• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Vijesti.me

24.07.2024

10:30

Belivuk i Miljković mu posle ubistava došli na babine: Krtica dostavila Zviceru tajni dokument

printscreen/Libertas press

Vesti

Belivuk i Miljković mu posle ubistava došli na babine: Krtica dostavila Zviceru tajni dokument

Podeli vest

Zahtev kojim je beogradska kancelarija Interpola tražila od kolega iz Crne Gore da prikupe i dostave im podatke o kretanju i kontaktima Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u vreme dok su u januaru 2021. boravili u toj državi, odmah je završio u rukama vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

- Službeni akt na kom je naznačeno “Samo za policijsku upotrebu”, stigao je Sektoru kriminalističke policije, odnosno njihovom Odseku za međunarodu operativnu saradnju Interpol-Europol-Sirene, a 20. januara 2021. godine prosleđen je tadašnjem načelniku Odjeljenja bezbednosti Kotor, sa jasnim naznakama šta je potrebno - navode crnogorske Vijesti.

Tokom “putovanja” poverljivog dokumenta iz odseka u odsek završio je u rukama Zvicerovih saradnika, koji su mu ga i prosledili, navodi ovaj dnevik i dodaje da to pokazuje Skaj prepiska koju je crnogorskim istražiteljima dostavio EUROPOL.

Zvicer se tim dokumentom, kako navode, pohvalio saradnicima iz klana, prosljeđujući im fotografisan policijski akt.

Foto: printscreen

 

- Od strane NCB Interpola Beograd, Odsek za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol-Europol-Sirene je obaviješten da nadležni policijski organi Srbije raspolažu saznanjima da su lica Belivuk Veljko, otac Nebojša, roden 28. 8. 1985. godine u Beogradu i Miljković Marko, otac Milorad, rođen 9. 3. 1991. godine u Beogradu, državijanin Srbije boravila na teritoriji Cme Gore i da su isti privedeni na informativni razgovor u OB Kotor. Takođe, navode da su izvršenim proverama utvrdili da su gore imenovani napustill Srbiju na GP Aerodrom Beograd dana 17. 1. 2021. godine i ne postoji evidencija da su se isti vratili u Srbiju. U vezi sa navedenim, za potrebe NCB Interpola Beograd, s obzirom da se radi o bezbednosno interesantnim licima, potrebno je dostaviti sve informacije koje posedujete o ovim licima, kao i razloge njihovog boravka u našoj zemiji, njihovim kontaktima u Crnoj Gori (posebno sa bezbednosno interesantnim licima), podatke o vozilima koje koriste u Crnoj Gori, razloge privođenja i sadržaj informativnog razgovora, kao i radnje koje su preduzete prema istima, kako bi blagovremeno obavestili gore navedeni NCB” - piše u zahtevu koji je prosleđen kotorskoj policji, ali i kavčanima.

Kriminalna grupa Veljka Belivuka uhapšena je 4. februara 2021. godine - nekoliko dana nakon što su se Belivuk i Miljković vratili iz Crne Gore, gde su navodno bili na babinama kod Radoja Zvicera, ali se kako se sumnja sastajali i sa grupom policajaca koja je u bila u bliskim odnosima sa njim.

Oni podsećaju da su pre ulaska u Crnu Goru, Belivuk i Miljković bili na crnoj listi crnogorskih bezbednosnih službi, ali da im je neko skinuo zabranu ulaska u susednu državu.

Vijesti su objavile više transkripata sa Skaj aplikacije, u kojima se navodi da bivši agent Petar Lazović i nekoliko njegovih kolega iz policije drugovali sa vođama kavačkog klana i njihovim prijateljima iz Srbije, dok su čelnici policije i tužilaštva istovremeno uveravali građane da nemaju razloga za brigu.

Tada, navodi se u porukama sa Skaja, i kuju plan kako da namame suparničku, škaljarsku kriminalnu ekipu da krene u oružani napad na te Beograđane, namerno šireći informacije o njihovom dolasku u Crnu Goru.

Foto: ATA Images, Foto: Dejan Živančević/Instagram printscreen/MUP Printscreen

 

 

SDT sumnjiči, podsećaju oni, bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je obmanjivao javnost da su Belivuk i Miljković u Crnu Goru ušli na zahtev Republike Srbije, kao i da su se prema njima konstantno preduzimale potrebne mere i radnje.

Nekadašnji bezbednjak Zoran Lazović tereti se da je tim članovima kavačkog klana omogućio da nesmetano pređu granicu, na zahtev Zvicera.

Belivuk i Miljković, kako je utvrđeno, legalno su u Crnu Goru ušli 17. januara 2021. godine. Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, ugostio ih je tri meseca nakon što su, kako se sumnja, po nalogu kavčana, u Stanjevića Rupi učestvovali u dvostrukom ubistvu i otmici.

Škaljarac Damir Hodžić i njegov zet Adis Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, ubijeni su 14. oktobra 2020. godine u Spužu. Visokopozicionirani član tog klana, Mile Radulović tog dana je otet, a likvidiran je nakon dvomesečnog, monstruoznog zlostavljanja i iznuđivanja informacija o škaljarcima.

Posmrtni ostaci te trojice žrtava nikada nisu pronađeni.

Belivuku i Miljkoviću, u Beogradu se već sudi za sedam ubistava, dok je Zvicer u bekstvu i za njim je raspisana poternica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vučević odbrusio opoziciji: Deklaracija nije pamflet, nego osnov političke borbe za opstanak Srba!
Politika

Vučević odbrusio opoziciji: Deklaracija nije pamflet, nego osnov političke borbe za opstanak Srba!

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda nije nikakav pamflet i fikcija, nego prava nacionalna deklaracija i naš politički odgovor u odnosu na situaciju koja je prisutna na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj, poručio je danas u Skupštini Srbije premijer Miloš Vučević, kritikujući odnos opozicije prema ovom dokumentu.

24.07.2024

13:25

Jovanov odgovorio Milošu Jovanoviću: Kaže da je SPC temelj, a glasao protiv izgradnje crkve u Novom Sadu!
Politika

Jovanov odgovorio Milošu Jovanoviću: Kaže da je SPC temelj, a glasao protiv izgradnje crkve u Novom Sadu!

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija sutra“, reagovao je danas, tokom sednice Narodne skupštine, na izlaganje narodnog poslanika Miloša Jovanovića (Nova DSS-POKS-NADA) i poručio da je zanimljivo kad nam o važnoj ulozi SPC govore oni koji su u Novom Sadu glasali protiv izgradnje hrama SPC posvećenog velikomučenicima stradalim u Novosadskoj raciji, zajedno sa svima onima sa kojima su kasnije bili u koaliciji.

24.07.2024

13:14

TV

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija