• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

28.06.2024

11:16

"Prepustili su nas sudbini"! Bivši zatvorenik otkriva detalje iz Padinske Skele: Uslovi su teški

Informer

Vesti

"Prepustili su nas sudbini"! Bivši zatvorenik otkriva detalje iz Padinske Skele: Uslovi su teški

Podeli vest

Policija je uhapsila petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu u Padinskoj Skeli zbog nesavesnog rada u službi u vezi sa slučajem u kojem je 74-godišnji zatvorenik preminuo nakon višednevnog zlostavljanja od strane mlađih pritvorenika.

Među uhapšenima su tri pripadnika Službe za obezbeđenje i doktorka Službe za zdravstvenu zaštitu u Kazneno-popravnom zavodu.

Jordan Antonić, bivši komandir straže u Okružnom zatvoru u Beogradu, objašnjava:

- Zlostavljanje i prebijanje zatvorenika su ozbiljan problem u zatvorima. Služba obezbeđenja ima dužnost da redovno obilazi ćelije i reaguje na sumnjive aktivnosti. U ovom slučaju, jasno je da su čuvari propustili da primete i prijave zlostavljanje starijeg zatvorenika. Oni su trebali odmah da registruju to i da uzmu izjave od oštećenog i onih koji su naneli teške telesne povrede. Tako bi obezbedili sebi da ne bi odgovarali krivično. Međutim, oni to nisu uradili, što je dovelo do tragičnog ishoda.

Kako je moguće da skoro mesec dana niko od čuvara nije imao nikakve informacije o zlostavljanju koje se dešavalo u ćeliji?

- To je greška službe obezbeđenja. Ja, na primer, kada sam radio, obilazio bih prostorije i odmah primećivao povrede, uzimao izjave i prosleđivao nadležnima. Ovdje je očigledno bilo nemarnosti i propusta - objasnio je Antonić.

Foto: Beta/AP

 

 

- Disciplinski postupak je najmanja briga za čuvare u poređenju sa krivičnim postupkom koji se trenutno vodi protiv njih. Prvo treba da se utvrdi gde je napravljen propust – da li su čuvari preneli informacije, ali dalje nije bilo reakcije. Moramo da prođemo kroz sve to da bismo videli gde je zapelo i ko je kriv - rekao je Milan Popović, advokat.

Maksim Klasanović, bivši zatvorenik na Tajlandu, daje svoj uvid:

- Uopšte me ne čudi ovakav događaj. Na Tajlandu, zatvorenici često zlostavljaju slabije, a čuvari ne intervenišu. Takođe, kod nas su bande vladale u zatvoru, čuvari su nas prepuštali našoj sudbini. Često je bilo nemoguće prijaviti zlostavljanje jer bi to bilo viđeno kao kukavičluk među zatvorenicima - rekao je Klasanović i dodao:

- Uslovi u zatvorima su teški, i ako si slab, uvek postoje psihopate koje će te zlostavljati. Na Tajlandu sam video zatvorenike koji su umirali jer čuvari nisu reagovali na vreme. Verujem da bi trebalo da zatvorenici u Srbiji imaju poverenje da mogu prijaviti zlostavljanje, ali očigledno to nije slučaj.

Antonić ističe da je problem u zatvorima jer su, kako kaže, pretrpani.

- Problem je što su zatvori pretrpani, pa se ne gleda po krivičnom delu ili starosnoj dobi zatvorenika. Imamo slučajeve gde je 74-godišnji čovek stavljen u ćeliju sa trojicom mladih zatvorenika. To je već greška u startu. Prostorije su male, a zatvorenici su prepušteni sami sebi. Čuvari dolaze na smenu, rade svojih 8 sati i idu kući. Njih ne interesuje da li se zatvorenici tuku ili šta rade - rekao je.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Roditelji žrtava iz Dubone ponovo ispred suda! "Nećemo dozvoliti da majka prenosi informacije sinu monstrumu i njegovom ocu"
Hronika

Roditelji žrtava iz Dubone ponovo ispred suda! "Nećemo dozvoliti da majka prenosi informacije sinu monstrumu i njegovom ocu"

Majke i očevi ubijenih Milana i Kristine Panić i Dalibora Todorovića, koje je 4. maja ubio masovni ubica iz Dubone, Uroš Blažić, došli su danas ispred zatvora u Smederevu kako bi sprečili Biljanu Blažić da poseti sina i supruga Radišu, najavljuju da će dežurati svakog petka u vreme posete kako bi osujetili majku Uroša Blažića da sinu i suprugu unosi informacije i ometa suđenje.

28.06.2024

11:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma!
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

Evo gde je bio terorista pre napada na ambasadu! Da li je i njegova žena bila umešana?
Live TV

Evo gde je bio terorista pre napada na ambasadu! Da li je i njegova žena bila umešana?

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Ninoslav Cmolović, pomoćnik direktora policije, kao i pukovnik Miroslav Španović.

30.06.2024

18:55

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast? (VIDEO)
Live TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast? (VIDEO)

Ceo svet zagledan je u predstojeće izbore u Americi, a naročito na prvu debatu između Trampa i Bajdena. Oba kandidata su zadovoljna i obojica smatraju da su dotukli onog drugog. Šta nam je rekla ova debata? Na ovu temu u "Info danu" govorili su autor knjige "Efekat Tramp" Saša Adamović i ekonomista i stručnjak za investicije Vladimir Đukanović.

30.06.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!
MOSTOBRAN VAŽAN ZA KIJEV

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!

Pritisak Oružanih snaga Rusije na harkovskom pravcu i u Donbasu doveo je do toga da su Oružane snage Ukrajine morale da napuste levu obalu Dnjepra kako bi zatvorile rupe na drugim sektorima fronta. Ipak, s vremena na vreme, oni šalju male grupe na ostrva blizu leve obale Dnjepra, pošto ovaj mostobran ima veliki značaj za ukrajinske vlasti. O tome je za list VZGLjAD pričao vojni ekspert Mihail Onufrienko.

30.06.2024

17:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija