sumnju da li je zaista priznanje koje je dao Dragijević potpuno tačno i istinito, a dovoljno sigurno nije.

Sagovornik ne odbacuje mogućnost da je javnost ostala isključena za neke detalje iz istrage i činjenice vezane za ovaj slučaj, kada je reč o dokazima. Ali, on istovremeno izražava sumnju da su Dragijevići, Dejan, njegov sada pokojni brat Dalibor i otac Radislav, pored silnih kontrola i snimanja dronovima tokom potrage za Dankom, uspeli da prebace telo devojčice sa deponije na drugu lokaciju.

- Ako se sve desilo kako je ispričao Dejan Dragijević, samo krivično delo je učinjeno iz nehata. Bili su pod dejstvom alkohola, nisu prilagodili brzinu, udarili su u dete, ali postupci koji slede nakon toga ukazuju na umišljaj, jer su očigledno bili svesni da će biti uhvaćeni u toj nezakonitoj radnji i preduzeli su sve mere kako bi predupredili i osujetili samu istragu. Prosto iznenađujući nivo perfidnosti u njihovom ponašanju i njihovom postupanju - dodaje sagovornik.

Foto: printscreen

 

 

- Kod Jankovića imamo izrazitu negaciju svega što mu se stavlja na teret i sada treba videti, pošto imamo dva potpuno oprečna iskaza, kome će dalje nadležni organi da veruju, odnosno čiji će iskaz biti potkrepljen materijalnim dokazima.

Još se čekaju veštačenja

U Višem javnom tužilaštvu potvrđeno je "Novostima" da još nisu stigli izveštaji DNK veštačenja sa oko 500 tragova i predmeta izdvojenih tokom istrage u službenom "fijatu punto", privatnim automobilima osumnjičenih, njihovim domaćinstvima, odeće, obuće, alata, pokućstva... Veštačenja koja su dosad dostavljena tužilaštvu, nisu pokazala prisustvo DNK Danke Ilić. Još nije stiglo ni veštačenje GPS uređaja iz službenog vozila koje su koristili osumnjičeni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord Uživo
EURO 2024

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord

Današnji program na Evropskom prvenstvu rezervisan je za grupu F, koja jedina nije igrala mečeve prvog kola. Stoga nema utakmice u 15.00 časova, već će program od 18.00 časova otvoriti Turska i Gruzija koje se sastaju u Dortmundu. Derbi dana je od 21.00 čas u Lajpcigu, kada će se sastati Portugal i Češka.

18.06.2024

12:57

Planeta

Zabava

Umrla Tereza Vuk u 47. godini
Kultura

Umrla Tereza Vuk u 47. godini

Za svoju poslednju knjigu "Zašto moj đavo ima krila", Vukova je bila nominovana za najbolji roman u protekloj godini. Bila je i autorka knjiga "Creepiatria" i "Columniatria", a pisala je i kolumne.

18.06.2024

09:13

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija