• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.10.2024

16:56

"Kosta K. znao da neće odgovarati"! Majka ubijene devojčice jasna: "Čitao je zakone"

informer/printscreen/Prva TV

Vesti

"Kosta K. znao da neće odgovarati"! Majka ubijene devojčice jasna: "Čitao je zakone"

Podeli vest

Doživotna robija za silovanje, obljubu, ubistvo. Duplo veće kazne za nasilje u porodici, zatvor za napad na nastavnike, lekare, ali i strože sankcije za oružje i teške saobraćajne nesreće...

Ovo je deo Nacrta zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koje su ušle u javnu raspravu i koje bi, ukoliko se usvoje, uskoro mogle da počnu sa primenom.

Krivični zakonik Srbije trebalo bi da u narednom periodu doživi velike promene, a kako je najavljeno, Javna rasprava o nacrtu njegovih izmena biće održana od 1. oktobra do 1. novembra 2024. godine.

 

Foto: Predrag Milosavljević

Škola "Vladislav Ribnikar"

 

Majka tragično preminule učenice petog razreda, Ane Božović, Ninela Radičević rekla je u razgovoru da će poslati molbu Ministarstvu pravde da se tema o snižavanju granice krivične odgovornosti uključi u raspravu.

- Hvala što se uopšte bavite ovom temom. Snižavanje granice krivične odgovornosti za sada nije uvršteno kao tema u javnu raspravu, ali ja ću svakako poslati molbu, obzirom da je rasprava javna. Da li će ishod biti pozitivan ili ne, to već ne znam, ali bitno je da se raspravlja o tome - priča ona.

 

 

"Argumenti protiv su neutemeljeni"

Naglašavajući i da postoji veliki otpor stručne zajednice kada je reč o spuštanju starosne granice.

- Smatram da su argumenti koji se iznose kao protiv apsolutno neutemeljeni. Pozivanje na međunarodne standarde ne stoji jer nije tačno da međunarodni standardi postoje, postoji preporuka, ali ona nije pravno obavezujuća za zemlje i primer tome jeste da je donja granica u Engleskoj 10 godina, u Belgiji 12, u Francuskoj 13, tako da ne postoji univerzalna granica. Švajcarska 10 i Amerika je jedina zemlja u svetu koja nema donju starosnu granicu, već je svaki slučaj ovakvih teških krivičnih dela maloletnika procenjuje od slučaja do slučaja, doduše Amerika ima i drugačiji pravni sistem od nas - rekla je Ninela Radičević, majka Ane Božović, učenice petog razreda koja je ubijena u "Ribnikaru" dok je bila na dežurstvu.

"Počinilac zločina u "Ribnikaru" dobro znao da neće odgovarati"

Na pitanje da li očekuje da će snižavanje starosne granice biti uključeno u javnu raspravu, Radičević je izrazila nadu.

- Pa ja se nadam da će se naći. Ja nisam videla nikakve iskorake u tom pravnom sistemu vezano za menjanje konkretno starosne granice. Ja znam da će neke teme biti pokrenute na toj javnoj raspravi, a vezane su za 3. maj, ali ono što ja smatram da je najvažnije jeste ta krivična odgovornost. Donja krivična odgovornost je za sada kod nas 14 godina. To je zakon koji je usvojen 1959. godine i od tada nije menjan. Pa vi sad možete da zamislite koja je razlika bila uopšte u zrelosti dece 59. godine prošlog veka i sada. Mislim da je to važno. Konkretno u našem slučaju mi znamo da se sam počinilac i te kako angažovao i čitao krivični zakon i on je vrlo dobro znao da je izvan krivične odgovornosti i da neće odgovarati za krivično delo - rekla je Ninela Radičević.

 

Foto: Informer

Privođenje Koste K.

 

Smatra i da za najteža krivična dela ne treba da postoji donja granica.

- Smatram da mora da se svaki slučaj posebno uzme u obzir i da se proceni mentalna zrelost deteta u tom trenutku i da to bude od slučaja do slučaja. A ono što je važno za krivično neodgovornu decu apsolutno je važno da roditelji budu odgovorni za postupke i da krivično odgovaraju za postupke svoje dece - rekla je Ninela Radičević za "Blic."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sport

Planeta

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Emotivna sećanja na Donu Ares: Majka i Halid Bešlić o njenom životu
Estrada

Emotivna sećanja na Donu Ares: Majka i Halid Bešlić o njenom životu

U specijalnom izdanju emisije "Prvi red" na K1 televiziji, obeleženo je sedam godina od smrti pevačice Done Ares, koja je ostavila neizbrisiv trag u muzičkom svetu i u srcima svojih fanova. Rođena u muzičkoj porodici u Bihaću, Dona je od malih nogu pokazivala izuzetan talenat i ljubav prema muzici. Njena majka se prisetila da je već sa dve godine držala "koncerte" i pevala, a svi su znali da će postati velika pevačica. Za Donu, život je bio ispunjen muzikom i ljubavlju, što najbolje opisuju reči njene majke: "ljubav, muzika, jedinstvena."

02.10.2024

17:01

Srbija