• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D.K.

19.07.2024

12:33

Ubili gazdu, pa mu nosili kovčeg na sahrani: Nikoli ostaje doživotna robija, Marku ublažena kazna

Shutterstock

Vesti

Ubili gazdu, pa mu nosili kovčeg na sahrani: Nikoli ostaje doživotna robija, Marku ublažena kazna

Podeli vest

Nišlija Marko Mladenović (42) pravnosnažno je osuđen na kaznu zatvora od 15 godina zbog teškog ubistva u saizvršilaštvu jer je sa svojim bratom Nikolom (37) 8. oktobra 2020. godine u hali fabrike “Minkopeks” ubio Draška Ranđelovića (46) kod kojeg su obojica radili.Takođe, istom presudom Marku je izrečena i mera bezbednosti obaveznog lečenja narkomana koja će trajati dok postoji potreba za lečenjem ali ne duže od tri godine, s tim što će mu se vreme provedeno u ustanovi za lečenje, uračunati u kaznu zatvora.

Na taj način Apelacioni sud u Nišu preinačio je svoju pravnosnažnu presudu od 8. novembra 2023. godine kojom je Marku izrečena zatvorska kazna od 20 godina dok je njegov brat dobio doživotnu robiju. Na tu presudu žalili su se viši javni tužilac sa zahtevom da se presuda preinači pa da se i Marko osudi na doživotni zatvor, Markov branilac koji je predlagao da bude oslobođen ili da se suđenje ponovi ali i njegov brat Nikola sa advokatom tražeči ili ponovno suđenje ili blažu kaznu od doživotne. Apelacioni sud je održao sednicu veća na kojoj je utvrđeno da je Markova žalba delimično osnovana te da prilikom prethodne osude nisu u dovoljnoj meri uzete u obzir olakšavajuće okolnosti na njegovoj strani, pa mu je kaznu umanjio za pet godina.

 

Foto: Shutterstock

 

 

Razmatrajući žalbu višeg javnog tužioca sud je ustanovio da je neosnovana jer nisu iznete nikakve nove činjenice koje bi opravdavale najstrožu kaznu. Što se tiće Nikoline žalbe protiv doživotne robije, utvrđeno je da je ona nedozvoljena, jer kako navodi Apelacioni sud, žalba se može izjaviti samo protiv presude kojom je drugostepeni sud preinačio prostepenu odluku kojom se optuženi oslobađa optužbe a ne protiv presude kojom se optuženi oglašava krivim. Naime, prvostepenom presudom od 31. januara prošle godine, Marko je bio oslobođen optužbe za teško ubistvo dok je njegov brat Nikola dobio robiju od 20 godina ali je nakon žalbe tužilaštva, 8. novembra prošle godine Marko dobio 20 godina a Nikola doživotnu robiju, pa su usledile nove žalbe od kojih je delimično usvojena samo Markova zbog čega mu je kazna umanjena za pet godina.

Apelacioni sud je bio nedvosmislenog stava da je i Marko delo počinio u saizvršilaštvu sa bratom. Kako se navodi u sudskoj odluci, Marko je učestvovao u zadavanju povreda pokojnom Drašku jer je na držalji sekire koja je tom prilikom upotrebljena, pronađen njegov biološki trag. Draško je usmrćen na taj način što ga je Marko udarao ušicama i sečivom a njegov brat Nikola pesnicama, dok nije izgubio svest. Kada je pao, Nikola mu je naneo još pet udaraca macolom u potiljačni deo glave dok je ležao na zemlji, što potvrđuju njegovi biološki tragovi na ovom oruđu.

Nakon ubistva, braća su pobegla,pretvarali su se da ništa ne znaju o zločinu pa su Draškovoj udovici izjavljivali saučešće i na sahrani nosili njegov kovčeg. Motiv obračuna kojeg je niškog biznismena košao glave nikada do kraja nije razjašnjen. Braća su se pred sudom istiala da ih je poslodavac zlostavljao i maltretirao ali to nikada nije dokazano.

Nikola i Marko imaju još jednu priliku da ishode blaže kazne, podnošenjem vanrednih pravnih lekova Vrhovnom sudu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)
Live TV

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)

Predsednik Džo Bajden je pozitivan na koronavirus i ima blage simptome, saopšteno je iz Bele kuće juče, a preneo je BBC. Bajden je trebalo da govori na događaju u Las Vegasu u sredu popodne po lokalnom vremenu, a u sklopu napora da pridobije latinoameričke glasače. Izvršna direktorka Unidosa Dženet Murgija saopštila je gostima da je predsednik izrazio svoje žaljenje što nije mogao da se pojavi jer je bio pozitivan na koronavirus. Na ovu temu za Informer, u emisiji "Info jutro", govorili su analitičar Branko Radun i novinar i pisac Aleksandar Gajović.

19.07.2024

13:10

Sport

Planeta

Zabava

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta
Kultura

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta

Posle julske pauze, Beogradsko dramsko pozorište će sa svojim hit predstavama Čovek slon, Budućnost, Laž i Švejk tokom avgusta gostovati na svim većim festivalima u regionu, dok će na Letnjoj sceni - BDP Millennium team Areni u okviru projekta Novi glasovi biti izvedene premijere dve predstave: Rake (24.8) i Kavez za ptice (30.8).

19.07.2024

12:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija