• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.09.2024

14:54

Krijumčario ptice, među njima i zaštićene vrste: Vozač išao iz Srbij ka Bugarskoj

Uprava carine

Vesti

Krijumčario ptice, među njima i zaštićene vrste: Vozač išao iz Srbij ka Bugarskoj

Podeli vest

Carinski službenici su tokom vikenda na graničnim prelazima Gradina i Horgoš, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja dve zaštićene kornjače i 305 ptica.

Slučaj na graničnom prelazu Gradina otkriven je 22. septembra 2024. godine, kada je u kasnim
noćnim satima za detaljan pregled na izlazu iz zemlje izdvojen automobil strane registarcije,

kojim je iz Srbije ka Bugarskoj putovao samo vozač.

"Detaljnim pregledom automobila, ispod gumene podloge u prtljažniku, pronađeno je osam plitkih kaveza punih ptica. Utvrđeno je da se u tom skučenom prostoru nalazi ukupno 305 jedinki sedam različitih vrsta ptica iz familije čvoraka, tkalja (pletilja) i zeba. Otkrivene ptice (Smaragdni čvorak, Azijski zlatni pletač, Sivi afrički pevač, Crvena zeba, Žutočeli kanarinac, Kordon blu i Čvorak), koje ne pripadaju zaštićenim vrstama su radi hitnog zbrinjavanja predate ZOO vrtu Jagodina, dok će protiv vozača biti pokrenut odgovarajući postupak, do kada će biti zadržano i vozilo kojim su ptice krijumčarene." saopštili su u Upravi carine. 

Foto: Uprava carine

 

Kako je navedeno u saopštenju, slična situacija dogodila se dan ranije i na graničnom prelazu Horgoš, kada je na red za kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao automobil stranih registarskih oznaka, kojim je iz Albanije ka Nemačkoj putovalo četvoro putnika.

"Mada su rekli da nemaju ništa za prijavljivanje, tokom detaljnog pregleda, na podu ispred
suvozačkog sedišta pronađena je plastična kantica sa dve jedinke grčke kornjače, koja je na
međunarodnoj CITES listi zaštićenih vrsta. Kornjače su odmah po otkrivanju zbrinute u ZOO vrtu Palić, dok je putnik predat u dalju nadležnost policiji i tužilaštvu."
navedeno je u saopštenju. 

 

 

Iz Uprave carine podsećaju da je za prekogranični promet i tranzit egzotičnih kućnih ljubimaca koji spadaju u zaštićene životinjske vrste, pored uobičajene dokumentacije, potrebno posedovati i posebnu dozvolu, o čemu se detaljnije informacije nalaze na sajtu Uprave carina u odeljku "Kućni
ljubimci".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"
Politika

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je večeras Tradicionalnoj kulturnoj priredbi „Razigrana srca“, koju već 21. put organizuje Srpsko kulturno društvo „Sloga“ iz Nove Gorice. Ovo udruženje već decenijama uspešno radi na očuvanju srpske kulture i tradicije među Srbima u ovoj značajnoj regiji, na raskršću puteva između Italije i Slovenije.

05.10.2024

20:27

Dačić: Zlonamerna tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, domaći i strani političari licemerni
Politika

Dačić: Zlonamerna tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, domaći i strani političari licemerni

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom zlonamernih i lažnih tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, da je više puta ukazivao na licemernost domaćih i stranih političara, koji u svemu traže razlog za napad na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

05.10.2024

19:37

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija