• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

23.07.2024

17:10

Saslušani roditelji dečaka kojeg je drug iskasapio nožem! Majci se srce cepalo od tuge, opet je proživela Andrejevu smrt

Informer

Vesti

Saslušani roditelji dečaka kojeg je drug iskasapio nožem! Majci se srce cepalo od tuge, opet je proživela Andrejevu smrt

Podeli vest

Roditelji ubijenog dečaka trebalo je da budu saslušani 18. juna ali je Sanja bila u veoma lošem psihičkom stanju, te je pojavljivanje pred Osnovnim javnim tužilaštvom odloženom za danas.

- Bilo je jako teško, jedva sam podnela ovo saslušanje i to uz psihološku podršku. Bilo je za mene veoma potresno, sve mi se vratilo, jedva sam sve to izdržala. Žao mi je, možda sam mogla još nešto da kažem da bi tužilaštvo shvatilo sa kakvim se bolom svakodnevno suočavamo, kakav smo gubitak pretrpeli, kakav nam je život nakon Andrejeve smrti ali nisam imala snage.

Nadam se da ću dobiti priliku da ponovo o tome govorim, da kažem sve ono što mi na srcu leži od tog dana. Ovako je Nišlijka Sanja Simić opisala svoje današnje saslušanje pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Nišu  koje vodi krivični postupak zbog zlostavljanja i zanemarivanja protiv trinaestogodišnjaka iz Niške Banje a koji je 5. oktobra prošle godine bez ikakvog povoda izmasakrirao svog školskog druga a njihovog sina  Andreja.

Roditelji ubijenog dečaka trebalo je da budu saslušani 18. juna ali je Sanja bila u veoma lošem psihičkom stanju, te je pojavljivanje pred Osnovnim javnim tužilaštvom odloženom za danas. Njen suprug Mića ističe da je važno što su oboje skupili snagu da se pojave pred tužilaštvom u pokušaju da ishode pravdu za svoje dete.

- Posle deset meseci najzad smo dobili priliku da iznesemo činjenice i dokaze kojima raspolažemo, da ukažemo na brojne stvari u cilju pravilnog vođenja istrage u nadi da će se sve odraditi kako treba.  Sve što smo imali dali smo na uvid Osnovnom javnom tužilaštvu pa se nadamo da će se stvari pokrenuti sa mrtve tačke i da će se sve završiti kako treba – objašnjava ovaj Nišlija.

Zbog interesa istrage, Simić nije mogao da kaže o kojim dokazima govori ali nam je potvrdio da se odnose na brojna upozorenja koja je upućivao roditeljima  dečaka ubice a u pogledu njegove navike da sa sobom nosi pun ranac oružja.

- Ne mogu da iznosim detalje iskaza ali ako vam kažem da sam dva sata govorio, onda je jasno koliko toga sam imao da kažem. Govorio sam o stvarima koje sam činio kako bih roditelje tog dečaka naterao da shvate šta se dešava i šta može da se desi ali oni to nisu želeli da shvate – zaključuje Simić.

Foto: D.K.

 

 

Njihov punomoćnik advokat Saša Knežević ukazao je da je vrlo važno da su uspeli da se izbore da se  Simićima u postupku koji se vodi protiv roditelja dečaka ubice, prizna  status oštećenih jer to i njima i njemu omogućava učešće u radnjama pravosudnih organa.

- Status oštećenih je vrlo značajan, ja sam danas prisustvovao saslušanju mojih klijenata što ne bih mogao da su zadržali status svedoka, kakav im je isprva dodeljen. Mogu da kažem da se divimo ovim ljudima, njihovoj snazi da iznesu sve ovo nakon tragedije koju su doživeli. Konačno su upoznali tužilaštvo sa činjenicama koje su oni  žudeli da iznesu ovih deset meseci ali i sa svojim bolom koji ih razdire sve ovo vreme. U takvom stanju nisu mogli da se sete svih detalja, ima ih mnogo ali sve u svemu, zadovoljan sam onim što su danas uradili – objasnio je Knežević.

Govoreći o nastavku postupka za zlostavljanje i zanemarivanje deteta koji se vodi protiv roditelja dečaka ubice, Knežević je kazao da prema njegovim saznanjima, sledi saslušanje izvršioca zločina.

- Sledeće je saslušanje maloletnog lica koje je izvršilo ubistvo i koje ovde, meni je apsurdno to i da izgovorim, ima status oštećenog, s obzirom na kvalifikaciju dela zlostavljanje i zanemarivanje a za koje se terete njegovi roditelji. Saslušanje će biti obavljeno preko video linka. Zatim sledi saslušanje svedoka, mi smo predložili 12 a koliko znam, konačno se krenulo i sa veštačenjem telefona maloletnika, nadam se i računara što je vrlo važno jer se nadam da ćemo tako dobiti odgovor zašto se ovo desilo – kazao je na kraju advokat Simića.

Foto: D. Kocić

 

 

Andrej Simić je ubijen sa 37 uboda nožem u porodičnoj kući svog školskog druga a motiv ovog zločina i dalje je misterija. S obzirom na to da je ubica u vreme izvršenja zločina imao samo 13 godina te da je krivično neodgovoran, Više javno tužilaštvo nije imalo osnova za postupanje pa je predmet prebačen u Osnovno javno tužilaštvo i poveden postupak protiv njegovih roditelja. 

Oni se sumnjiče za zlostavljanje i zanemarivanje deteta jer prema tvrdnjama roditelja ubijenog dečaka i brojnih svedoka, nisu ništa preduzeli iako su znali da njihov sin sa sobom uvek nosi pun ranac noževa. U sklopu istrage koja se protiv njih vodi, oni su saslušani 3. juna ove godine.

Krivični zakonik navodi da “roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zaemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, kazniće se zatvorom do tri godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Najtužniji rođendan! Umesto da gore svećice na torti, porodica i prijatelji Andreju zapalili sveće na grobu (FOTO)
Hronika

Najtužniji rođendan! Umesto da gore svećice na torti, porodica i prijatelji Andreju zapalili sveće na grobu (FOTO)

Andrej Simić iz Niške Banje, danas bi proslavio 14 rođendan, bio bi godinu dana bliže ostvarenju svojih snova o sportskoj karijeru, ambiciji da bude uspešan menadžer koji će imati priliku da obiđe svet i uživa u svakom danu svog života. Sve te snove i nade prekinuo je 5. oktobra prošle godine Andrejev školski drug M.M. koji ga je bez ikakvog povoda izmasakrirao nakon što ga je namamio da ga poseti. S obzirom na to da je ubica u vreme izvršenja krivičnog dela imao manje od 14 godina pravda za Andreja ostaće nedostižna kao i sve ostalo čemu se nadao i o čemu je sanjao.

11.06.2024

15:38

sledeća vest

Vesti

TV

Svet je uveliko u Trećem svetskom ratu! NATO je danas zapravo jači nego ikada!
Live TV

Svet je uveliko u Trećem svetskom ratu! NATO je danas zapravo jači nego ikada!

NATO je objavio da je trenutno više od pola miliona vojnika u povišenoj pripravnosti. Proslavili su 75 godina osnivanja i sve što su rekli u Vašingtonu palo je u senku jer je došlo do pokušaja atentata na Trampa. Rusija je ponovo u prvom planu targetirana kao najveći neprijatelj po više osnova. Na ovu temu u "Info danu" govorili stručnjak za bezbednost Ratomir Antonović i Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo.

23.07.2024

16:29

Sport

Planeta

Farsa u režiji 'duboke države'! Povlačenje Bajdena zbog "dobrobiti Amerike" - ma kako da ne?! A, tek priča sa Kamalom...
Nema tu ni "D" od dekokratije

Farsa u režiji 'duboke države'! Povlačenje Bajdena zbog "dobrobiti Amerike" - ma kako da ne?! A, tek priča sa Kamalom...

Niti je Bajdenovo povlačenje iz predsedničke trke odraz njegove skromnosti i žrtve za američki narod, niti će iko, pa ni Demokrate, hteti da vide Kamalu Haris na njegovom mestu. Kamala ispunjava sve potrebne kriterijume vouk ideologije da bude izabrana - em je žensko, em nije bela. Ipak, to joj neće pomoći u trci sa Trampom, koji će je „pregaziti".

23.07.2024

17:06

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Kakvo je stanje na graničnim prelazima?
Srbija

Kakvo je stanje na graničnim prelazima?

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije zadržavanja za putnička vozila na graničnom prelazu Preševo, na izlazu su do 40 minuta, dok na ostalim prelazima nema zadržavanja, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

23.07.2024

19:14