• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.07.2024

13:17

Osuđenice prošle obuku za manikire, pedikire, krojačice... Sledeći korak je integracija u društvo

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Vesti

Osuđenice prošle obuku za manikire, pedikire, krojačice... Sledeći korak je integracija u društvo

Podeli vest

Osuđenice, koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu, završile su sertifikovanu obuku za pokretanje posla po isteku kazne koju je u saradnji sa ovim zavodom organizovala Regionalna razvojna agencija "Braničevo-Podunavlje".

Kako je rekao direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, osuđenice su stekle neophodno znanje o regulativi za osnivanje firme i o izradi biznis plana koji mogu da ponude za podršku finansijskom osamostaljivanju:

- Među osuđenicama bilo je i onih koje su se prvi put susrele sa ovom materijom, ali i onih sa iskustvom u poslovanju, stečenim pre dolaska na izdržavanje kazne, tako da im je ova obuka omogućila da svoje znanje i veštine još više unaprede. 

U saopštenju Uprave se dodaje da je posebno ranjiva kategorija osuđenica, koje su po prvi put izgradile svoje radne navike i veštine u ovom zavodu, na osnovu čega su stekle i sertifikate za deficitarna zanimanja, poput onih za poslove krojača, manikira, pedikira, zatim na poslovima uzgajanja povrća i cveća u plasteniku.

Carević je naglasio da svi programi u kazneno-popravnim zavodima imaju za cilj da olakšaju povratak bivših osuđenika u zajednicu koja, sa druge strane, treba da im ukaže poverenje i pruži priliku da se zaposle na osnovu stečenog znanja i radnog iskustva na traženim i vrlo zahtevnim poslovima, kao što je posao varioca:

- Mnoge bivše osuđenice su obavestile zavod da su se zaposlile u krojačkim pogonima i kozmetičkim salonima ili da su sa članovima svoje porodice pokrenule proizvodnju cveća u plastenicima, zbog čega će se i dalje sprovoditi programi koji su dali konkretne rezultate u praksi. Na poslodavcima je da prepoznaju koliki je značaj ovih programa, jer zapošljavanjem jedne potencijalno marginalizovane osobe finansijsku sigurnost dobija cela porodica u kojoj najčešće žive i deca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija