• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.03.2024

16:20

Završena konstitutivna sednica Skupštine, nastavak sutra! Zasedanje obeležilo divljanje i prostakluk opozicije!

informer.rs M.R.

Vesti

Završena konstitutivna sednica Skupštine, nastavak sutra! Zasedanje obeležilo divljanje i prostakluk opozicije!

Podeli vest

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj treba da se izabere predsednik parlamenta počela je danas u 11 sati, a za tu funkciju je predložena potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.
16.20 - Skupština Srbije završila rad, nastavak sutra

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad, a rasprava o izboru predsednika parlamenta nastaviće se sutra. Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su danas o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić.

Na današnjoj sednici taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

15.03 - Brnabić: 28 članica je povuklo priznanje lažnog Kosova, to je najveći uspeh ove vlasti

- Već dva puta se pomenula državna politika prema KiM u kritičkom tonu. Da podsetim narone poslanike šta se sve izgubilo do 2012. godine kada se praktično promenila vlast. Sve što su mogli izgubili su do te 2012. godine da bi odobrovoljili Zapad. Počevši od 2001. godine kada je tadašnja vlast pustila na slobodu više od 1.800 albanskih terorista. 2004. godine kada je bio pogrom Srpskog naroda na Kim i kada su vlasti u Beogradu ćutale i nisu radili apsolutno ništa, gledali iz svojih kabineta kako gori Bogorodica Ljeviška, kako se etnički čiste od Srba 6 gradova i 9 opština, maltretiraju ljudi, starci, teraju deca. To divljanje se završilo nakon 5 dana. 2008. gosine proglašenje nezavisnosti od strane grupe ljudi u Prištini. Naša vlast je izdala jedno saopštenje, 2010. se pregovori prebacuju iz UN, gde imamo i prijatelje i partnere i koji ne priznaju tzv. Republiku Kosovo, u Brisel... 

- Od kada se promenila vlast, 28 država je povuklo priznanje te lažne države. To je najveći uspeh ove vlasti, uz jedinstvo srpskog naroda na KiM zahvaljujući Srpskoj listi. To je sve rezultat ove vlasti i politike Aleksandra Vučića. 

14.50 - Branko Pavlović: "Mi - glas iz naroda" glasaće protiv izbora Ane Brnabić

Poslanička grupa "Mi - glas iz naroda" glasaće protiv izbora Ane Brnabić za predsednicu Narodne skupštine, rekao je šef te poslaničke grupe Branko Pavlović.

14.40 - Jovanov odgovorio na dobacivanje Ćute: Ako trezan ovo radiš onda strašno

Nakon Krkobabićeve izjave, Jovanov je istakao da bi voleo da dođe do tog nivoa saradnje sa opozicijom ali da to nije moguće obzirom da oni sabotiraju sve.

- Najveći hit mi je što kažu grade crkve u vizantijskom stilu, a ne u vojvođanskom. Valjda imamo pravo da gradimo crkve kakve želimo. Pričamo o ovim patriotama po zadatku iz Proglasa. To je veliki doprinos, zabraniti da se gradi crkva na Limanu. Ovaj se hvali što ima lepo ime kao Dinko Šakić. A tek izjave da će Vučić biti ubijen čim padne sa vlasti. Teško da će tu biti istog zadatka. Ne da se ne stidimo, već se ponosimo Anom Branbić. Kada sam ovo govorio to je činjenica da poštujem ono kako radi - izjavio je Jovanov nakon čega je počelo dobacivanje Jovanovića sa strane.

- Ako trezan ovo radiš onda strašno, a ako si popio flašu vinjaka onda dobro. Nisi dobio od nje hidrocentralu zato je mrziš. Saberi se čoveče u skupštini si, ne pravi cirkus. Ovo nije kafana. 

- Sve ono što je Ana postigla u Vladi je samo razlog više da je podržimo za predsednika NS. Politika Vlade je išla u kontinuitetu sa politikom predsednika Vučića. Uspela je da sprovede tu politiku u svim sferama društva. Verujemo da će i NS voditi uspešno.

14.30 - Krkobabić: Glasaćemo za Anu Brnabić, ne stidimo se

- Izbori su od 17. decembra bili pošteni i slobodni. Da smo ih svi priznali govori da smo svi u ovim klupama, a da li ćemo glasati za Anu Brnabić to je stvar ličnog opredeljenja. Mi ćemo glasati za njenu kandidaturu i ne stidimo se Ane Branbić - izjavio je Stefan Krkobabić.

- Ona je pokazala kako se ophodi prema simpatizerima SNS-a. Naše je da pričamo o idejama i progresu. Glasaćemo za nju jer ona na izvanredan način brani interese Srbije. Ona je veliki patriota i odabrala je ovu težu poziciju, da vodi Narodnu skupštinu. Hajde da zajedno radimo za Srbiju. Oni koji su podržavali Kurtija moraju da shvate da svojim potpisom rade na formiranju Velike Albanije - rekao je Krkoabić.

14. 20 - Jovanov odgovorio Paviću: Ja sam siguran da Ana Brnabić i da dođe na čelo vojske ne bi topila tenkove

Jovanov je govorio nakon poslanika sa liste "Mi - glas iz naroda". Milenko Jovanov je na argumente poslanika Aleksandra Pavić izjavio:

- Ja sam siguran da Ana Brnabić i da dođe na čelo vojske ne bi topila tenkove, kao što je nekad bilo. Vidimo da se sada Srbija naoružava. Ono što ste propustili da kažete je da je Ana Brnabić bila na čelu Vlade koja nije uvela sankcije Rusiji.

- Ova zemlja je bila bombardovana toliko puta da nije moglo ništa da se gradi. I sad kad hoćemo nešto da gradimo, e ne možemo tu, to mesto je bombardovano. Zar to treba da bude razlog da se Srbija ne razvija. Što se tiče predsednika, on je na naše zadovoljstvo dobro i ostaće na čelu države do kraja mandata. Što se tiče francusko-nemačkog plana niti je potpisan niti se sprovodi. Samo kad govorite o bivšim vremenima tada niko nije bio kriv, a sad je samo vlast kriva - istakao je Jovanov.

- Uvek nedostaje deo da kažete šta biste vi uradili, naročito kada se nalazite u geopolitičkom "ofsajdu". Vaša je pravo da glasate ili ne, ali ovi argumenti mi nisu jaki - odgovorio je Jovanov.

14.14 - Nestorovićeva poslanička grupa glasaće protiv izbora Ane Brnabić

Aleksandar Pavić iz poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović" rekao je da će članovi te poslaničke grupe glasati protiv izbora Ane Brnabić za predsednicu Narodne skupštine.

13.50 - Brnabić ima podršku SDPS

Ana Brnabić ima podršku Socijaldemokratske partije Srbije, rekao je poslanik Branimir Jovanović ističući da ne sumnja da će Brnabić posvećeno obavljati tu funkciju, kao što je, kako kaže, obavljala i funkciju predsednice Vlade.

Ohrabruje poruka Ane Brnabić da želi da se okrene dijalogu, rekao je Jovanović i istakao da je neophodno da u parlamentu postoji makar minimum međusobnog uvažavanja, poštovanje i odgovornost za svaku reč, kako bi se sačuvao ugled Skupštine i, kako kaže, vratilo poverenje u tu instituciju. 

13.35 - Pastor: Savez vojvođanskih Mađara podržaće izbor Ane Brnabić

Savez vojvođanskih Mađara će podržati izbor Ane Brnabić za predsednicu parlamenta, rekao je Balint Pastor iz te poslaničke grupe.

Dodao je da je Elvira Kovač kandidovana ispred SVM-a za potpredsednicu Skupštine.

13.17  - Starčević: Jedinstvena Srbija će podržati izbor Ane Brnabić za predsednicu Skupštine

Života Starčević iz poslaničke grupe "Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija" poručio je da će ta poslanička grupa podržati izbor Ane Brnabić za predsednicu Narodne skupštine.

13.15 - Jovanov: Da ostanemo smireni da sačuvamo Srbiju

Jovanov je pozvao članove i simpatizere SNS da ostanu smireni.

- Da ostanemo smireni da sačuvamo Srbiju, jer je njih baš briga za Srbiju. Ako je mi ne sačuvamo, oni sigurno neće. Njihovi mediji spremaju teren za građanski rat. Za sada ne eskalira zahvaljujući našoj pribranosti.

13.00 - Radenović poručio Novakoviću: Počinjem malo da vas žalim

Radenović je pokušao da smiri Novakovića i druge poslanike opozicije koji prave haos.

- Rekla je vaša koleginica da se ne osećam dobro, a počeću tako da se osećam. Počinjem malo da vas žalim zbog toga kako se ponašate. Ne znam da li ću vam dati reč ako se ovako budete ponašali. Sedite kao đak - rekao je Radenović Novakoviću.

12.50 - Orlić: Na dokumentu je potpis Marinike Tepić, to je problem

Vladimir Orlić iz SNS je rekao da je Dokument koji je sastavio Andreas Šider, da Kosovo postane članica EU, pored Kurtijevog je potpis i Marinike Tepić.

- E to je problem. Da znate, kad se sledeći put jave ovo će da bude problem.

12.36 - Tepić pokušala da ponizi Radenovića, on joj odgovorio

Marinika Tepić je pokušala da ponizi predsedavajućeg govoreći da deluje da se ne oseća dobro, te da se okreće na jednu stranu jer na drugu ne čuje dobro.

- Zašto bih se ja osećao loše, ovde ima mnogo mladih i uspešnih ljudi. Ali bih se bolje osećao da se ponašate pristojnije - odgovorio je Radenović.

12.31 - Rističević: Ja branim pravo države Srbije da postoji

- Ja branim pravo države Srbije da postoji, a vi je ugrožavate - rekao je, između ostalog Marijan Rističević.

12.21 -  Brnabić: Pogledajte kako izgleda njihova Srbija protiv nasilja

- Građani, ponovo pogledajte kako izgleda njihova Srbija protiv nasilja. Ustane njihov narodni poslanik i kaže sve najgore o Srbima sa KiM. Vi imate obraz, vi koji niste osudili pogrom.Vi ste nezavisno Kosovo već priznali i zato vas podržavaju da dođete na vlast. Ovo je vaše ogledalo.

- Ovo je deklaracija koji ste potpisali. Vi i Aljbin Kurti. Vi ste nezavisno Kosovo već priznali i zato vas podržavaju da dođete na vlast. Deklaracija i potpis da Kosovo postane član Evropske unije. Ne Srbije, nego tzv. nezavisno Kosovo. Zato ne smete da kažete ni jednu jedinu reč o pogromu. Naljutiće se Šenah, Viola Fon Kramom, Tonino Picula. 

- Vi ste nezavisno Kosovo već priznali i zato vas oni podržavaju da dođete na vlast. Vi koji ste sve najlepše rekli o Kuritju, da bi voleli da vide Kurtija na čelu Srbije, vi se usuđujete nešto da kažete - poručila je Brnabić.

Foto: RTS 2 prntscreen

 

 

12.18 - Ćuta ustao, krenuo ka predsedavajućem Radenoviću

Aleksandar Jovanović Ćuta ustao je i krenuo oštro prema predsedavajućem, obezbeđenje odmah stalo ispred njega. 

Ana Brnabić rekla je da je to ta "Srbija protiv nasilja".

- Ovako izgleda nenasilna, tolerantna Srbija. Samo nasilnici - rekla je Brnabić. 

Foto: RTS 2 prntscreen

 
12.25 - Orlić: S kojim pravom vi danas govorite o srpskim žrtvama?

- S kojim pravom vi danas govorite o srpskim žrtvama, vi koji ste ovaj dan počeli najodvratnijim nepoštovanjem prema žrtvama. Ni juče ni danas ni bilo kada niste smeli da kažete o Aljbinu Kurtiju i teroristima koji su ubijali naš narod. A zašto? Da vam ne zameri vaša Viola Fon Kramon

12.15 - Rakić odgovorio Jovanoviću: Zakletvu sam polagao samo pred srpskim narodom

Goran Rakić se javio za reč kako bi odgovorio Ćuti Jovanoviću koji ga je napao da je "polagao zakletvu Kurtiju".

- Nikad nisam bio poslanik, a u tri mandata sam bio gradonačelnik i zakletvu sam polagao samo pred srpskim narodom. A Kurtijev ministar je Rašić, vaš čovek, a ne Rakić.

Foto: RTS 2 prntscreen

 

 

11.50 - Opozicija sve vreme opstruira rad, u sali prisutno obezbeđenje

Od početka sednice pojedini poslanici opozicije opstruiraju rad Skupštine praveći buku, dobacujući Jovanovu koji obrazlaže predlog za predsednika parlamenta.

Ćuta je čak u jednom trenutku kreuo ka predsedavajućem, dok je Borislav Novaković besno prekidao izlaganje Jovanova...

U sali su sve vreme prisutni pripadnici obezbeđenja.

11.40 - Jovanov: Posle obeležavanja stanova, radnji i kuća, slede logori i holokaust

Jovanov je, govoreći o obeležavanju vrata SNS članovima u Kikindi, Jovanov je istakao da su to radili nacisti.

- Na vrata šest aktivista i simpatizera SNS stavljene su pogrdne poruke upućene Aleksandru Vučiću. To su radili nacisti, koji su obeležavali stanove Jevreja. Oni to danas rade pripadnicima SNS. Pozivam nadležne organe, jer ovo mora da se zaustavi. Posle obeležavanja stanova, radnji i kuća, slede logori i holokaust.

- Njihova kampanja 'od vrata do vrata' je obeležavanje stanova i kuća u kojima žive članovi SNS. Preko medija šire mržnju ne samo prema Aleksandru Vučiću, nego i prema svakom članu SNS. Unutar Srbije stvaraju haos i nasilje, izazivaju mržnju. Građani su njihovi taoci.

- Molim vas, prestanite da vodite zemlju u građanski rat - rekao je Jovanov.

Aleksandar Jovanović Ćuta dobacio je "Milojko, kako tre bre nije sramota, ološu jedan?", na šta mu je Jovanov odgovorio: 

- Ja znam da ima ljudi čiji intelektualni razvoj ne dobacuje dotle da mogu da zapamte ime osobe, i jako im je duhovito da umesto Milenko kažu Milojko. Ako može neko da mu pomogne samo. Nije mu dobro. Gospodine sekretaru da li radi ambulanta? Da li može neko da dođe da mu pomogne?

 

11.30 -  Jovanov: Hajka na Anu Brnabić traje sedam godina

Predsednik poslaničke grupe “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov je rekao da je Ana Brnabić od 2016. članica Vlade Srbije, prvo kao ministarka, a zatim od 2017. godine i premijerka.

- Od tog momenta traje besomučna hajka na nju - rekao je Jovanov.

Opoziciji je poručio da nikakve privremene i prelazne vlade u parlamentu neće biti usvajane.

- Privremene Vlade, prelazne Vlade, ovde neće biti - rekao je Jovanov. 

Kada se situacija malo smirila, Jovanov je nastavio:

- Hajka na Anu Brnabić traje sedam godina. Nisam ni očekivao više od ljudi bliskih čoveku koji je tražio silovanje Ane Brnabić.

- Nijedna kritika Ane Brnabić nije usledila na račun njenog i rada Vlade koju je vodila. Kako i može da se kritikuje Vlada koja gradi puteve i pruge, bolnice, škole, povećava plate i penzije... Veliki ljudi pričaju o idejama, a mali ljudi o velikim ljudima. To rade i sada.

- Iz aplauza koji je dobila, jasno je da Ana Brnabić dolazi na čelo Skupštine, a momenat je težak za državu Srbiju, koja se suoačava sa spoljnim pritiscima, ali prvi put imamo ljude unutar zemlje koji traže sankcije i koji traže da se Srbija unizi i ponizi. To je zadatak ovih koji su od Viole Fon Kramon dobili oskare. Oni su tražili da se poništi suverenitet Srbije i da stranci dođu da nam sude.

Jovanov je, između ostalog, istakao uspeh tima Ane Brnabić u digitalizaciji i modernizaciji rada institucija i javnih službi.

Ističe da je Brnabić neko ko može da sačuva integritet parlamenta u trenutku kada se, kako kaže, vrši spoljni pritisak na Srbiju zbog KiM, neuvođenja sankcija protiv Rusije, ali i zbog, kako navodi, politike koja se vodi protiv predsednika Srbije i toga što unutar zemlje ima ljudi koji traže da se ti pritisci pojačaju.

Za to vreme poslanici opozicije su negodovali, tražeći reč po povredi poslanika, ali i držeći replike oskara, transparente i fotografije sa tablicama sa KiM.

11.21 - Orlić: Podsetili ste Srbiju da ste najgori od najgorih

Miroslav Aleksić se javio za reč, pojedini poslanici opozicije su odmah počeli da opstruiraju rad Skupštine, usledio je odgovor Milenka Jovanova:

- Vi imate mogućnost da sankcionište - rekao je Vladimir Orlić obraćajući se predsedavajućem.

- Je l' se to Ćuta nadoručkovao kruševačkog Rubina? Mi smo ovaj dan počeli minutom ćutanja, je l' ste zaboravili? Iskoristili ste prvo javljanje da se obrušite na Vučića i pokazali da vas je baš briga i za KiM i za ono što radi Aljbin Kurti. Dobro je da su podsetili Srbiju za što su najgori od najgorih.

Orlićev govor sve vreme je pokušavao da prekine Aleksandar Jovanović Ćuta koji je urlao od samog početka sednice i pokušavao da se probije do skupštinske govornice.

Za to vreme poslanici opozicije su negodovali, tražeći reč po povredi poslanika, ali i držeći replike oskara i transparente.

11.17 - Opozicija galami i pravi haos na samom početku sednice

Sednica Skupštine Srbije započela je danas u znaku haosa, izazvanih ponašanjem predstavnika opozicije. Iako je sednica počela minutom čutanja u znak sećanja na žrtve Pogroma iz 2004. godine, opozicija nije pokazala poštovanje i pristojnost.

Predstavnici opozicije još jednom nisu pokazali minimum poštovanja prema Stojanu Radenoviću, kome nisu dozvoljavali da dozvoli nijednu rečenicu, sve vreme mu dobacujući iz svojih klupa. .

Haos je nastao već na samom početku sednice, kada opozicija ometa predlagača da obrazloži predlog da Ana Brnabić bude izbrana za predsednicu Parlamenta. Opozicija je vičući sa svojih mesta izazvala buku i nemir, pokazujući time nedostatak spremnosti za konstruktivnu političku debatu.

Oni su ustali sa poslaničkih mesta, vikali i nasrtali na govornicu.

Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti

11.10 - Gromoglasan aplauz za Anu Brnabić

- Prva tačka dnevnog reda, ujedno i glavna tačka je izbor predsednika Skupštine. Pozivam sve poslanike da ponašanjem radimo na povećanju ugleda Skupštine.

Radenović je dodao da je primio predlog vladajuće većine da se za predsednika izabere Ana Brnabić, koja je dobila gromoglasan aplauz.

11.07 -  Počela konstitutivna sednica, minut ćutanja za stradale u Martovskom pogromu na KiM

Konstitutivna sednica počela je minutom ćutanja za stradale u Martovskom pogromu na Kosmetu.

- Neka im je večna slava - rekao je predsedavajući Stojan Radenović.

Predsedavajući Stojan Radenović rekao je da je u sali prisutno 214 narodnih poslanika.

Nakon što je utvrđen broj poslanika u skupštinskoj sali, Radenović je nabrojao 16 poslaničkih grupa koje su formirane u novom sazivu parlamenta.

Određeni predsednici poslaničkih grupa

Milenko Jovanov je predsednik poslaničke grupe liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane". Lideri svojih poslaničkih grupa su i Ivica Dačić, Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Miloš Jovanović, Zoran Lutovac, Zdravko Ponoš, Branko Pavlović, Stefan Krkobabić, Radomir Lazović, koji je danas odsutan, Balint Pastor, Branimir Jovanović, Branko Vukić, Dragan Marković, Aleksandar Jovanović i Đorđe Komlenski.

 

10.45 - Ako bude opstrukcije, opozicija će dobiti opravdanu etiketu remetilačkog faktora

Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je danas, povodom nastavka konstitutivne sednice Skupštine Srbije, da ukoliko opozicija ponovo bude učinila parlament disfunkcionalnim, onda će dobiti jednu opravdanu političku etiketu da je remetilački faktor institucionalnog funkcionisanja demokratskog poretka, što im, smatra on, svakako ne treba imajući u vidu da se upravo oni zalažu za model liberalne demokratije.

On je za Tanjug rekao da ukoliko opozicija bude išla u pravcu opstrukcije na današnoj konstitutivnoj sednici Skupštine, da će time ući u protivrečnost sa sobom i svojim zalaganjima, i dodao da će na neki način dati alibi vlasti da u potpunosti egzekutira svoju volju bez ikakvog osvrta na ono što mogu biti legitimni opozicioni zahtevi.

- Mislim da stranke treba da se pridržavaju nekog elementarnog demokratskog fer pleja. Bilo bi dobro da se postigne dogovor oko izbora organa Skupštine, predsednika Skupštine i potpredsednika, da se ide dalje u proces formiranja skupštinskih odbora, da po nekom nepisanom pravilu i opozicija predsedava nekim od tih odbora i da nekako splasnu tenzije koje su prilično narasle nakon izbora u decembru - naveo je on.

Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.

10.10 - Poslanici stižu u Skupštinu

Poslanici Skupštine Srbije pristižu u parlament. 

Brnabić je stigla u Narodnu skupštinu oko 10 časova, a u parlament stižu i poslanici vladajuće koalicije i poslanici opozicije, uključujući i poslanike sa liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije "Nada" koji prošle sedmice nisu prisustvovali konsultacijama oko izbora potpredsednika parlamenta.

Foto: Foto: Zoran Sinko/Tanjug

 

 

I predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" su stigli u parlament - Dragan Đilas, Marinika Tepić, Borko Stefanović...

Poslanici Demokratske stranke ranije su najavili da neće prisustvovati sednici. 

Predsednik POKS Vojislav Mihailović rekao je da koalicija NADA će ući u salu, ali da neće učestvovati.

Prisutan je i Branimir Nestorović.

Dačić će predsedavati Vladom Srbije do izbora nove vlade

Među poslanicima u Skupštini Srbije je i Ivica Dačić. 

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić će predsedavati Vladom Srbije do izbora nove vlade, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je predložena za novog predsednika Skupštine Srbije.

10.00 - Radenović: Izboriću se sa opozicijom

Najstariji poslanik Stojan Radenović, predsedavajući Skupštine Srbije, koja danas nastavlja zasedanje, rekao da je da će se "izboriti" ako opozicija bude nastupila kao na prethodom.

- Ja sam staložen, imam razne varijante - a, b, c. Kad smo ranije usvajali amandane da penzioneri dobiju (povećanje) Orlić je morao da viče da bi to prošlo jer oni su non-stop šetali. Možda će biti ta varijanta da pojedini isto ometaju, pa da čitam brzo - ko je za, onda ćemo brzo da završimo - rekao je Radenović, za televiziju Pink.
 

Dnevni red

Na dnevnom redu današnjeg nastavka konstitutivne sednice biće:

- izbor predsednika skupštine

- izbor potpredsednika parlamenta,

- imenovanje generalnog sekretara,

- izbor članova radnih tela,

- izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

 
Ana Brnabić predložena sa predsednicu

Predlog za izbor Ane Brnabić stigao je u parlament 8. marta, a izvestilac za tu tačku dnevnog reda biće šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov.

- U skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine predlažemo navedenog narodnog poslanika za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, smatrajući da će svojim dosadašanjim radom i političkim iskustvom i ličnim kvalitetima doprineti dobrom i efikasnom vođenju sednica Narodne skupštine - piše u predlogu kandidature Ane Brnabić za predsednicu parlamenta.

Posle objavljivanja kandidature, Brnabić je rekla da će nova funkcija za nju biti veliki izazov i da mora mnogo da uči, a istakla je i da će na mestu predsednika Skupštine, za koje je predložena, koliko god bude mogla biti otvorena za dijalog i da će moliti da se smanje tenzije u parlamentu.
Poručila je da će se svom snagom truditi da u rad Skupštine Srbije uvede još više javnosti, kroz javna slušanja, debate, različite događaje i da će raditi na jačanju naše parlamentarne diplomatije.

 

Procedura

Kada je reč o proceduri vezanoj za izbor predsednika, Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.

Predlog da Ana Brnabić bude kandidat potpisalo je 113 poslanika Srpske napredne stranke, 13 poslanika Socijalističke partije Srbije, poslanici Đorđe Komlenski, Milija Miletić, Slobodan Nikolić, Marijan Rističević, Bojan Torbica, 6 poslanika Socijaldemokratske partije Srbije, 6 poslanika poslaničke grupe PUPS - solidarnost i pravda, 6 poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, dva poslanika Stranke pravde i pomirenja i pet poslanika Jedinstvene Srbije.

Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Na dnevnom redu je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Na konsultacijama u Narodnoj skupštini vezano za izbor potpredsednika parlamenta, a na koje se nisu odazvale opozicione stranke sa liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije "Nada" predloženo je da Skupština u 14. sazivu ima šest potpredsednika - dva iz SNS, po jednog predstavnika manjinskih nacionalnih zajednica - Mađara i Bošnjaka, jednog iz SPS i jednog predstavnika opozicione liste 'Mi - glas iz naroda'".

Za potpredsednika Narodne skupštine izabran je kandidat za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Poslovnik predviđa i da se na predlog predsednika Narodne skupštine imenuje generalni sekretar.

Nastavak sednice za ponedeljak zakazao je najstariji poslanik Stojan Radenović, a kako je ranije rekao, rasprava o predsedniku Skupštine Srbije bi mogla da potraje dva-tri dana.

Radenović će predsedavati sednicom do izbora predsednika Narodne skupštine, u čemu mu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata.

Svi predsednici od 1991. godine

Od povratka višestranačja 1991. godine, predsednik prvog saziva bio je Slobodan Unković, a zatim Aleksandar Bakočević. Drugi saziv vodili su Zoran Lilić, pa Zoran Anđelković. Ulogu presedavajućeg u trećem i četvrtom sazivu imao je Dragan Tomić. Posle petoktobarskih promena predsednici su bili Dragan Maršićanin, Nataša Mićić, Predrag Marković, Tomislav Nikolić, Oliver Dulić i Slavica Đukić Dejanović. Od dolaska naprednjaka na vlast, mesto predsednika 2012. godine preuzeo je Nebojša Stefanović, zatim u dva mandata Maja Gojković, pa Ivica Dačić i Vladimir Orlić. 

Podsetimo, konstitutivna sednica počela je još 6. februara i trajala svega 45 minuta pošto je bila ispresecana "ratom transparentima" između poslanika opozicije i vlasti. Kulminacija je stigla prilikom polaganja zakletve kada su poslanicima potvrđeni mandati.

Predstavnici "Srbije protiv nasilja" i koalicije "NADA" samovoljno su položili zakletvu u skupštinskom holu pred medijima

Ostali poslanici su zakletvu položili u sali parlamenta.

Uoči nastavka konstitutivne sednice, u Skupštini Srbije formirano je 16 poslaničkih grupa.

Sednica je prekinuta i, nakon prošlonedeljnog odlaganja, trebalo bi konačno da se održi danas kako bi bio izabran predsednik Skupštine i radna tela. Međutim, uvertira ne obećava mnogo jer su prošle nedelje poslanici liste "Srbije protiv nasilja" i NADA bojkotovali konsultacije sa predsedavajućim parlamenta Stojanom Radenovićem u vezi sa formiranjem radnih tela pa se postavlja pitanje kako će se opozicija danas ponašati u najvišem zakonodavnom telu?

Žiofre: Opozicija treba da preuzme svoje funkcije u parlamentu

Ambasador EU Emanuel Žiofre rekao je juče da očekuje da bi opozicija trebalo da preuzme svoju ulogu i funkcije u novom sazivu parlamenta, dok paralelno blagovremena, inkluzivna i transparentna primena preporuka ODIHR, pre bilo kojih budućih izbora, mora da ostane prioritet za Srbiju. Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas odgovorio je da su izbori koji su održani 17. decembra prošle godine pokradeni i da vlast neće da sprovede preporuke ODIHR.

Upravo je odlazeća premijerka Brnabić, na Radnoj grupi za unapređenje izbornih uslova upoznala predstavnike ODIHR-a, OEBS-a, delegacije Evropske unije u našoj zemlji kao i ambasadu Sjedinjenih Američkih Država o tome šta je do sada urađeno po pitanju izbornih preporuka, a u susret glasanju za Beograd 2. juna. Završen je rad na izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, kojima se, između ostalog, predviđa da pohađanje obuke za rad u lokalnoj izbornoj komisiji, odnosno biračkom odboru, budu uslov za imenovanje u ove organe, kao i da se menja dosadašnje pravilo i propisuje mogućnost da birač potpisom podrži više izbornih lista.

Održan je sastanak radne grupe za analizu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku, a 8. marta upućen je poziv ODIHR za delegiranje tehničke pomoći za birački spisak. Biće osnovan kontakt centar za prijem pritužbi kršenja u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Inače, među prvim zadacima Ane Brnabić posle izbora je raspisivanje beogradskih izbora. Krajnji rok da to učini je 3. april. Novi, 14. saziv Skupštine, ima 16 poslaničkih klubova, dok je pet poslanika neraspoređeno i oni su "solo" igrači.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Aleksandar Vulin o odlaganju rezolucije o Srebrenici: Čestitam predsedniku Vučiću na rezultatima i upornosti
Politika

Aleksandar Vulin o odlaganju rezolucije o Srebrenici: Čestitam predsedniku Vučiću na rezultatima i upornosti

Odlaganje rezolucije o Srebrenici je i mala i velika pobeda. Mala zato što rezolucija nije zaustavljena, niti može biti zaustavljena, ali i velika jer se Srbija, zemlja sa 6 miliona stanovnika suprotstavlja kompletnoj EU, celom NATO paktu i Islamskoj konferenciji. Čestitam predsedniku Vučiću na rezultatima i na upornosti, izjavio je Aleksandar Vulin u jutarnjem programu televizije Prva.

27.04.2024

12:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija