• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.08.2024

22:48

Ugrožena dva sela, sve kapaciteti angažovani u odbrani: Veliki požar na Staroj planini

rina

Vesti

Ugrožena dva sela, sve kapaciteti angažovani u odbrani: Veliki požar na Staroj planini

Podeli vest

Po nalogu potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, v.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić danas je obišao najveće požare koji su trenutno na teritoriji naše zemlje, a koje gase pripadnici Sektora za vanredne situacije, helikopteri Helikopterske jedinice, pripadnici javnog preduzeća „Srbija šume“ i lokalne samouprave.

Najveći požari su trenutno u podnožju vrha Vidlič na Staroj Planini, u opštinama Dimitrovgrad i Pirot.

-Tu je situacija jako kompleksna, izuzetno nepristupačan teren, gde rade pripadnici Sektora za vanredne situacije, pripadnici javnog preduzeća „Srbija šume“, lokalne samouprave i dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a. Na ovom području dva sela Odorovci i Gulenci su ugrožena, kojima se primiče požar, ali mi ćemo sve snage usmeriti da zaštitimo stanovnike, naveo je Čaušić.

Teren je izuzetno nepristupačan tako da će se pristupiti i akciji desantiranja kako bi vatrogasci prišli požaru.

Čaušić je takođe naveo da se požar razgoreo i u Žagubici, i po njegovim rečima postoji sumnja da je jedno lice podmetnulo požar, kao i da postoji sumnja da je požar podmetnut i u rejonu Suve planine.

Foto: MUP Srbije

 

 

- Upravo se sada nalazimo u ataru sela Neresnica, ovde kod Kučeva, požar takođe nije lokalizovan, ali pripadnici Sektora za vanredne situacije daju sve od sebe da ga uskoro stave pod kontrolu. Ovde nema ugroženih naselja i nadamo se da će tako i ostati, rekao je Čaušić.

On je apelovao na građane da budu pažljivi i da u toplim danima koji već dugo traju u našoj zemlji svaka nepažnja može da dovede do požara velikih razmera, i najavio da će od sutra biti angažovane kolege iz policijskih uprava i lokalnih samouprava, kako bi se obilazila i vršila kontrola na otvorenom prostoru.

Čaušić je takođe podsetio da ima na stotine intervencija, a da je samo danas bilo gotovo dvesta intervencija, od čega najviše požara na otvorenom.

- Jedan od tih požara je na Baljskoj steni, na Tari, koji je na vrlo nepristupačnom delu, međutim on je pod kontrolom, nema gde da se širi, i naši pripadnici dežuraju, ali je jako nepristupačan teren da bi došlo do gašenja. Čak su naši fantastični vatrogasci iz Užica hteli alpinističkom opremom da se spuštaju, međutim zbog obrušavanja stabala i užarenog kamenja, vrlo je opasno, tako da je on pod kontrolom, ali ne ugrožava šume i naseljena mesta, istakao je Luka Čaušić.

Svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije, Helikopterske jedinice, Specijalizovane jedinice civilne zaštite, šumarskih radnika, kao i dobrovoljnih vatrogasnih društava su na terenu, podsetio je Čaušić i još jednom apelovao na pažnju, s obzirom da je najavljeno da će ovaj period toplotnog talasa još trajati.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Evropa će tek biti napadana, sve je pripremljeno za brutalan odnos migranata prema domaćinima! Amerika koristi NATO za ispunjavanje svojih ciljeva širom sveta! (VIDEO)
Live TV

Evropa će tek biti napadana, sve je pripremljeno za brutalan odnos migranata prema domaćinima! Amerika koristi NATO za ispunjavanje svojih ciljeva širom sveta! (VIDEO)

Teroristička Islamska država preuzela je juče odgovornost za napad u petak uveče u nemačkom gradu Zolingenu, kada je napadač nožem ubio tri osobe i ranio osmoro. Kakva je sudbina Starog kontinenta i da li će evropljane koštati to što su u svoje države primili ogroman broj migranata? Na ovu temu za Informer TV govorio je akademik profesor dr Dragan Radenović u emisiji "Info dan".

25.08.2024

16:28

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija