• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs/J.L.

25.10.2024

12:25

Srbijom hara "sindrom" zapaljenih automobila! Evo koji su glavni uzroci sve češćih požara

Tanjug/Shutterstock

Vesti

Srbijom hara "sindrom" zapaljenih automobila! Evo koji su glavni uzroci sve češćih požara

Podeli vest

Požari se ne dešavaju samo na otvorenom prostoru i u građevinskim objektima, već i u prevoznim sredstvima, a ono što zabrinjava jeste da je takva vrsta požara u porastu u Srbiji.

Skoro da nema dana, a da se u medijima ne pojavi vest i fotografija kako je negde u Srbiji izgoreo automobil. Incidenti se dešavaju po skoro identičnom principu. U toku vožnje se najpre pojavi dim, vozač uspe da se zaustavi i bezbedno izađe iz automobila, ali se kola, do dolaska vatrogasaca, pretvore u buktinju. Šteta je obično totalna. 

Ovo su neki od najčešćih razloga za izbijanje požara:

Električne instalacije

Požar na električnim instalacijama u kolima može da izbije i bez najave i da vlasnik i ne zna tačno da postoji rizik, pogotovo ako je u pitanju drugi ili treći vlasnik. Ipak, postoje znaci upozorenja, a to je visoka temperatura na mestima gde su žice oštećene ili dotrajale i gde preti najveća opasnost od požara. 

 

Foto: Shutterstock

Zapaljeni automobil/Ilustracija

 

Automobili na srpskim drumovima su u proseku "punoletni", imaju 18 godina, a samim tim i materijal je dotrajao i opasnost od požara je veća.

Dovod goriva

Druga rizična star je pokvaren dovod goriva, pogotovo kada su u pitanju automobili koji koriste benzin kao gorivo.

 

Foto: Shutterstock

Auto u plamenu/Ilustracija

 

Mnogi žive u zabludi da se automobili koji pogonsko gorivo koriste plin ili benzin češće zapale. Međutim istina je sasvim drugačija. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je broj dizel automobila koji su bili zahvaćeni požarom mnogo veći u odnosu na benzince. Međutim, ne treba statistika da nas zavara. Moramo da budemo svesni da su svi automobili potencijalna meta požara.

Baterija električne cigarete

Međutim, veća opasnost proizlazi iz reakcije baterije električne cigarete na direktnu sunčevu svetlost. To može da uzrokuje curenje toksične tečnosti iz baterije električne cigarete, a u najgorem slučaju i eksploziju. Ova opasnost od požara takođe se odnosi na tradicionalne pušače koji mogu ostaviti upaljač u automobilu jer i oni mogu eksplodirati pri visokim temperaturama.

 

Foto: Shutterstock

Putničko vozilo u požaru/Ilustracija

 

Vozačima se takođe savetuje da iz svojih vozila uklone predmete poput spreja za kosu i drugih aerosola, sunčane ili obične naočare kao i ogledala za šminku, budući da i ti predmeti mogu predstavljati rizik od požara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija