• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

17.09.2024

11:25

Sistem za detekciju meri brzinu kretanja u Beogradu: Evo kako će se vozači kažnjavati

printscreen/RTS

Vesti

Sistem za detekciju meri brzinu kretanja u Beogradu: Evo kako će se vozači kažnjavati

Podeli vest

Prema statistici o broju poginulih i povređenih na našim putevima, polovina saobraćajnih nesreća posledica je brze vožnje. Od ponedeljka na četiri lokacije u Beogradu počeo je da radi Sistem za automatsku detekciju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine.

Na te četiri lokacije u Beogradu brzina kretanja vozila ograničena je na 50 kilometara na sat.

Reč je o Bulevaru Mihajla Pupina, kod Brankovog mosta, na raskrsnici Bulevara Nikole Tesle i Ulice Ušće, raskrsnici Ulice antifašističke borbe i Jurija Gagarina, kao i u Bulevaru kralja Aleksandra, kod pijace "Đeram".

Postavljeni sistemi za automatsku detekciju prekršaja sastoje se od dvadesetak kamera.

Foto: printscreen/RTS

 

Bojan Radovanović, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije kaže za RTS da se pri određivanju lokacije gde će se postaviti sistem vode kriterijumima kao što su broj saobraćajnih nezgoda i njihove posledice, indikatori ponašanja u saobraćaju, crne tačke.

"Cilj sistema nije kažnjavanje već unapređenje bezbednosti saobraćaja. Sa druge strane, očekuje se da će sistem delovati preventivno na vozače i odvratiti ih od prekoračenja brzine.", napominje zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Bojan Radovanović.

Govoreći od četiri nove lokacije gde je sistem postavljen, Radovanović navodi da je upravo na području opštine Novi Beograd od početka godine u saobraćajnim nesrećama poginulo 13 osoba.

"Već u prva 24 sata od kada sistem funkcioniše na te četiri lokacije, zabeleženo je pet ekstremnih prekoračenja brzine, sa više od 30 kilometra na čas iznad ograničenja." ističe zamenik načelnika. 

Foto: prinstscreen/Instagram MUP

 

 

Kako će se vozači kažnjavati

Što se tiče procedure kažnjavanja, nakon što se detektuje prekršaj i prepozna registarska tablica, uputi se poziv vlasniku vozila sa obavezom da u roku od osam dana dostavi podatke o osobi koja je upravljala vozilom.

"Potrebno je da se policiji dostavi nesporni dokaz o osobi koja je bila za volanom u vreme izvršenja prekršaja", objašnjava Radovanović.

Kako je dodao pod dokazom se  podrazumeva pisana izjava, overena kod nadležnog organa, gde je vozač koji je upravljao potvrđuje da je tada bio za volanom.

 

Kao što je slučaj sa svim novčanim kaznama koje se tiču oblasti saobraćaja, počinilac prekršaja plaća polovinu propisane kazne ukoliko je uplati u naznačenom roku.

Prema Radovanovićevim rečima, prekoračenje brzine i kretanje je jedan od dominantnih faktora kada je reč o saobraćajnim nezgodama, naročito sa smrtno stradalnim učesnicima.

"Planira se postavljanje sistema i na drugim lokacijama što će se raditi fazno. Prema planu za Beograd, sistem bi trebalo da se postavi na 51. lokaciji. Sistem će pored prekoračenja brzine i prolaska na crveno svetlo, sistem za automatsku detekciju kontrolisati i nekorišćenje sigurnosnog pojasa, upotrebu mobilnog telefona, nepravilno prestrojavanje, neustupanje prvenstva prolaza." rekao je Radovanović i dodao da u Srbiji se takvi sistemi nalaze na 131. lokaciji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Direktor Pravosudne akademije: Novi zakon donosi brojne novine
Društvo

Direktor Pravosudne akademije: Novi zakon donosi brojne novine

Nacrt zakona o Pravosudnoj akademiji (PA) kojim se usklađuje rad ove institucije sa ustavnim izmenama, odlukom Ministarstva pravde upućen je 12. septembra na mišljenje Venecijanskoj komisiji o usklađenosti sa standardima Saveta Evrope, a direktor PA Nenad Vujić ističe da se u nacrtu posebno vodilo računa o statusu sudijskih i tužilačkih pomoćnika i savetnika u najvišim sudovima.

27.09.2024

14:24

TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)
Live TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)

Izmenom zakona o udžbenicima uvedena je "Nacionalna čitanka" za osnovno i srednje obrazovanje. Inicijativa je potekla od predsednika Aleksandra Vučića, a učenici će je dobiti besplatno. Šta je to što će nacionalna čitanka doneti nastavnicima, a šta učenicima? Na ovu temu u "Info jutro" govorili su direktor OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger i učiteljica Anita Gvero.

27.09.2024

09:27

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija