• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

13.09.2024

15:54

"Verovatno su je na silu terali da menja neke navike": Sektolog otkriva moguće motive ubistva u Nišu

D. Kocić/privatna arhiva

Vesti

"Verovatno su je na silu terali da menja neke navike": Sektolog otkriva moguće motive ubistva u Nišu

Podeli vest

Pedesetpetogodišnja Zorica C. ubijena je u Nišu, a prema prvim informacijama, za ubistvo je osumnjičena njena ćerka Marina. Brutalni zločin dogodio se u porodičnoj kući.

Prema tvrdnjama komšija majka i kćerka su često bile u sukobu i svađale su se, a kobne večeri čuli su se krici iz njihovog dvorišta.

Stric osumnjičene za ubistvo rekao je medijima da je ona bila pripadnica "Jehovinih svedoka". Prema rečima komšija, sumnja se da je ćerka prerezala vrat majci.

Zbog sumnje da je ćerka bila pripadnica sekte o ovom ubistvu govorio je u jutarnjem programu Kurir televizije Dimitrije Pastuović, sektolog.

Foto: Fejsbuk/Društvene mreže

 

 

Najpre je prokomentarisao versku zajednicu "Jehovine svedoke".

- Ja ih i dalje nazivam sektom jer su za mene sekta. Ali vi ih sada po pravilu morate nazivati verska zajednica jer su neki moji saradnici, prijatelji tuženi zbog nazivanja istih sektom, a sekta definitivno jesu. Pitali ste me o kakvoj se organizaciji radi. Radi se o pseudohrišćanskoj zajednici. To su one zajednice nastale odvaljanjem od hrišćanske matice.

- Interesantno reći za njih, od niza nebuloza kojim se oni povode, to je da smatraju da Isus Hristos nije razapet na krst, nego da je obešen. Ne daju krv, niti je primaju nikako jer smatraju da je duša u krvi. Smatraju ikone idolopoklonstvom i mnogo toga još. Sebe nazivaju Jehovinim svedocima, znači božijim svedocima po njihovom, a čak i to su pogrešno interpretirali, jer Jehova po Bibliji nije Bog, nego Jahve - rekao je Pastuović.

Kaže da se dešava da sekte počine ubistvo, ali da često nisu one krivci za zločin iako se na njih sumnja, pa tako ne mora da znači da je u pitanju sekta ni u slučaju u Nišu.

Foto: Zoran Sinko

 

 

- Ne možemo generalizovati verske sekte jer ih ima puno i možemo ih klasifikovati po više osnova, ali ovde je reč koliko sam ja obavešten, ali nisam mnogo obavešten o tom slučaju, iz medija samo, da su roditelji njeni ušli u versku zajednicu Jehovinih svedoka, a da se devojka bunila. Tu je verovatno došlo do trajnog poremećaja u porodici, do nefunkcionisanja porodičnih odnosa i dovelo je do toga do čega je dovelo.

- Čuo sam da se ćerka, tj. kako da kažem ubica, da se lečila u duševnoj bolnici u Toponici. Verovatno su je na silu terali da menja neke svoje navike, neke svoje običaje, jer Jehovini svedoci se u ponašanju dosta razlikuju i imaju obavezno misionarenje i sl. stvari. Kako čujem, bili su normalno situirani otac i majka, imali su primanja, a da su jeli u narodnoj kuhinji. Verovatno se tu davao obavezan desetak i ko zna još koliko koji se daje u versku zajednicu. Verovatno je zato došlo do svađe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Saslušan Tomislav Pantić kog su Kurtijevi banditi uhapsili i optužili za navodni ratni zločin! Oglasili se njegov advokat i sin - Srbin u jako lošem stanju!
Politika

Saslušan Tomislav Pantić kog su Kurtijevi banditi uhapsili i optužili za navodni ratni zločin! Oglasili se njegov advokat i sin - Srbin u jako lošem stanju!

U Osnovnom sudu u Prištini danas je pred sudijom za prethodni postupak održana sednica za određivanje pritvora u slučaju Tomislava Pantića (85) iz Istoka koji je u četvrtak uhapšen pod sumnjom da je počinio navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom sukoba na KiM 1999. godine i sada se čeka odluka suda o daljim merama.

13.09.2024

17:08

TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)
Live TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)

Troškovi servisiranja ogromnog američkog saveznog duga sada su veći od budžeta za odbranu, izjavio je izvršni direktor Tesle i Spejks Iksa Ilon Maks u popularnom podkastu. On je dodao da zemlja „izuzetno brzo bankrotira“. Američko ministarstvo finansija objavilo je krajem jula da je državni dug premašio 35 biliona dolara, što je skočilo za trilion u periodu od šest meseci. Profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka govorio je na ovu temu u "Info jutru" Informer televizije.

13.09.2024

12:42

Sport

Investiraćemo u stručni kadar i infrastrukturu! Radujko najavljuje promene: Moramo da zasučemo rukave!
Fudbal

Investiraćemo u stručni kadar i infrastrukturu! Radujko najavljuje promene: Moramo da zasučemo rukave!

Neophodno je da zasučemo rukave i punim gasom krenemo u razvoj srpskog fudbala! Investiraćemo u ozbiljnu edukaciju trenera, osoblja i sudijske struke. Neće nas biti sramota da pitamo i tražimo pomoć od FIFA, UEFA i najuspešnijih evropskih saveza, da podele znanje i iskustvo kojim su stigli do najviših rezultata... Ko nije spreman za naporan i pošten rad nije za ovaj tim, poručio je novi generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, Branko Radujko!

13.09.2024

14:17

Planeta

Pao prvi sneg! Zabelelo se u regionu! (FOTO)
Planeta

Pao prvi sneg! Zabelelo se u regionu! (FOTO)

Prvi sneg od jutros pada na Platku, u blizini Rijeke gde se nalazi skijalište sa pogledom na more, zabeležile su veb kamere DHMZ, a portal IstraMeta javlja da će se možda zabeleti i najviši delovi Radeševa.

13.09.2024

14:05

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!
Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Pirot, gde je posle razgovora sa gradonačelnikom i obilaska Doma zdravlja i vrtića "Crvenkapa" posetila i porodicu Kostić u u pirotskom prigradskom selu Krupac.

12.09.2024

17:49