• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

29.06.2024

20:17

Vehabija Igor hteo da uleti kamionom u Knez Mihailovu! Ovo je drugi uhapšeni terorista - napad sprečen u poslednji čas

MUP Srbije

Vesti

Vehabija Igor hteo da uleti kamionom u Knez Mihailovu! Ovo je drugi uhapšeni terorista - napad sprečen u poslednji čas

Podeli vest

Igor Despotović (25) iz Beograda, drugi terorista koji je upravo uhapšen zbog sumnje da je pomagao ubijenom Milošu Žujoviću (25), osuđen je 24. aprila ove godine pred Specijalnim sudom u Beogradu na tri godine zatvora zbog javnog podsticanja na terorizam!

Međutim, do pravosnažnosti presude njemu je bio ukinut pritvor. 

Ministar policije Ivica Dačić saopštio je da je on potom nastavio komunikaciju sa ekstremistima, te da je svakodnevno imao kontakte sa ubijenim teroristom Žujovićem, zbog čega se sumnja da je direktno učestvovao u logističkoj podršci i organizaciji današnjeg terorističkog akta ispred ambasade Izraela, gde je samostrelom ranjen žandarm Miliš Jevremović (34). 

Kako je Informer ranije pisao, vehabija Despotović uhapšen je 18. februara 2022. u Beogradu zbog sumnje da je spremao krvave terorističke napade.

Verovao u pravedni teror!

Bezbednjaci su mu u stanu našli više od milion dinara i 15.000 evra u kešu, a pregledom njegovih telefona i računara utvrđeno je da je na društvenim mrežama bio administrator nekoliko grupa islamskih fanatika koji su pozivali na džihad u Srbiji.

I on je rođen u pravoslavnoj porodici, ali su ga još kao tinejdžera zavrbovali vehabijski fanatici i potpuno mu isprali mozak.

- Tako je 2016. i dospeo pod nadzor naših bezbednosnih službi. Već naredne godine došli smo do saznanja da Despotović sasvim ozbiljno planira više terorističkih napada u Beogradu, pa je 30. avgusta te godine uhapšen - otkrio je naš sagovornik iz istrage.

Bezbednjaci su tada otkrili da je Despotović nameravao da otme kamion ili veći kombi i da njime uleti u Knez Mihailovu ulicu iz pravca Pariske ulice kod Kalemegdana!

Zaplenjena su mu četiri telefona, dva foto-aparata s memorijskim karticama i laptop računar. Takođe, nađena su i tri papira sa nacrtima pod nazivima "Evakuacija", "Mapa" i "Zamke", a u telefonu je bio plan naslovljen sa: "Taktike pravednog terora - napad kamionom", u kom je detaljno opisano kako odabrati lokaciju i doći do kamiona ili kombija.

Kako je tada objasnio naš izvor, Despotović je od momenta hapšenja bio pod budnim okom naših bezbednjaka:

- Svaki njegov korak je bio praćen i održavana je redovna komunikacija s njegovom majkom, koja nije učestvovala u planiranju terorističkih napada i tvrdila je da nije imala pojma šta njen sin namerava da uradi. Igor je s vremenom odavao utisak da se primirio i pokajao, deradikalizovao. Krajem leta 2021. bio je kraće vreme u Crnoj Gori, navodno je hteo da se oženi jednom Crnogorkom, ali se vratio kući i od braka nije bilo ništa. Negde u to vreme opet je počeo da uspostavlja kontakte sa vehabijama i radikalnim islamistima...

On je tako na Instagram nalogu "dar.ul.islam" delio objave koje propagiraju radikalnu islamističku ideologiju, fotografije sa obeležjima ISIS, fotografije na kojima se veliča ova organizacija i njeni pripadnici, kao i pozive na "džihad" i "borbu na Alahovom putu".

Pozivao na ubijanje nemuslimana

Identične objave je kačio i na svom "Telegram" kanalu, pod nazivom "Darul Islam", na kojem je delio izdanja i zvanične publikacije Islamske države, pod nazivom Rumiyah.

Despotović je pisao i na srpskom jeziku, a među objavama je i uputstvo kako treba izvršiti napade i ubijati nemuslimansko stanovništvo, poput opisa metoda trovanja stanovništva gasom "Sarin".

On se tu nije zaustavio pa je tako na Telegram kanalu "Darum Islam" neutvrđenog dana objavio fotografije pripadnika Islamske države, pored koga se nalazila automatska puška.

"I kao što oni ubijaju naše žene i decu mi ćemo ubijati njihove žene i decu", navodi se u tekstu uz fotografiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam
Politika

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam

Srbija neće tolerisati terorizam i oštro će se obračunavati sa terorističkim grupama poput ove koja stoji iza napada koji se dogodio ispred ambasade Izraela u Beogradu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infratrukture Goran Vesić uz poruku da je važno sačuvati mir u našoj zemlji i sankcionisati one koji taj mir pokušavaju da ugroze.

01.07.2024

19:19

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Tramp pokrenuo pobunu u demokratskoj stranci! Donatori odbili da daju pare Bajdenu, hoće da ga sklone po svaku cenu!
Uzbuna u SAD!

Tramp pokrenuo pobunu u demokratskoj stranci! Donatori odbili da daju pare Bajdenu, hoće da ga sklone po svaku cenu!

Donatori američke Demokratske stranke traže način da Džoa Bajdena uklone iz predsedničke trke protiv njegove volje i zamene jačim kandidatom, tvrdi "Njujork tajms". Istovremeno, NBC njuz otkriva da je odluka o povlačenju Bajdena (81) iz predsedničke trke u rukama njegove supruge Džil, koja za sada ne želi da se Džo odrekne drugog mandata u Beloj kući!

01.07.2024

19:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Zoran Marjanović i Indi u vezi? Uhvaćeni kako razmenjuju nežnosti!
Estrada

Zoran Marjanović i Indi u vezi? Uhvaćeni kako razmenjuju nežnosti!

Već neko vreme po gradskim kuloarima kruže priče da je najpoznatiji udovac Zoran Marjanović u šemi s pevačicom Indirom Indi Aradinović, s kojom je imao uspešnu saradnju kada joj je komponovao pesme za prvi album, a kasnije i hit "Bato, bre", koji ju je podigao na vrh estradne scene, saznaje Kurir.

01.07.2024

19:39

Srbija