• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/blic

05.07.2024

08:43

Vehabija uhapšen u Novom Pazaru bio pripadnik "Ninajske grupe"! Teroristi pre 17 godina planirali napade u Beogradu

Zoran Sinko/Privatna arhiva

Vesti

Vehabija uhapšen u Novom Pazaru bio pripadnik "Ninajske grupe"! Teroristi pre 17 godina planirali napade u Beogradu

Podeli vest

Adnan Hot, vehabija iz Novog Pazara, uhapšen je i saslušan u Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog podsticanja na terorizam. Pre hapšenja, duže vreme je na društvenim mrežama objavljivao klipove u kojima veliča Islamsku državu i poziva na ubijanje Jevreja.

Prema informacijama, vehabija Adnan Hot je mesecima unazad putem društvenih mreža, posebno Telegrama, podsticao na terorizam.

- On je čak preko Fejsbuka i drugih mreža komunicirao sa teroristima - kaže izvor upoznat sa slučajem.

Inače, ovo nije prvi put da je ovaj Novopazarac hapšen zbog veze sa terorizmom. On je osuđen na 7 godina i 6 meseci robije kao član Ninajske grupe, čiji je vođa Senad Ramović Becan, stanodavac Miloša Žujovića i vehabija koji je u bekstvu.

Planirao napade u Beogradu

Hot je uhapšen zajedno sa grupom vehabija u martu 2007. godine na planini Ninaji, tridesetak kilometara od Novog Pazara. Tada je policija u skrivenoj pećini i nekoliko šatora pronašla izvesnu količinu eksploziva, naoružanja, municije i opreme, ali i versku literaturu. 

Adnan Hot je, kako je utvrđeno presudom, zajedno sa ostalim vehabijama planirao ubistvo muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, kao i napade na policijsku stanicu i džamiju u Novom Pazaru.

Foto: S.R./Facebook/printscreen

Senad Ramović izdavao stan Milošu Žujoviću koji je izveo teroristički napada u Beogradu

 

Prema rečima tužioca, ova grupa je planirala i napade "širih razmera“ u Beogradu. Onis u kako je istragom utvrđeno hteli da izvedu terorističke napade u Narodnom pozorištu, "Beograđanki" i pojedinim ambsadama u Beogradu. 

Osuđeni su i zbog formiranja kampa za vojnu i terorističku obuku na planini Ninaji kod Novog Pazara. Terete se i da su kontaktirali istomišljenike i mentore iz BiH, Saudijske Arabije, Austrije i drugih zemalja.

Vođa vehabija izdavao stan teroristi Žujoviću

Senad Ramović (51) zvani Becan, koji je bio vođa Ninajske grupe u kojoj je bio i Adnan Hot, trenutno je u bekstvu nakon što je policajcima pretio da će ih napasti sekirom ukoliko mu pretresu stan koji je iznajmljivao Milošu Žujoviću, vehabiji koji je napao žandarma ispred izraelske ambasade.

Foto: Privatna arhiva

Senad Ramović u prošlosti već osuđivan za terorizam

 

Kako je ministar Ivica Dačić, otkrio Ramović je najpre pretio policajcima sekirom ako dođu kod njega, a onda ih nije sačekao nego je pobegao.

Nismo razgovarali sa njim jer nije bio kod kuće. Pretpostavio je da možemo da dođemo -izjavio je Dačić nakon pretersa koji je iznajmljivao ubijeni Žujović. 

Inače u stanu je tokom pretresa pronađeno oružje i zastava terorističke Islamske države. 

Ramović je, podsetimo tokom hapšenja 2007. godine pucao na policiju i žandarme u selu Trnava kod Novog Pazara, a osuđen je na 13 i po godina zatvora zbog terorizma. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija